Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:49:44

Жити в Чернігові стане безпечніше!

03.03.2016   12:49Агенцiя

Еко-активісти звітують про маленьку важливу перемогу

Активісти проекту «Еко місто» налагодили діалог з представниками влади Чернігова, увійшли до робочої групи міської ради та внесли пропозиції до «Програми поліпшення екологічного стану на 2016-2017 роки». Тож маємо підстави сподіватися, що проблема збирання та утилізації елементів живлення (відпрацьованих батарейок) в обласному центрі буде вирішуватися комплексно та ефективно! Щоправда, цю Програму ще мають ухвалити депутати.

Про досвід співпраці з владою заради вирішення важливих екологічних проблем чернігівські еко-активісти розповіли 2 березня під час підсумкової прес-конференції. Участь у цьому заході взяли заступник Чернігівського міського голови Олeксандр Киpиченко та депутат міської ради, фракція партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" Сергій Воробйов.

- Активісти проекту «Еко Місто» підключилися до роботи над «Програмою поліпшення екологічного стану на 2016-2017 роки». Вони порахували існуючі та очікувані обсяги збору відпрацьованих елементів живлення та запропонували нам збільшити відповідну статтю витрат на транспортування та утилізацію, що і було зроблено, ця сума зросла вдвічі – до 80 тис. грн., - розповів журналістам Олeксандр Киpиченко. – Крім того, ми домовилися, що батарейки, зібрані у навчальних закладах, будуть забирати та вивозити працівники ЖЕКів, а що відбуватиметься надалі – будемо вирішувати згодом.

Депутат Чернігівської міської ради і підприємець Сергій Воробйов повідомив, чому він підтримує проект «Еко Місто»: «Особисто я, моя родина та колектив магазину «Адреналін» давно не викидаємо батарейки на сміття, тому що усвідомлюємо шкоду, яку вони завдають довкіллю. Один з перших пунктів зі збору батарейок у Чернігові відкрився саме в м-ні «Адреналін». Останніми роками ми відправляємо їх на утилізацію за власний рахунок, тому я згоден, що цю проблему треба вирішувати комплексно, і готовий переконувати в цьому інших депутатів». За словами депутата, його син із задоволенням підключився до екологічної гри Eco Battle, що стартувала в Чернігові та виховує дбайливе ставлення до екології у підростаючого покоління.

Більш детально про основні етапи проекту «Еко Місто» розповіла громадський діяч Тетяна Пекур.

- Наша мета, щоб всі жителі Чернігова більш свідомо ставилися до проблеми утилізації елементів живлення, тобто здавали відпрацьовані батарейки в пункти прийому, а міська влада взяла на себе відповідальність за їхню утилізацію, - зазначила Тетяна Пекур. – Нам вдалося доволі конструктивно попрацювати, деякі наші пропозиції були враховані, але це тільки початок діалогу. Наразі вважаємо за доцільне, аби міська влада напряму уклала договір про утилізацію з заводом «Аргентум» (м. Львів). Це єдиний переробник відпрацьованих елементів живлення у нашій країні, і тоді закладених цих коштів має вистачити.

Еко-активісти зазначають: після того, як стартувала екологічна гра для школярів Eco Battle, обсяги збору батарейок збільшилися в рази! Зокрема, за півроку діти та студенти назбирали близько 55 000 батарейок. Вони залишали їх у скриньках, встановлених у навчальних закладах Чернігова. Коли ж стартувала гра, за два тижні школярі зібрали ще приблизно 20000 тисяч батарейок! Тобто загалом їхня кількість перевищила 75 тисяч штук! В деяких школах, приміром, учні збирають по тисячі батарейок упродовж тижня. Педагог-організатор ЗОШ №30 Олена Терех подякувала проекту «Еко Місто» за гарну корисну ініціативу, в якій все чітко продумано та зрозуміло. Вона повідомила, що Eco Battle має й виховний момент.

- Де діти беруть батарейки? Витягують зі старих іграшок, ходять по під’їзду і збирають у сусідів, друзів, рідних. Вони влаштовують змагання між собою і хваляться обміняними сувенірами. Адже за кожну батарейку вони отримують еко-монету. Їх можна обміняти на еко-сувеніри (ручки, блокноти, чашки, торбинки і навіть футболки), - продовжує розповідь Тетяна Пекур. – Наші запаси сувенірів вичерпуються, ми не очікували, що Eco Battle набере такої популярності! Саме тому просимо місцевих бізнесменів підтримати цю важливу ініціативу! Ви можете допомогти коштами на виготовлення чи закупку сувенірів або послугами, наприклад, чашкою какао в кафе, годиною розваг у розважальному закладі. Таким чином всі ми подбаємо про наше довкілля!
 
Детальніше про гру Eco Battle читайте на сайті ecobattle.com.ua. Карту всіх пунктів прийому небезпечних відходів можна знайти тут: www.eco.cn.ua

До відома: Проект «Чернігів – ЕКО МІСТО» реалізується в рамках конкурсу міні-грантів проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», що адмініструє ГО «MART» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини