Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:47:19

На депозитах комунальних підприємств сотні тисяч гривень, а вони просять дотації

05.05.2015   09:07Агенцiя

На двадцять четвертій сесії Чернігівської обласної ради депутати працювали спокійно і злагоджено допоки не дійшли до розгляду двадцять другого питання порядку денного «Про затвердження нормативу відрахувань до обласного бюджету частини прибутку комунальних комерційних підприємств обласної ради на 2015 рік». Воно виявилося найбільш гарячим та дискусійним.

Голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету та фінансів Валентин Запорощук вкотре вже запропонував переглянути ставлення до роботи комунальних підприємств. Депутат переконаний, що ці підприємства мають не просто працювати, а передусім приносити прибутки. Якщо ж все навпаки – у комунальних підприємств одні збитки, то чи варто витрачати на них фінансові активи області?!

- На сьогоднішній день працює близько 30 комунальних підприємств, але до бюджету вони нічого не сплачують. Хоча мають соціальні обов’язки і несуть соціальну відповідальність. Найгірше, що їхні прибутки десь осідають, - каже Валентин Запорощук. - На минулій сесії я пропонував зняти з фінансування газети «Деснянська правда» 460 тисяч гривень. До речі, виявляється, що 900 тисяч гривень це видання має на депозитних банківських рахунках. Натомість наклад газети - дві тисячі примірників, менше ніж у будь-якої районки. І ми ще їм даємо 460 тисяч бюджетних коштів?! Така сама ситуація і з готелем «Придеснянський», у якого на депозиті на перше січня цього року лежить 600 тисяч гривень. Чому раніше готель працював з прибутком, а нині збитковий? Якщо нині він не приносить дохід, навіщо його фінансувати? Ми обов’язково виведемо на чисту воду ті підприємства, які насправді заробляють, але бюджету нічого не сплачують.

Позицію Валентина Запорощука підтримав і депутат Віктор Лазар.
- Підприємства комунальної власності мають працювати прибутково. А якщо зі збитком, їх треба ліквідувати або міняти керівництво. І взагалі, усі комунальні підприємства мають відраховувати до бюджету гроші. До прикладу, вважаю, що «Ліки України» - це прибуткове підприємство. Воно має сплачувати не 10% свого доходу, а 30%. Й інші підприємства мають перераховувати до бюджету по 15-20% заробленого, а не нуль,- переконаний депутат.

Свою думку висловив і депутат Михайло Лисак.
- Підтримую попередніх виступаючих. Нащо нам ці комунальні підприємства? Щоб за рахунок обласного бюджету збагачувалися їхні керівники? Треба заслухати усіх директорів, і якщо після цього півроку підприємство працюватиме зі збитком, потрібно міняти менеджерів, - вважає Михайло Лисак.

Гострим також виявилося питання про виділення субвенції у 150 тисяч гривень комунальному підприємству «Прилуцька міська друкарня». Воно теж ледь животіє, і нині потребу єкоштів на будівництво нової економної котельні для опалення приміщення. Що цікаво, дохід друкарня отримує не від того, що працює за призначенням, а від здачі в оренду своєї площі.

- Проблеми цієї друкарні обговорюємо ледь не щосесії. Щоб її (друкарню) підтримати, повсякчас збільшуємо пільги. Якщо порахувати, скільки туди вже перерахували грошей з обласного бюджету, хоча б за п’ять років нашої каденції, нам буде дуже соромно перед виборцями. І ситуація на підприємстві не поліпшується. Тож треба по-іншому вирішувати питання комунальних закладів, - наголосив Валентин Запорошук.

На захист друкарні став Микола Звєрєв.
- У цього підприємства є прибуток, щоправда, невеликий. Всі платежі воно своєчасно сплачує. Робочі місця в друкарні збережені. Якщо не виділити гроші для будівництва котельні, орендарі знайдуть собі інші приміщення, бо фантастично високі рахунки за тепло ніхто не платитиме, - зауважив голова обласної ради.

На слова Миколи Звєрєва відреагував депутат Михайло Півень, бо теж проти витрачання бюджетних коштів на завідомо збиткові проекти.
- Потрібно якось інакше підходити до цих підприємств. Навіщо здавати приміщення друкарні у суборенду, якщо обласна рада могла б це робити напряму і мати чистий прибуток. І чому потрібно розпорошувати друкарські підприємства по області, а потім усім дрібним збитковим друкарням давати дотації? Проблема комунальних підприємств тягнеться десятиліттями. Тож по кожному з них потрібно розробити бізнес-план, - вважає народний обранець.

Михайло Півень навіть запропонував свою допомогу у виведенні комунальних закладів з кризи.
- «Ліки України» мають 274 мільйони доходу в рік, а в бюджет дають всього півтора мільйона. У мене фабрики в кризу «лежать», але й то 5-6 відсотків прибутку є. Я ніколи не повірю, що «Ліки України» мають такі скромні доходи. Віддайте мені це підприємство і я буду до обласного бюджету перераховувати в десять разів більше!,- запевнив народний обранець.

Щоправда, цей емоційний виступ сесія залишила без уваги. Натомість голова обласної ради Микола Звєрєв заявив, що усі комунальні підприємства обласної ради, окрім одного, – прибуткові.

Оскільки тема комунальних підприємств доволі гостра, до неї ми обов’язково повернемося у наступних оглядах.

Цікаво що депутати так і не прийняли звіт голови обласної ради. Спочатку «за» було тільки 48 депутатів, шість - «проти» і вісім чоловік - утрималися. Валентин Мельничук, який у цей час вів засідання, закликав депутатів все ж ухвалити рішення облради і поставив питання на повторне голосування. Але це не допомогло, бо «за» стало на одного більше, а «утрималися» - на одного менше. В результаті за звіт так і не проголосували.

Згодом, спілкуючись із журналістами, Микола Звєрєв пояснив це низькою явкою депутатів на пленарне засідання.
- Наразі долю того чи іншого питання має визначати 97 депутатів. Щоправда, на початку сесії зареєструвалися лише 62 народні обранці. Потім ще п’ять прийшло, і їх стало 67. Впевнений, більшість депутатів не з’являється на засідання з поважних причин. Але я не виключаю, що, можливо, дехто з депутатів не має чіткої позиції, тож і не висловлює її. Але те, що явка на засіданні низька – це факт, - сказав Микола Звєрєв.

 

http://sivertime.com.ua/news/ses%D1%96ya-na-depozitakh-komunalnikh-p%D1%96dpri%D1%94mstv-sotn%D1%96-tisyach-griven-voni-prosyat-dotats%D1%96%D1%97

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини