Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 22:10:01

Робоча поїздка голови комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмили Денісової

01.05.2015   07:24Агенцiя

30 квітня Чернігівську область з робочою поїздкою відвідала народний депутат України, голова комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова.

У рамках поїздки вона зустрілася з керівництвом області та взяла участь у нараді з працівниками соціальної сфери Чернігівщини, яку провів перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич.

У нараді також взяв участь народний депутат України Олександр Кодола.

Учасники наради поставили Людмилі Денісовій низку запитань та висловили пропозиції щодо удосконалення надання послуг у соціальній сфері.

Одне з головних запитань – хто і коли захистить самих працівників соціального захисту від скорочення штатів, збільшення навантаження та низької зарплати.

За словами народного депутата, зараз її Комітет напрацьовує законопроект з іншим підходом до оплати праці, в тому числі і соціальних працівників. В основі документу – пропозиції, розроблені нею ще під час перебування на посаді Міністра соціальної політики України. Вона також висловила упевненість у тому, що народні депутати цей законопроект підтримають.

Заборгованість із виплати заробітної плати залишається однією з найгостріших соціальних проблем. Загалом по України сума боргу складає понад 1 мільярд 200 мільйонів гривень. По області – 20,3 мільйони. Причому значна частина боргів зосереджена на підприємствах, які належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади.

Людмила Денісова запропонувала підготувати від областізвернення до цих органів, на підставі якого вона зможе зрушити справу з місця.

Також голова Комітету наголосила на необхідності внесення низки змін до урядової постанови щодо порядку нарахування субсидій на житлово-комунальні послуги. На її думку, система надання субсидій, яка має запрацювати з 1 травня, має суттєві недоліки.

Учасники наради висловили стурбованість фактом об'єднання двох фондів соціального страхування – Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Це, на думку виступаючих, може призвести до втрати усіх напрацювань та певної соціальної напруги. Ще Людмилу Денісову просили посприяти прийняттю законопроектів щодо відновлення фінансування оздоровлення дітей та надання санаторно-курортного лікування застрахованим особам.

Як відзначила голова комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, усі передані їй пропозиції будуть уважно вивчені та враховані її фахівцями у подальшій роботі.

Окрім запланованої зустрічі з керівництвом області, наради з працівниками соціальної сфери області, вона поспілкувалась з представниками засобів масової інформації.

На сьогодні Чернігівщина, за її словами, є депресивним регіоном, а отже без підтримки держави області дуже важко. На одного працюючого в області припадає утримання двох пенсіонерів.

— Загалом, є дуже багато проблем, у тому числі і заборгованість із заробітної плати. Зараз спільно будемо вирішувати ці питання за зверненням голови облдержадміністрації та депутатського корпусу, — запевнила Людмила Денісова.

Відповідаючи на запитання, над чим сьогодні працює комітет ВРУ з питань соціальної політики, вона зазначила, що опрацьовуються пропозиції до законопроекту «Про державну службу» та порядку надання житлових субсидій. Зокрема, готуються зміни, що забезпечуватимуть рівень заробітних плат працівників соціальної сфери, підтримку рівня державного службовця, призначення на роботу.

Продовжуючи тему, Людмила Денисова повідомила, що з 1 травня застосовуватиметься новий спрощений порядок нарахування субсидій. Але він має низку недоліків. Зокрема, не всі категорії громадян враховані, є проблеми по учасникам АТО, внутрішньопереміщеним особам, сім’ям загиблих тощо. Тому, маємо врахувати думку тих, хто виконує рішення які приймає і Верховна Рада і Уряд країни. Це, зокрема, управління соціального захисту населення в регіонах.

— Ми врахуємо всі пропозиції для того щоб кожна людина, яка потребує допомоги, її отримала, — підкреслила голова Комітету Верховної Ради України.

За її словами, на сьогодні субсидії отримує майже 1,3 мільйона сімей. За прогнозованими розрахунками кількість домогосподарств, що отримають житлові субсидії збільшиться до 4,5 мільйона або 12-15 мільйонів наших громадян. Тільки за роз’ясненнями до соцзахисту в області вже звернулось понад тисяча громадян.

— Сьогодні під час наради разом з працівниками соціальної сфери Чернігівщини ми напрацювали цілу низку пропозицій для внесення змін в законодавство щодо надання субсидій, — акцентував народний депутат України, заступник комітету з питань будівництва і ЖКГ Олександр Кодола, який також спілкувався з журналістами. Він повідомив, що робоча група направила депутатські запити до всіх організацій і установ, які надають послуги. Незабаром буде проаналізовано прозорість та економічну обґрунтованість тарифів, встановлених незалежним державним регулятором НКРЄ.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини