Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 15:35:22

Як підштовхнути громади до об’єднання?

29.07.2015   07:42

Офіс реформ у Чернігівській області продовжує роз’яснювальну роботу. Сьогодні його директор Ярослав Жиденко та експерт офісу Микола Силенко спілкувалися з сільськими головами та секретарями сільрад Чернігівського району. Вони докладно розповіли про етапи об’єднання територіальних громад у спроможні, презентували практичний посібник та відповіли на запитання присутніх.

А запитань у сільських голів виникло чимало. Як діяти, якщо громада «багатої» сільради не бажає приєднувати до себе близьку територіально, але «бідну сусідку»? Як фінансуватимуться бюджетні установи, якщо громада вирішить ні з ким не зливатися? Що робити у випадку, коли попри всі намагання не виходить сформувати спроможну громаду? Чи передбачається при цьому державна підтримка? Хто і як управлятиме об’єднаною громадою і хто буде керувати у кожному конкретному селі?

Ярослав Жиденко не залишив без відповіді жодне із запитань. Проте не всі вони були сприйняті сільськими керівниками. Складалося враження, що багатьом з них просто не хочеться цим займатися: думати, діяти, брати на себе відповідальність. Здається, сільським головам легше було б, якби хтось за них усе прорахував, пояснив людям, об’єднав, а вони б при цьому залишалися на посаді. От тільки чи у всіх вийде дочекатися омріяної пенсії в сільраді? Адже не за горами місцеві вибори…

— На мою думку, — говорить в.о. Андріївського сільського голови, секретар сільради та виконкому Марина Галько, — Варто було б спочатку запровадити певний пілотний проект, на прикладі якого решта громад оцінила б плюси і мінуси об’єднання. Тоді б і з людьми простіше було б спілкуватися. Бо багато селян побоюються нововведень, непокояться за долю шкіл, дитячих садочків, медичних закладів. Дехто пригадує колгоспи: мовляв, їх розігнали, а натомість не запропонували нічого.

А поки цей пілотний проект реалізовувався би, депутати й урядовці підготували б і прийняли відповідну законодавчу базу, зміни до Конституції.

- Проте реформування потрібне, — переконана Марина Миколаївна. — Адже мало не щодня сільському голові потрібно розв’язувати земельні, економічні або юридичні питання. Та й спілкування з потенційними інвесторами потребує фахового підходу. Сьогодні таких спеціалістів у сільрадах немає, а от органи місцевого самоврядування об’єднаної громади зможуть собі їх дозволити.

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини