Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:20:49

В Чернігівську міськраду подано проект рішення по реєстрації собак

10.09.2016   08:40Агенцiя

Реєстрація собак в Чернігові - бути чи не бути? П`ять років для міста це питання залишається незрозумілим.

У вересні 2011 були затверджені Правила утримання собак та котів у м. Чернігів, якими передбачена реєстрація собак їх власниками. І ось вже п`ять років чернігівські собачники начебто зобов`язані зареєструвати своїх чотирилапих друзів. Але зробити цього вони не можуть, бо місцеві чиновники організувати реєстрацію собак не змогли, а точніше не схотіли.

Навіщо потрібна реєстрація? Тут є багато плюсів. Можна швидко визначити власника собаки якщо вона загубилась. А якщо є необхідність – притягнути власника до відповідальності за порушення правил утримання собак.

Таким чином, власники собак будуть відповідальні за свого чотирилапого друга не тільки перед своєю совістю, а й перед законом. Адже всі ми говоримо, що хочемо жити у цивілізованому суспільстві? А це означає певні правила та обов`язки для кожного з нас. Мабуть не треба нагадувати, що в місті виникає чимало конфліктів із-за неналежного утримання собак.

Винна в ситуації по-перше місцева влада, яка не створює умови для цивілізованого співіснування в місті людей та тварин, зокрема майданчики для вигулу собак, спеціальні «собачі туалети» у громадських місцях. Тобто все те, що давно стало звичною нормою в країнах, які ми називаємо цивілізованими. Але треба визнати, що і з боку власників собак культура поводження з тваринами, м`яко кажучи, залишає бажати кращого…

Говорячи про правила утримання тварин не можна не згадати, що сьогодні нажаль дуже низький рівень вакцинації домашніх улюбленців від сказу. По рівню захворюваності на сказ Україна в буквальному сенсі знаходиться у середньовіччі.

В країнах західної Європи завдяки високому рівню імунізації тварин сказ фактично подолано. А в Чернігові кілька днів тому хвору на сказ лисицю знайшли прямо серед міста, на вулиці 1-го Травня. Хоча сьогодні вакцинацію від сказу можна зробити безкоштовно, власники тварин з цим не поспішають.

Точної кількості домашніх собак та котів в Чернігові ніхто назвати не може. У найкращому випадку, щеплення від сказу отримують не більше 10-15% домашніх тварин. Такою безпечністю власники тварин наражають на смертельний ризик не тільки себе та свою родину, а й інших городян. Процедура реєстрації тварин передбачає обов`язковий контроль вакцинації від сказу, що зрозуміло може принципово змінити ситуацію.

Спроби впровадити реєстрацію домашніх тварин давно вже робились у багатьох містах України. Цією справою займались комунальники і у підходах до неї використовували методи радянських часів. Власники собак повинні були відвідати спеціалізовану установу, яка не завжди зручно розташована та працює у незручний для них час. Контролю за реєстрацією собак не було ніякого. Про результати такої діяльності, крім даремного витрачання коштів громади, годі й говорити. Наскільки мені відомо, в Чернігові міське управління ЖКГ планує піти тим же шляхом.

Чи є альтернатива? Так. Достатньо подивитись на досвід тих же західноєвропейських країн. В минулому році в Чернігові було презентовано систему електронної реєстрації та ідентифікації тварин animal-id.info, яка є частиною Європейського об`єднання баз даних EUROPETNET. Це єдина база даних, яка забезпечує вільну та безкоштовну можливість реєстрації тварин різними організаціями та установами.

Сьогодні вже двісті вісімдесят організацій та установ в країні використовують цю інформаційну платформу для реєстрації домашніх тварин. Це переважно ветеринарні клініки. Крім ветеринарів реєстрацію проводять комунальні підприємства, кінологічні клуби та організації захисту тварин. У ряді міст платформа animal-id.info використовується місцевою владою для  міської програми реєстрації тварин. Найбільш активно та успішно така робота здійснюється у Львові та Луцьку.

З наступного місяця планується запровадження Київрадою платформи animal-id.info для реєстрації домашніх тварин в столиці. Здійснення реєстрації собак ветеринарними клініками, кінологічними клубами, громадськими організаціями робить цю процедуру для власника собаки набагато доступнішою і зручнішою.

Власник може і самостійно зареєструвати свого улюбленця через інтернет - сайт. Для ідентифікації тварини за бажанням власника можливо використання транспондера (чіпування) або використання тільки реєстраційного жетона. До речі, запровадження цієї системи не потребує фінансових інвестицій з місцевого бюджету.

Саме такий підхід до реєстрації домашніх тварин запропонований у проекті рішення Чернігівської міської ради, поданому депутатом міськради Іриною Любухіною. Чи буде цей проект розглянутий на черговій сесії та підтриманий депутатами міської ради? Скоро дізнаємось.

Наталія Мойсеєнко, Регіональний представник в Чернігівській області ГО «Інститут сучасних проблем України»

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини