Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:32:23

Округ 205: підсумки

31.07.2015   07:58Агенцiя

Масштабні, ресурсні, скандальні, брудні – проміжні вибори по 205 округу сколихнули всю Україну. Чернігівський політклуб проаналізував і підвів підсумки цього виборчого шоу.


3 основні тенденції

Тактична перемога команди Порошенка над командою Коломойського. Чернігів став місцем боротьби двох найвпливовіших політичних груп України. Вперше вони мали нагоду перевірити свої сили у реальній виборчій кампанії. Оточення Президента виявилося сильнішим. Фракція БПП поповниться іще одним депутатом. Хоча в плані іміджу обидві сторони понесли значні втрати.
Дискредитація виборчої системи. Вибори в Чернігові яскраво показали, що мажоритарна складова є загрозою для української демократії. Масштабний підкуп виборців гречкою та соціальними угодами, який мав місце на 205 округу, нівелював саму ідею свідомого вибору громадян. Очевидно, що система виборів має бути змінена, а підкуп має жорстко каратися.
Трамплін для місцевих виборів. Багато місцевих кандидатів використали проміжні вибори для старту своє місцевої кампанії, яка відбудеться 25 жовтня. Розглянемо результати і перспективи нижче.

Явка 35.32% - мало чи нормально?

Більшість експертів назвали явку дуже низькою. Вона дійсно не висока, якщо порівнювати з черговими парламентськими виборами. Але це далеко не рекорд. В 2013 році на проміжних виборах в Севастополі явка склала 23.94% виборців. Так що Чернігів не є аномальним в цьому питанні. Так, Ольга Айвазовська (ОПОРА) прямо про це каже: «Це не є низька явка, тому що це не є чергові вибори. Такого типу вибори зазвичай призводять до низької явки».
Об’єктивними факторами, що зумовили низьку явку були: літній період, спека (+35), велика кількість брудних технологій та інші.

Результати кандидатів

Сергій Березенко (35.9%). Якщо не брати до уваги брудних технологій та соціальні угоди, перемога провладного кандидата показує, що БПП зберігає високий рівень підтримки чернігівців. Наразі люди бояться загострення політичної ситуації, тому схильні голосувати за діючу владу. Очевидно, що якась частина прихильників Батьківщини також проголосувала за провладного кандидата, проте прямого перетікання не було.
Результат Березенка показує, що перед місцевими виборами, кандидат на посаду міського голови Чернігові від БПП потенційно має більш сильні стартові позиції, хто б це не був.
Геннадій Корбан (14.7%). Цього разу, опозиційний підхід в Чернігові не спрацював. Агресивна кампанія і відвертий підкуп гречкою відвернули від Укропу основну частину виборців. 7000 голосів - явно не те, на що розраховував екс-заступник Коломойського, зважаючи на витрачені ресурси.
Володимир Зуб (8.2%). Кандидат від Самопомочі отримав відсоток за рахунок партійного рейтингу та інтенсивної наметової кампанії в останні тижні. Крім того він забрав голоси у місцевих кандидатів, які проводили сірі, малопомітні кампанії. Враховуючи приїзд до Чернігова партійних VIP-агітаторів на чолі з Андрієм Садовим, Самопоміч взяла свій максимум.
Ігор Андрійченко (7.9%). Кандидат від Демократичного альянсу посів четверте місце. Це є зниження рейтингу в порівнянні з 2014 роком. Причиною такого результату став брак ресурсів та відсутність чіткого позиціонування.
Микола Звєрєв (7.6%). Посада голови облради не допомогла кандидату отримати високий результат. Кампанія кандидата була наповнена критикою влади, Президента та Сергія Березенка. Це дає підстави звинувачувати його в тому, що він був технічним кандидатом Укропу.
Андрій Міщенко (6.9%). Кандидат зміг отримати вищий відсоток, ніж партійний рейтинг. Основою такого результату став звичний акцент на національній ідеї та потужна наметова кампанія. Також свободівець відтягнув на себе частину електорату Ляшка та Тимошенко.
Олексій Дем’яненко (5.4%). Очевидно, що електорат, який підтримував минулу владу в Чернігові присутній. Результат показує, що опозиційний блок має всі шанси бути представленим у міській раді, проте його чисельність буде невеликою.
Олександр Мельник (3.4%). Місцевий кандидат будував свою кампанії на боротьбі з міським головою Соколовим. Проте достукатися до виборців не зміг. Якщо порівняти 7 % партії Гриценка в 2014 році і даний результат, можна говорити про сумнівні перспективи потрапляння в міську раду.

Думки експертів

На зустрічі політклубу 30 липня були озвучені головні результати виборів по 205 округу.
Політолог Юрій Паперний вважає, що чернігівці виграли від виборів, бо кандидати влили в місто велику кількість коштів. А дитячі майданчики, рівний асфальт й інші «добрі справи» залишаться: «Переміг здоровий глузд. Люди не проголосували за гречку». Експерт пророкує активну участь Укропу в місцевій виборах, кадрові проблеми Самопомочі та високий потенціал Опозиційного блоку. «Враховуючи новий закон, до місцевих виборів мало хто готовий» - констатував Юрій Паперний.
Профспілковий лідер Олена Варнакова відзначила, що формат виборів розбещив чернігівців. Виборці вимагають матеріальних подачок і впевнені, що «всі козли».
Підприємець та політичний оглядач Олександр Литвиненко відзначив бездіяльність правоохоронних органів, нахабність штабу Укропу, які принизили чернігівців. Експерт прогнозує, що після місцевих виборів може звільнитися і 206 округ. «Якщо там буде ціль стати мером, то вона буде виконана» - зазначив експерт, натякаючи, що Владислав Атрошенко буде змагатися за посаду міського голови.

Перспективи

Незважаючи на брудну кампанію і загрози зриву, день виборів пройшов спокійно і судової тяганини не передбачається. Чернігів знову став спокійним провінційних містом і поступово готується до місцевих виборів.
Перемога кандидата від БПП стала черговою цеглиною в цементуванні провладної сили і впливу нардепа Владислава Атрошенка в чернігівському регіоні. БПП має дуже сильні стартові позиції перед місцевими виборами.
Повернув собі мандат нардепа і Валерій Дубіль. Очевидно, що він буде намагатися зберегти вплив на міську раду. Тим більше, Батьківщина починає нарощувати рейтинг.
Зберігає позиції і міський голова Соколов, який знову може позмагатися за мерське крісло. Постає питання, з якою політичною партією домовиться діючий очільник міста.
Завдяки цим виборам сильним гравцем на політичній арені міста стає «Укроп», а Батьківщина і РПЛ випали з поля зору виборців.
Самопоміч, Демократичний альянс та Опозиційний блок зробили серйозну заявку на входження в міську раду. Безперечно, з’являться нові гравці, але про це згодом…
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини