Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:04:29

КВУ: "Кандидати на місцевих виборах працюють у форматі радянських ЖЕКів або управлінь соцзахисту населення і не виконують функцій політичних партій"

13.10.2015   20:34Агенцiя

13 жовтня у прес-центрі «Місцеві вибори – 2015. Чернігівщина» відбулася прес-конференція керівника ВГО Комітет виборців України Олексія Кошеля. В ході зустрічі він розповів про основні позитивні та негативні тенденції місцевих виборів в Україні, а також про «гарячі виборчі точки» України.

Про позитивні тенденції

На думку експерта серед позитивних моментів місцевих виборів 2015 року є те, що практично всі партії виконали вимогу закону про гендерну квоту на 32%. Законодавець фактично спонукав політичні партії до розвитку  та до пошуку нових облич.  «Останні кілька тижнів всі активно обговорюють тему гендерних квот. Це означає, що в нас немає настільки серйозних інших проблем. Ми не спостерігаємо адміністративного ресурсу на центральному рівні, коли залучаються силові структури і вся «машина держслужбовців» спрямована на роботу певних політичних сил», - сказав О.Кошель.

Наступний позитив – це те, що власне хід виборчої кампанії і порушення законодавства вони приблизно однакові для різних регіонів України. Якщо у 2012 та 2010 роках відбувалися вибори кількох сортів і проблеми, пов’язані з ними, залежали від регіону, то цьогорічні вибори мають схожі проблеми для всіх областей та міст.

Олексій Кошель зазначив, що місцеві вибори-2015 – це перші вибори в Україні, які відбуваються без спекуляцій на темі радянського минулого та комуністичній тематиці. « Це перші в історії України вибори, які відбуваються в умовах декомунізації. І ми можемо на 100% говорити про декомунізацію виборчого процесу. В нас були партії, які працювали у комуністичному напрямку, які разом мали 5-7% електоральної підтримки. Їх представники експлуатували тему радянського минулого, комуністичну тематику, питання пам’ятників, питання російської мови, тощо. На щастя ці вибори відбуваються без спекуляцій на ці теми», - сказав експерт.

 Про негативні тенденції

 За словами керівника Комітету виборців України, сьогодні маємо виборчу кампанію, яка відбувається у дуже стислий період часу.  Фактично всі політичні партії працюють у форматі загальнонаціональної кампанії, тобто виборцям пропонують гасла, які не мають відношення до місцевої проблематики. Наприклад, партії пропонують контрактну армію, справедливі тарифи, скасування мита, тощо.

 «Виборцям нав’язуються гасла і відбувається фактично рекламна кампанія політичних партій, з тим, щоб виборець орієнтувався на партійний бренд і не задумувався про те, хто буде включений до виборчих бюлетенів, і наскільки це сьогодні важливо», - сказав Олексій Кошель.

 Друга особливість – виборча кампанія відбувається у беззмістовному форматі: більше 80% кандидатів йдуть на вибори без виборчих програм. На думку, експерта ця цифра є досить оптимістичною, бо часто «програмою» вважали листівку, яка містить 5-6 змістовних гасел.

Ще одним великим недоліком є те, що кандидати дуже часто пропонують виборцям програми проїдання. Наприклад, доволі якісна програма кандидата до Київської міської ради, з реально працюючими механізмами та проектами для округу, починалася з основного гасла: «Щомісячна доплата пенсіонерам, малозабезпеченим, людям з обмеженими можливостями за кошти міського бюджету…». Причому у документі не пояснювалося звідки будуть гроші на це, за рахунок чого і т.д.

Про «гарячі виборчі точки»

 «Комітет виборців України близько місяця тому оприлюднив свої бачення, які «гарячі точки» можуть виникнути на виборах. Тобто перелік населених пунктів, де на нашу думку прогнозувалася надзвичайно висока конкуренція на виборах. КВУ свої висновки робив на експертній оцінці, а через деякий час ці самі міста були озвучені у прес-релізі МВС України», - розповів Олексій Кошель. Тож на думку експертів гаряче буде у Одесі, Дніпропетровську, Харкові та Чернігові.

 За словами експерта, в Одесі вже зараз спостерігаються спроби криміналізації виборчого процесу, некоректна поведінка кандидатів по відношенню до виборців. Відбувається маніпулювання останніми, підмінюючи виборчу кампанію «добрими справами». Цікаво, що міський голова Одеси балотується від партії, назва якої збігається з гаслом його виборчої кампанії: «Доверяй делам!»

У Дніпропетровську технологія добрих справ дійшла свого абсурду: два кандидати стали змагатися між собою у питанні, хто буде більш дотичний до таких програм як ремонт доріг, які фінансувалися з міського бюджету.

У Харкові діє класична технологія використання адміністративного ресурсу. Фактично вся діяльність міського голови і місцевої влади проходять під прапорами і гаслами політичної партії «Відродження». Якщо проводиться суботник, то всюди мають бути прапори цієї політичної сили, а двірники вдягнуті у партійні накидки.

Представники партій цього року йдуть на вибори із гаслами добрих справ, ремонтують садочки, фасади, прибирають, тощо.  «Кандидати працюють у форматі радянських ЖЕКів або управлінь соцзахисту населення і не виконують функцій політичних партій, - вважає О.Кошель. - Бо завдання політика і завдання політичної сили – захищати інтереси своїх виборців, пропонувати виборчі програми, плани і стратегії, перемогти на виборах, отримувати підтримку своїх програм, приходити до влади і реально їх втілювати».

Чернігів потрапив до категорії проблемних міст, бо саме тут базується масштабна схема підкупу виборців за кошти місцевого бюджету. З цього приводу Комітет виборців зробив заяву. «Якщо технології підкупу використовується цинічно та відкрито, якщо такі дії ображають виборця, це означає, що ця технологія працювати не буде. Її ефективність мінімізується»,- наголосив О.Кошель. І додав, - Комітет виборців України вважає дії міського голови і дії депутатів міської ради, які підтримали це рішення, технологією прямого підкупу виборців за кошти місцевого бюджету. Цинічно купувати виборців за фактично їхні ж кошти».

На думку експерта подібні технології відкритого підкупу не будуть досить сильно впливати на виборця. «В останні роки ця технологія має все менший і менший вплив. Якщо наприкінці 90-х років технологія підкупу давала біля 80-90% гарантованих голосів, то зараз ця цифра є значно меншою, що і довели вибори у 205 окрузі», - констатував експерт.

Прес-центр «Місцеві вибори – 2015. Чернігівщина»

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини