Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:53:20

На засіданні профільної комісії облради особливу увагу депутати звернули на долю лісів Ніжинщини та інші проблемні питання життєдіяльності краю

03.09.2016   09:31

2 вересня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, екології, природокористування та земельних відносин, в ході якого було розглянуто блок профільних питань, які стосувалися скарг громадськості щодо незаконної вирубки лісів, спеціального використання природних ресурсів, регулювання земельних відносин, низки інших проблемних питань. Провів робоче засідання голова депутатської комісії Віктор Кияновський.

Найпершим у порядку денному роботи комісії було розглянуто питання «Про запит депутата Віротченка А.Г. щодо вирубування лісів на території Галицької сільської ради Ніжинського району». В ході його обговорення було висловлено немало думок стосовно безгосподарського ставлення до долі місцевих лісів, тих, хто повинен їх оберігати.

За словами виступаючих, як не прикро, сьогодні на Чернігівщині йде поголовне розкрадання лісів. І це, не зважаючи на те, що обласною радою була створена спеціальна комісія, яка вже перевірила діяльність дочірнього підприємства «Козелецьрайагролісгосп» комунального підприємства Чернігівської обласної ради «Облагроліс», в ході якого були виявлені значні порушення діючого законодавства. Як результат, на одному із цьогорічних пленарних засідань обласної ради було висловлено недовіру як начальнику Козелецького райагролісгоспу, так і його безпосередньому керівнику – очільнику Облагролісу. Така ж участь повинна чекати і всіх керівників райагролісгоспів, при потуранні яких іде розкрадання лісового господарства області, наголосили народні обранці.

Такий висновок депутати зробили після інформації представників громадськості, Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, КП «Чернігівоблагроліс»,інших профільних структурних підрозділів, після чого вияснилося, що завданий у ніжинських лісах збитки державі сягає 1,7 млн грн. І це лише по окремих фактах.

На жаль, поданий у суд Державною екологічною інспекцією позов на такий кримінальний злочин, був відхилений. Особливо депутатів здивував той факт, що контролери лісового безчинства винним визнали лише рядового лісника, якого ті безцеремонно і звільнили з роботи. Саме тому, депутати прийняли рішення: звернутися до прокурора Чернігівської області негайно відновити слідство по цій справі; просити голову обласної ради направити для вивчення зазначених порушень спеціальну депутатську комісію обласної ради, яка вже має досвід з вивчення безгосподарського ставлення до природи з боку лісівників на Козелеччині; зобов'язати адміністрацію КП «Чернігівоблагроліс» поінформувати про ситуацію в системі Облагролісу зі збереженням флори і фауни тощо.

Далі депутати розглянули питання «Про звернення Новгород-Сіверської районної державної адміністрації щодо необхідності здійснення протиерозійних заходів на землях лісогосподарського призначення ДП «Н.-Сіверськрайагролісгосп», розташованих біля с.Комань Новгород-Сіверського району».

Перед народними обранцями виступив перший заступник голови Новгород-Сіверської райдержадміністрації Руслан Веремієнко, який просив двадцять тисяч гривень на розробку технічної документації з розробки протиерозійних заходів на землях лісогосподарського призначення. За що зазнав значної критики з боку депутатів. На їх думку, в Новгород-Сіверському районі теж знищуються ліси і це робиться не без відома місцевої влади. Особливо страшна ситуація в придорожніх зонах, де після вирубки деревини залишається багато відходів. « І ви ще просите якихось двадцять тисяч на документацію, коли мимо вас вивозять деревину на сотні тисяч гривень» - нарікали на керівника району депутати. Однак, не зважаючи на це, все ж таки, прохання погодили.

Далі депутати розглянули питання «Про клопотання Державної служби геології та надр України щодо погодження надання спеціального дозволу на користування надрами з метою створення геологічних територій та об'єктів, що мають важливе наукове, культурне, санітарно-оздоровче значення (наукові полігони, геологічні заповідники, заказники, пам'ятки природи, лікувальні, оздоровчі заклади тощо) об'єкт вивчення: газ природний, конденсат, нафта Грибово-Руднянської площі, що знаходиться в Ріпкинському районі Чернігівської області ТОВ «НАДРА НАУКА». Однак, зваживши на те, що це питання вимагає додаткового вивчення, депутати вирішили перенести його розгляд на наступне засідання.

Наступне питання «Про погодження державному підприємству «Чернігівторф» видобутку торфу торфородовища «Ірванцівське» філією «Ірванцівський торфозавод» було погоджено одноголосно, адже як було зазначено, не лише депутати, але і вся Чернігівщина переживає за долю своїх торфопідприємств. Члени комісії вирішили: внести на розгляд обласної ради проект рішення «Про погодження державному підприємству «Чернігівторф» видобутку торфу торфородовища «Ірванцівське» філією «Ірванцівський торфозавод».

Далі Віктор Кияновський запропонував колегам з особливою увагою розглянути ще одне дуже важливе для області питання - Звернення, що надійшло на адресу обласної ради від відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Ніжинський агротехнічний інститут» щодо підтримки у розвитку та недопущення зниження його статусу до коледжу.

Голова комісії звернув увагу депутатів на те, що кожна область має власні агропромислові академії та університети, а від Чернігівщини хочуть відібрати єдиний агроінститут, який готує кадри не гірші столичних, та перетворити його у такий собі коледж. Обговоривши це важливе для Придесення питання, депутати вирішили: підтримати позицію ВП НУБіПУ «Ніжинський агротехнічний інститут» та просити голову обласної ради направити відповідне звернення до Ніколаєнка С.М., ректора Національного університету біоресурсів і природокористування України.

На завершення засідання постійна комісія розглянула окремі питання стосовно регулювання земельних відносин, зняття рішень обласної ради з контролю та прийняла відповідні рекомендації.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини