Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 03:26:58

Про хід виконання основних заходів Чернігівським об’єднаним міським військовим комісаріатом

10.09.2015   14:12

Основними напрямками роботи особового складу Чернігівського об’єднаного міського військового комісаріату у 2015 році були: 1. Обліково-призовна робота. 2. Обліково-мобілізаційна робота. 3. Забезпечення соціального і правового захисту військовослужбовців, військовозобов’язаних та членів їх сімей.

Про виконання основних завдань Чернігівським об’єднаним міським військовим комісаріатом у 2015 році інформував сьогодні на розширеній міській нараді військовий комісар Сергій Москалець.
 
ОБЛІКОВО-ПРИЗОВНА РОБОТА
Основні завдання, які стояли перед Чернігівським об’єднаним міським  військовим комісаріатом щодо обліково-призовної роботи це:
 
1. Приписка юнаків до призовної дільниці Чернігівського ОМВК.
2. Підготовка громадян України до військової служби.
3. Призов громадян України на строкову військову службу.
 
Приписка юнаків до призовної дільниці Чернігівського об’єднаного міського військового комісаріату
 
Для проведення приписки громадян України до призовної дільниці у військовому комісаріаті була створена комісія з питань приписки.
Під час приписки юнаків до призовної дільниці Чернігівського ОМВК у січні – березні проводилися наступні заходи:  
-   медичний огляд, визначення ступеня придатності до військової служби;
-   уточнення загальних даних, виявлення інтересів та відношення до військової служби;
-   професійно-психологічний відбір; вивчення особистих якостей;
-   встановлення освітнього рівня, здобутої спеціальності або професії,
-   рівень фізичної підготовки;
-   вручення посвідчень про приписку.
 
Приписку до призовної дільниці пройшли допризовники яким у рік приписки виповнюється 17 років, всіх шкіл міста, вихованці Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, вихованці школи-інтернату, учні вечірньої школи, студенти, учні технікумів, ліцеїв та коледжів.
Аналіз результатів приписки до призовної дільниці у 2014 та 2015 р.р. свідчить про зменшення кількості юнаків, що підлягають військовому обліку  на 12,5%  з 1648 юнаків до 1516 та зменшення кількості придатних до військової служби на 11% з 1419 до 1367 юнаків.
Підготовка громадян України до військової служби

Основним напрямком по підготовці громадян України до військової служби, що покладається на військовий комісаріат – є підготовка до вступу у вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи вищих навчальних закладів.
Відбір кандидатів для вступу до вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів розпочинається під час приписки допризовників до призовної дільниці військового комісаріату у січні – березні і тривав до 30 травня.
Якщо порівнювати з 2014 роком, коли було відібрано 86 кандидатів, то в 2015 році кількість бажаючих продовжити навчання і здобути військову професію збільшилась. На сьогоднішній день виявили бажання пов’язати свою долю з військовою службою 102 юнаків, що становить 92 відсотків від планового завдання, яке складало у 2015 році для Чернігівського ОМВК 111 чоловік.
Після підвищення грошового забезпечення військовослужбовцям у 2015 році та покращення соціального захисту кількість бажаючих продовжити навчання у  вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів суттєво зросла. Особливо це стосується Харківського університету Повітряних Сил ім. І.Кожедуба (м. Харків), Військової академії (м Одеса) та Академія сухопутних військ ім. Гетьмана П. Сагайдачного ( м. Львів).
 
Призов громадян України на строкову військову службу     
 
          В цьому році із-за складної політичної ситуації Указом Президента України поновлено призов громадян на строкову військову службу до Збройних сил України та інших військових формувань, призов проводився в квітні–липні 2015 року. Весною було призвано на строкову військову службу до Збройних Сил та інших військових формувань 157 юнаків. Планове завдання на призов збільшене в 4 рази і становило 310 осіб, що значно перевищує показники минулих років..
Військовий комісаріат здійснював відбір призовників для проходження строкової військової служби до частин:
-         Збройних Сил України;
-         Міністерства внутрішніх справ;
-         Державної спеціальної служби транспорту міністерства інфраструктури України.

 
За планом
Призвано
Всього
310
157
ЗС України
187
106
МВС
101
45
ДССТ
22
6

Особливістю даного призову є термін його проведення, відсутність завчасної попередньої підготовки, проходження одночасно з заходами часткової мобілізації та проведенням активної фази антитерористичної операції, що викликає занепокоєння батьків щодо можливої участі військовослужбовців строкової служби в бойових діях
Заходи щодо призову на строкову військову службу виконувались згідно з планом.
 
Перелік  
проблемних питань, які суттєво впливають  
на виконання плану призову  
навесні 2015 року
1. Військовослужбовці та працівники військового комісаріату не мають законного права вимагати документи, що підтверджують особу, не мають права зайти у приміщення та перевірити там наявність вказаної у повістці особи.
2. Регіональні представники підприємств, установ, організацій, керівництво яких не знаходиться у місті Чернігові відмовляються здійснювати оповіщення та доставку призовників до призовної дільниці ( «Кишеня», фірма ТОВ «Єко», практично всі комерційні банки).
3. Представники «вуличних комітетів» до оповіщення підходять дуже формально та іноді повертають не вручені повістки взагалі без пояснень.
                                                                 
Призов на військову службу за контрактом
 
 Значна увага в роботі Чернігівського ОМВК в 2015 році приділялась призову на військову службу за контрактом. При плановому завданні 131 особа, станом на 1 вересня 2015 року призвано 190 осіб, що становить 145% від планового завдання. В порівнянні з 2014 роком на військову службу за контрактом відібрано та призвано на 30% більше.  Це стало можливим завдяки проведення роз’яснювальної роботи серед населення, розгортанню нових військових частин в місті Чернігові та зростання престижу військової служби.
 
 
ОБЛІКОВО-МОБІЛІЗАЦІЙНА РОБОТА
 
Призов військовозобов’язаних на військову службу
по частковій мобілізації
У 2015 році  на виконання вимог Указу Президента України від 14.01.2015 року №15/2015, Розпорядження міського голови від 17.01.15 р №16 “ Про проведення заходів часткової мобілізації ”, Наказу військового комісара Чернігівського ОМВК від  16.01.2015 року № 7 “ Про часткову мобілізацію ” Чернігівський об’єднаний міський військовий комісаріат виконував завдання щодо мобілізації  людський і транспортних ресурсів на території міста Чернігова та Чернігівського району.
Особливістю проведення мобілізації в 2015 році в порівнянні з 2014 роком,  було те, що всі мобілізовані направлялись до навчальних частин для проведення допідготовки або перепідготовки, відновлення практичних навичок та вмінь і тільки після цього направлялись до бойових частин.
 
У 2015 році були проведені 3 хвилі мобілізації четверта тривала  - 90 днів, п’ята - 60 днів  та шоста – 60 днів відповідно.
Поставка мобілізаційних ресурсів здійснювалась до Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України.
Під час четвертої хвилі мобілізації військовим комісаріатом  планове завдання було виконано: по комплектуванню офіцерами на 100%, по комплектуванню сержантами, солдатами на 176%, технікою національної економіки України на 100%.
Починаючи з 20 січня Чернігівський ОМВК приступив до виклику військовозобов’язаних для проходження ними медичних комісій. Загалом за четверту хвилю мобілізації медичною комісією Чернігівського ОМВК було оглянуто близько500 військовозобов’язаних, з них 80% було визнано придатними до військової служби, а 12%військовозобов’язаних було направлено на додаткове медичне обстеження за місцем їх реєстрації, та 8% визнано непридатними.
Під час четвертої хвилі мобілізації команди сержантів, солдатів були на  90% укомплектовані за рахунок патріотично налаштованих громадян міста Чернігова, які в добровільному порядку виявили бажання захищати Батьківщину.
Під час п’ятої хвилі мобілізації планове завдання було виконано: по комплектуванню офіцерами на 100%, по комплектуванню сержантами,  солдатами на 100%, технікою національної економіки України на 100%.
Під час цієї хвилі проводилось оповіщення військовозобов’язаних за місцем роботи та за домашніми адресами із залученням як працівників військового комісаріату так і представників кадрових органів підприємств, установ та організацій,  дільничних інспекторів міліції. Відсоток  громадян, які в добровільному порядку виявили бажання бути призваними за мобілізацією був значно нижчим у порівнянні з четвертою хвилею мобілізації.
Під час п’ятої хвилі за повістками до Чернігівського ОМВК для проходження медичної комісії прибуло близько 800військовозобов’язаних. З них 55% було визнано придатними до військової служби, а 20% військовозобов’язаних було направлено на додаткове медичне обстеження за місцем їх реєстрації, 25% непридатними.
Під час проведення шостої хвилі мобілізації планове завдання щодо мобілізації людських і транспортних ресурсів було виконано: по комплектуванню офіцерами на 66%, по комплектуванню сержантами,  солдатами на 100%, технікою національної економіки України на 100%.
За повістками до військового комісаріату для проходження медичної комісії прибуло близько 400військовозобов’язаних. З них 56% було визнано придатними до військової служби, а 19% військовозобов’язаних було направлено на додаткове медичне обстеження за місцем їх реєстрації, визнано непридатними – 25%.
Під час останньої хвилі мобілізації особовим складом військового комісаріату проводилась значна робота по оповіщенню військовозобов’язаних. Але відсоток вручення повісток дуже низький -  від 2 до 15 відсотків.
Особливістю шостої хвилі мобілізації було те, що планове завдання для Чернігівського ОМВК було найбільшим у 2015 році, хоча мобілізаційний ресурс був значно вичерпаний попередніми хвилями мобілізації, кількість осіб, які виявили бажання проходити службу в добровільному порядку теж значно зменшилась. Таких було близько 20 відсотків від кількості призваних сержантів, солдатів.
Таким чином, у 2015 році Чернігівським об’єднаним міським військовим комісаріатом  за четверту, п’яту та шосту хвилю мобілізації було призвано:
Офіцерів                     – майже 200
Сержантів, солдатів  – більше 600
Поставлено техніки національної економіки України – 13 од.
Разом з цім на протягом січня-серпня місяця 2015 року відповідальними особами військового комісаріату проводилася робота щодо адміністративного виявлення та реагування до осіб, які порушили законодавство у сфері мобілізаційної підготовки та мобілізації.
 Протягом зазначеного періоду за ст. 210 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» за “Порушення військовозобов'язаними та призовниками законодавства про військовий облік і військову службу”було складено адміністративних протоколів відносно 33 чоловік. За ст. 210 ч. 1 за “Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію” було оштрафовано 7 чоловік. За ст. 211 “Умисне зіпсування військово-облікових документів та втрата їх з необережності”  33 військовозобов’язаних.
На військовозобов’язаних, які пройшли військово-лікарську комісію у Чернігівську ОМВК, були визнаними придатними до проходження військової служби, отримали повістки на відправку до частин Збройних Сил України, інших військових формувань,  та не з’явились на збірний пункт, направлялись матеріали на розгляд та реагування до органів Міністерства внутрішніх справ по місцю їх реєстрації.
Так за ст. 335 Кримінального Кодексу України “Ухилення від призову на строкову військову службу” внесено інформацію до єдиного реєстру досудового розслідування на 10 чоловік, за ст. 336 Кодексу України “Ухилення від призову під час мобілізації ” на 20 чоловік.
Паралельно з проведенням мобілізації згідно з дорученням Президента України №02/26764-01 від 10.05.2015 року, рішення Начальника Генерального штабу – головнокомандувача ЗС України від 22.04.2015 року  з 5 по 12 червня на базі Чернігівського ОМВК були проведені збори з 921 загоном територіальної оборони. Основне завдання загону територіальної оборони -  охорона стратегічно-важливих об’єктів міста Чернігова. Під час зборів підготовку пройшли 240 військовозобов’язаних. З учасниками зборів були проведені теоретичні та практичні заняття з вогневої підготовки (стрільба зі штатної стрілецької зброї), тактичної підготовки (порядок охорони та оборони важливих об’єктів на території міста Чернігова), медичної та інженерно-саперної підготовки.
Згідно з розпорядженням командувача ОК «ЗАХІД» від 22.06.2015 року №94 Чернігівським ОМВК здійснювався призов військовозобов’язаних на навчальні збори, які проводились в період з 24 по 27 червня на базі військової частини В1688 смт. Гончарівське. Для участі у зборах були направлені 43 військовозобов’язані.
В період з 1 по 10 вересня проводяться навчальні збори з  21 батальйоном. До зборів залучається 20 офіцерів та 63 сержанти, солдати.
 
Вилучення техніки національної економіки України
для потреб Збройних Сил
З метою своєчасної та організованої поставки техніки у війська, Чернігівським ОМВК була задіяна база Чернігівського тролейбусного управління. Перевірка техніки здійснювалась спеціалістами ЧТУ та військового комісаріату.
Основними завданнями пункту попереднього збору техніки були:
- зустріч і збір техніки, що прибуває з підприємств, організацій і установ міста;
- перевірка технічного стану техніки;
- розподіл  АТТ по партіях;
- відправка партій техніки на пункти прийому військових частин;
- доповідь в групу контролю ОМВК про хід відправки техніки у війська.
Військовий комісар висловив подяку адміністрації пункту попереднього збору технікизі складу ЧТУ, що надали велику допомогу у прийомі техніки, визначенні її технічного стану та інших питаннях, пов’язаних з виконанням військово-транспортного обов’язку.
За час часткової мобілізації у 2015 році до пункту прийому та збору техніки Чернігівського ОМВК підприємства м. Чернігова подали 13 одиниць техніки, з яких 13 відправлено до військових частин. Робота ППЗТ визнана Чернігівським обласним військовим комісаріатом найкращою у Чернігівській області.
Проблемні питання, які виникали під час проведення
 мобілізації
1. При реєстрації (перереєстрації) за місцем проживання військовозобов’язані не завжди прибувають до військового комісаріату для внесення відповідних змін у облікових картках, що у свою чергу унеможливлює їх виклик за повісткою до військового комісаріату.
2. Керівники установ, підприємств та організації не завжди своєчасно та не в повному обсязі, за вимогою  військового комісаріату подають звітні дані щодо військовозобов’язаних які у них працюють, та техніки, яка знаходиться на балансі.
У засобах масової інформації  (телебаченні, газетах, тощо) недостатньо висвітлюється рекламно-агітаційна робота щодо проходження військової служби за частковою мобілізацією.
1. На балансі установ, підприємств та організації знаходиться вкрай низький відсоток високопрохідної автомобільної техніки, яка потрібна Збройним Силам України, а якщо і є в наявності то знаходиться у незадовільному стані.
 
 
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО І ПРАВОВОГО ЗАХИСТУ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ,  ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНИХ
ТА ЧЛЕНІВ ЇХ СІМЕЙ   
 
Військовим комісаріатом проводиться всебічна робота з військовозобов’язаними, призваними відповідно до Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» стосовно вирішення їх соціально-побутових проблем, соціального захисту сімей військовослужбовців, роз’яснення їх прав на пільги. Зокрема серед військовослужбовців проводиться роз’яснювальна робота щодо змін законодавства, які підвищують їх соціальний захист, а саме:  порядок встановлення статусу учасника бойових дій, гарантування збереження за військовослужбовцями, призваними під час мобілізації попереднього місця роботи, середньої заробітної плати, право окремих категорій військовослужбовців на дострокове звільнення під час проведення мобілізації за сімейними обставинами, за станом здоров’я та іншими поважними причинами.
Комісією з розгляду питань  щодо встановлення статусу  учасника бойових дій Чернігівського ОВК розглянуто 64 заяви від звільнених військовослужбовців та встановлено статус учасника бойових дій  61 особі.
На сім’ї загиблих учасників Антитерористичної операції оформлено 28 заяв  на отримання одноразової грошової допомоги та  25 матеріалів на призначення пенсій.
 Військовим комісаріатом також проводиться роз’яснювальна робота серед звільнених військовослужбовців, які отримали поранення, травми або контузії   щодо проходження  своєчасного огляду медико-соціальними експертними комісіями. Видано направлень для огляду на МСЕК 43 особам. Одночасно проводиться робота по вивченню сімейно-майнового стану військовослужбовців, за результатами якого складається акт про наявність підстав для звільнення з військової служби. Вивчення проводиться як за ініціативою самого військового комісаріату, так і за ініціативою командирів частин, членів сімей військовослужбовців. Проведено 12 таких вивчень, за результатами яких 3 військовослужбовця мають право на звільнення за сімейними обставинами, вручено 230 відзнак «Учасник АТО».
 
Проблемні питання:
невірно оформлені та несвоєчасно надані документи з військових частин до військового комісаріату, що призводить до затримки в призначенні пенсій,  допомоги та встановлення статусу учасника бойових дій. 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини