Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:22:35

Об’єднуватися треба з ручкою в руках та калькулятором

14.05.2016   08:29Агенцiя

Так вважають працівники виконкомів одних із перших в області об`єднаних територіальних громад – Деснянської та Кіптівської.

12 травня до них завітала груп слухачів центру підвищення кваліфікавції – заступників голів районних рад. Мета поїздки – ознайомитися з першими здобутками та, насамперед, проблемами, з якими зіткнулися засадничо нові тергромади в області. Деснянский селищний голова Юрій Осташевський зазначив: «Ще у травні минулого року ми взяли калькулятор та порахували доходну та витратну частину потенційної бази. Побачивши цифри, зрозуміли – треба обєднуватися. Саме цей, ресурний аргумент став вирішальним для того, аби мешканці навколишніх сіл підтримали ідею, а ініціатори сформували команду однодумців.

Як наголосив очільник громади: «Подати документи для початку процедури об`єднання вдалося лише з четвертої спроби – знадобилася неабияка наполегливість та вміння наводити неспростовні аргументи «за». Та справжні проблеми почалися після набуття права на прямі відносини селищного бюджету з державним – січень 2016 р. виконкомівці згадують як неймовірно тяжкий та нервовий місяць, але то вже у минулому – нова громада запрацювала».

На думку першопроходців реформи, одна із засадничих причин, що й досі негативно впливає на її перебіг, це хронічне відставання нормативно-правової бази – відповідні документи «закривають» хіба що 40% питань, інші – треба якось розв`язувати. Як саме – напевно не знає ніхто, але сере деснянців тих, хто шкодує за прийнятим рішенням нема – зміни того варті.

Учасників практичного заняття дуже цікавили негативні аспекти. З`ясувалося, що один з них – це необхідність старостам постійно, двічі – тричі на тиждень, їздити для оформлення різноманітних довідок до головного офісу. Втім запровадження печатки старости з правом засвідчення документів здатне швидко усунути цсю незручність, а в перспективі вона зникне з поширення електронного врядування. Серйознішим є інше питання – управління закладами первинної медичної допомоги, яка поки що об`єднаними територіальними громадами не здійснюється. В той же час освіта вже майже повнюстю перейшла під адміністрування нової громади.

Про численні ресурси реформи йшлося й під час спілкування з Володимиром Кучмою – Кіптівським селищним головою. На його переконання за наявного стану справ реформа залежить, насамперед, від нашого настрою. Якщо заздалегідь переконувати себе, що все погано – так воно і буде. Інша справа, коли починаєте шукати інші, позитивні варіанти розвитку та діяти, аби їх реалізувати. На думку голови, зміни на базовому рівні громади невідворотні, бо стара система себе вичерпала й має бути замінена на іншу – ту, що спиратиметься на інтереси громад. Кіптівська громада так і намагається діяти, максимально залучаючи до своїх ініціатив мешканців всіх сіл, що належать до неї. Як вважають кіптівчани, з народною участю та контролем корупційна складова державного управління скасовується. Треба щось важливе зробити, лише тоді ти людина – цей вислів Миклухи-Маклая став свого роду девізом нової громади. Володимир Кучма також наголосив на необхідності командної роботи та гарантій для всіх, хто наважується на такі ризиковані, часом неоднозначні з точки зору громадської думки кроки.

В обох випадках підсумком емоційних обговорень стала дяка колег та загальний висновок – тепер дві третини питань стали зрозумілі. Інші – на черзі.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини