Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:58:07

"Зі шкільної лави в парламентське крісло" – це нонсенс

06.05.2015   14:38Агенцiя

Перед тим, як робити спробу стати депутатами парламенту, українським політикам варто було б пройти через горнило боротьби за депутатські мандати рад місцевого рівня та, в разі успіху, через досвід роботи в органах влади на місцях,

– таку думку висловили політичні експерти та представники громадськості Чернігова, які були учасниками засідання Дискусійного клубу «Експертна думка». Захід відбувся 5 травня в обласному центрі.

«Кожен політик мусить мати так званий «репутаційний капітал», – переконана координатор виборчих і парламентських програм Громадської мережі «Опора» Ольга Айвазовська. – А цей капітал набувається лише з часом і досвідом. Такою є міжнародна практика. В західних демократіях шлях політика за схемою «знизу – догори» є абсолютно природним. На відміну від українських реалій. На жаль».

«Звичний для України «порядок» – «зі шкільної лави – в парламентське крісло» є нонсенсом, – вважає чернігівський політичний експерт Сергій Соломаха. – Такого немає в цивілізованих країнах. Людина мала б попрацювати на рівні села, району, міста чи області, – тільки тоді вона здобула б досвід для того, щоб іти у Верховну Раду вирішувати долю країни. А у нас? Порівняю це з ситуацією у війську: сержант навчає відділення; коли ж він стає лейтенантом, то навчає сержантів; далі, ставши полковником, навчає лейтенантів і капітанів. Щоб вміло навчати капітанів (себто, приймати закони), потрібен досвід».

Згодна з експертами і представник громадськості, голова Чернігівської профспілки підприємців Олена Варнакова: «В наших реаліях так, – щойно політик «вилупиться з яйця», він одразу прагне стати «головною куркою». А непогано було б побути і «курчам». Це допомогло б набути такого досвіду, щоб потім з розумом працювати і у Верховній Раді. Багато проблем держава і громадянин мають через те, що парламентарі є недосвідченими, відірваними від потреб регіонів, міст та районів людьми. Це просто біда, що всі хочуть у парламент, не думаючи про те, що громади міст і сіл мають право на серйозних і адекватних представників у місцевих радах».

«Якщо для парламентської виборчої кампанії потрібні лише стратегія і гроші, то для боротьби, скажімо, на муніципальних виборах кандидату-політику необхідний авторитет, довіра виборця, який знає його, довіряє і як людині, і як політику. Тож і виходить, що у нас часом перемогти на місцевих виборах важче, аніж пройти у Верховну Раду», – додає політичний експерт Юрій Паперний.

Учасники засідання «Експертної думки» обговорили концепцію нового виборчого законодавства. Йшлося як про місцеві вибори, які відбудуться 25 жовтня 2015 року, так і про долю майбутніх парламентських кампаній.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.