Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 05:03:06

Етичні кодекси для чернігівських депутатів: у Атрошенка написали відписку, у Вдовенка обіцяли подумати

25.10.2016   12:32Агенцiя

Протягом останніх кількох місяців, в Чернігові та кількох інших містах області, громадські активісти коаліції «Прозорі ради» та «Інституту Республіка» лобіюють впровадження Етичного кодексу та створення Етичної комісії при органах місцевого самоврядування.

Місцеві депутати та чиновники ознайомлюються з пропозицією, але не поспішають її приймати.

Ідея пропозицій громадських активістів досить проста – ухвалити Етичний кодекс -  документ, який би вказував морально –етичні та антикорупційні стандарти поведінки  депутатів та посадових осіб органів місцевого самоврядування виходячи з чинного законодавства та загальних суспільних норм.

Також, пропонується створення при місцевій раді спеціального органу - Етичної комісії, що мав би розглядати питання порушення депутатами та посадовими особами рад етичних норм та принципів. Така комісія мала би складатися на половину з представників  депутатських фракцій і груп ради, а іншу частину, мали би скласти достойні представники громадськості. 

Звернення з пропозицією розглянути та ухвалити положення про Етичний кодекс та Етичну комісію з відповідними проектами рішень   були направлені до Чернігівської міської ради та Чернігівської обласної ради. В той же час, представники  громадських організацій проводили  зустрічі з депутатами та посадовими особами місцевих рад з роз’ясненнями своєї позиції.

Якщо при особистому спілкуванні більшість представників місцевої влади категорично не заперечують  ідею впровадження інструментів етичного контролю, то, офіційні відповіді органів влади більш ніж  стримані. 

Чернігівська міська рада в офіційній відповіді обійшлася загальними  фразами про те, що «завжди відкрита для спілкування», «залучає усіх бажаючих громадян», а «думка громадськості відіграє дуже важливу роль». Водночас жодного слова у офіційній відповіді не було сказано про відношення та перспективи запровадження Етичного кодексу та Етичної комісії для депутатів та посадових осіб Чернігівської міської ради.

А ось у  Чернігівській обласній раді пообіцяли розглянути пропозиції громадськості на засіданні профільної комісії  та надіслали всім  головам депутатських фракцій запропоновані  проекти Положень про Етичний кодекс та Етичну комісію.

Додамо, що затвердження Етичного кодексу та Положення про етичну комісію  встановить правила належної поведінки для осіб, яким громадяни делегували право представляти їхні інтереси в місцевій раді.   Етичні кодекси - це здобуток розвинутих демократичних суспільств, до яких прагне долучитися і українське суспільство.

Кампанія з  імплементації етичних кодексів та створення етичних комісій органами місцевого самоврядування втілюється Інститутом “Республіка” та Центром “Ейдос” у співпраці з Національним демократичним інститутом міжнародних відносин за фінансової підтримки Уряду Канади. Наразі кампанія охоплює 16 органів місцевої влади, серед яких 4 в Чернігівській області.

Віримо, що спільна діяльність в цьому напрямку наблизить ради Чернігівської області  до європейських стандартів публічної політики.

Павло Пущенко

 

 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини