Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:30:57

Жителі сіл і селищ області вирішують, з ким і як об’єднуватися в ході територіальної реформи. ВІДЕО

08.06.2015   08:13Агенцiя

Виникають дискусії, які ми прослідкуємо на прикладі Ічнянського району. Тут вирішується питання: чи буде створена на базі району одна територіальна громада, чи дві – з центрами в самій Ічні і в Парафіївці.

Замість 22-х районів у складі нашої області, ймовірно, залишиться чотири або п’ять з центрами в найбільших містах. Це прогноз щодо територіальної реформи, який випливає з норм Закону про об’єднання територіальних громад і з методики, затвердженої Кабінетом міністрів.

От для прикладу Ічнянський район: порівняно з багатьма іншими досить розвинений економічно, а тим не менше його не буде.

Теперішні сільради за законом на добровільних засадах об’єднуватимуться в більші, ніж зараз, територіальні громади. Отже якщо вже входити до складу більшої адміністративної одиниці, то хоча б як одна територіальна громада — таку думку висловили в Ічні.

Але зі свого боку громада Парафіївки висловила бажання зробити своє селище центром окремої майбутньої громади. Вже більше року тому селище стало одним з місць проведення пілотного проекту з територіальної реформи. Тепер парафіївці пропонують десятьом сільрадам Ічнянського району приєднатися до них. За законом державна допомога виділятиметься на територіальну громаду, і керівник буде теж обиратися громадою, а не призначатися.

А в районі з 29-ти центрів місцевих рад тільки Ічня й Парафіївка вкладаються в норми, запропоновані методикою Кабміну (за кількістю населення, зокрема й дітей дошкільного й шкільного віку та за наявністю соціальних закладів).

У Парафіївці й сусідній Іваниці провели передбачені законом громадські слухання, учасники яких висловилися за об’єднання.

На черзі громадські слухання ще в восьми селах поблизу Парафіївки. Голосування громад має бути закріплене на сесіях сільрад, а результати передані до обласної ради і згодом до Кабміну для прийняття рішення щодо територіальних змін. Оскільки, таким чином, почалася дискусія: дві буде громади на Ічнянщині чи одна – то прозвучали перестороги, що з боку районного керівництва може бути задіяний адміністративний ресурс, щоб зберегти центр тільки в Ічні і відповідно теперішні посади.

Зі свого боку керівництво району заперечує припущення про адміністративний тиск і стверджує, що в усьому вони орієнтуються на волевиявлення громад.

В усякому разі робочі групи з питань територіальної реформи при головах райдержадміністрацій працюють і в Ічні, і в інших районах області. Учасники груп сподіваються, що якщо і є певні амбіції у теперішніх посадових осіб, то все-таки вирішальними будуть не особисті інтереси, а громадські, притому висловлені прозоро й добровільно.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини