Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 07:59:52

Порушення виборчого законодавства у 206 окрузі станом на 16:00

17.07.2016   17:25Агенцiя

На Чернігівщині відсутність члена комісії на робочому місці призвела до фальшування виборчих документів, на іншій ДВК кабінки для голосування перебувають не в полі зору членів виборчої комісії, а на іншій дільниці спостерігачі зафіксували спробу проголосувати за пенсійним посвідченням.

На виборчій дільниці № 740882, яка знаходиться в с. Хмільниця Чернігівського району, спостерігачі ОПОРИ зафіксували невідповідність прізвища члена комісії, вказаного на контрольних талонах, та фактичного підпису.

Виявилося, що за одним зі столів на контрольних талонах було завчасно вписане прізвище члена ДВК Прохорової. Але вона пішла доїти корову і за її відсутності за столом працювала одна член комісії – Вікторія Петькун, яка і шукала виборців у списках, і видавала бюлетені.

Після того, як спостерігач ОПОРИ зробила зауваження, на черговому контрольному талоні розписався інший член комісії, який сидів за сусіднім столом. Тобто фактично на контрольному талоні зазначене прізвище Петькун, а стоїть підпис Миколи Кобця. Спостерігач ОПОРИ знову зробила зауваження і члени комісії відмовилися обслуговувати тих виборців, які стали до цього столу.

Зрештою член комісії Прохорова прийшла і знову приступила до роботи. Видача бюлетенів відновилася.

Процедура видачі бюлетенів прописана у частині 3 статті 85 Закону України «Про вибори народних депутатів України», де зазначено:  «При проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред'явлення виборцем одного з документів, зазначених відповідно у частинах четвертій, п'ятій чи шостій статті 2 цього Закону, та наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці надає виборцю список для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначених місцях на контрольних талонах виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та в одномандатному окрузі вписує своє прізвище, ініціали, розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці».

На виборчій дільниці № 740826, яка знаходиться в с. Табаївка Чернігівського району, зафіксовано два порушення.

Кабіни для голосування розташовані в окремій кімнаті і знаходяться поза межами поля зору комісії. Члени комісії говорять, що “у нас завжди так було” і стверджують, що площа фойє сільського клубу, де працює дільнична виборча комісія, не дозволяє розмістити кабіни іншим чином.

Також спостерігач ОПОРИ зафіксувала спробу проголосувати за пенсійним посвідченням. Спочатку члени виборчої комісії намагалися довести, що пенсійне посвідчення також засвідчує особу, але зрештою голова комісії заборонила видавати бюлетень і попросила виборця прийти голосувати з паспортом.

Частина 3 статті 2 Закону України «Про вибори народних депутатів України» містить вичерпний перелік документів, які підтверджують особу та громадянство України виборця на виборах депутатів. Серед цих документів немає пенсійного посвідчення.

Святослав Бабіля,
координатор громадського спостереження у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини