Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 19:38:39

Начальник УМВС Едуард Альохін зустрівся з представниками Консультативної Місії Євросоюзу

28.10.2015   13:37Агенцiя

27 жовтня начальник УМВС в Чернігівській області полковник міліції Едуард Альохін провів заключну зустріч з експертами Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні.

Делегацію з п'яти членів Місії Євросоюзу та двох представників України очолював заступник голови Консультативної Місії Європейського союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні Юг Фанту.

Він підкреслив, що головне завдання місії - покращення співробітництва і взаємодії між державними інституціями та правоохоронними органами і структурами.

Учасники зустрічі обговорили хід реформування української правоохоронної системи. Сторони докладно проаналізували наявні труднощі і специфіку втілення в українські реалії європейського досвіду, розглянули перспективи подальшого співробітництва в плані покращення та активізації процесу реформування. Одним з ключових завдань правоохоронних органів представники Консультативної Місії Євросоюзу бачать у дотриманні балансу між забезпеченням безпеки громадян та збереженням їх прав і свобод.

Значну зацікавленість сторін викликало обговорення перспективи запуску на базі Чернігівської області пілотного проекту створення громадсько-орієнтованої поліції.

Також очільник делегації представив на розгляд начальника Управління МВС в Чернігівській області три базові принципи реформування правоохоронного відомства в нову поліцію:
1. громадсько-орієнтована поліція;
2. охорона і забезпечення громадського порядку за участю великих груп людей;
3. процес кримінального розслідування.
У свою чергу Едуард Альохін зауважив, що без реформування органів прокуратури та судів реформування міліції в поліцію не дасть бажаного ефекту, бо принципи роботи всієї правоохоронної системи залишаються старими - радянськими.

Ще одна важлива деталь, на яку звернув увагу керівник обласної міліції - зміна підзвітності нової поліції з вертикальної на горизонтальну, тобто не «контроль на контроль за контролем», а підзвітність шерифів місцевим громадам та процесуальна самостійність слідчих, фактична, а не теоретична.

Гості зазначили, що помітили в українському законодавстві принцип надмірного контролю. Деякі положення законодавства в європейській практиці трактуються більш вільно. Взагалі ж, міжнародні експерти відзначили, що законодавство в Україні досить демократичне і прогресивне, але воно не завжди виконується через низький рівень дотримання законів в українському суспільстві.

Наприкінці зустрічі сторони висловили сподівання, що після зустрічі з найвищими українськими посадовцями Чернігівщина таки стане учасником пілотного проекту зі створення громадсько-орієнтованої поліції. 

 

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини