Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:43:13

Відбулася двадцять четверта сесія обласної ради шостого скликання

30.04.2015   07:31Агенцiя

На черговому пленарному засіданні обласна рада визнала РФ державою-агресором, заслухала звіт голови обласної ради, прийняла дві галузеві програми, чотири Звернення до центральної влади та затвердила кілька десятків рішень.

29 квітня голова обласної ради Микола Звєрєв розпочав 24-е пленарне засідання засідання облради нинішнього сскликання із оголошення хвилини мовчання, якою народні обранці вшанували пам'ять свого колеги-депутата, досвідченого господарника Василя Петровича Фесака, який обирався депутатом обласної ради від Талалаївського району протягом останніх трьох скликань і нещодавно передчасно пішов із життя.

Також на початку сесії Микола Звєрєв, відповідно до рішення попередньої 21-ї сесії обласної ради, вручив нагрудний знак і посвідчення звання «Почесний громадянин Чернігівської області» видатному уродженцю Чернігівщини Левку Лук'яненку, який був запрошений на пленарне засідання з нагоди цієї урочистої події. Керівник наголосив, що Левко Григорович зробив надзвичайно багато для утвердження України, як незалежної, суверенної, демократичної держави і рідної йому Чернігово-Сіверщини. Заодно Микола Звєрєв, за дорученням спікера Парламенту нашої країни, вручив почесні відзнаки Верховної Ради низці представників органів місцевого самоврядування краю, а від імені обласної ради - нагородив керівників територіальних громад-переможців обласного Конкурсу на кращу сільську, селищну і міську раду Чернігівщини.

Перед розглядом питань порядку денного сесії, зважаючи на важливість проблеми, слово для інформування про стан військового призову на строкову службу та мобілізацію військовозобов'язаних було надано заступнику обласного військового комісара, полковнику Олександру Криворучку, який окреслив як позитивні, так і проблемні моменти чергової хвилі мобілізації.

Розпочавши робочу частину пленарного засідання, депутати, насамперед, більшістю голосів затвердили рішення обласної ради «Про підтримку Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором». А далі заслухали звіт голови обласної ради про роботу за рік з часу обрання на цю посаду.

Розпочинаючи доповідь, голова обласної ради, щоб не тратити зайвий час на виступ, нагадав, щотези його звіту були оприлюднені на офіційному сайті обласної ради та в газеті «Деснянська правда» і кожен мав змогу з ними ознайомитися. Отож у своїй промові він спинився лише на окремих головних моментах діяльності обласної ради. Зокрема, наголосив що звітний рік був чи не найскладніший за весь період незалежності країни і запам'ятається загальноукраїнським Майданом, перемогою Революції Гідності, підписанням Угоди про асоційоване членство України в Євросоюзі і, на жаль, варварською агресією Російської Федерації з анексією Криму та вторгненням на схід нашої країни.

Доповідач щиро подякував колегам-депутатам, за те, що в минулорічні «гарячі» лютнево-березневі дні, коли Чернігівщина не мала керівника обласної держадміністрації, обласна рада зробила «все залежне аби не допустити дестабілізації ситуації в регіоні, проявів сепаратизму і розгулу бандитизму». Було скоординовано діяльність військових підрозділів і цивільних служб, прийняті рішення щодо посилення охорони держкордону та найважливіших об'єктів області. Спільними зусиллями, наголосив виступаючий, тодішню ситуацію було взято під повний контроль. Він також зазначив, що звітний рік був сповнений оптимізмом в очікуванні ефективних реформ і певним розчаруванням в їх повільному і нерішучому здійсненні, а то й відвертому гальмуванні.

І все ж, не зважаючи на внутрішні і зовнішні виклики, цей час був для обласної ради періодом прийняття важливих і відповідальних перед громадою краю та державою рішень. В числі пріоритетів діяльності були питання: поглиблення ролі місцевого самоврядування в підвищенні соціального розвитку територіальних громад; створення передумов для проведення реформ і децентралізації влади; організація раціонального використання бюджетних ресурсів та ефективного управління комунальним майном області; забезпечення обороноздатності області та укріплення лінії охорони кордону з Російською Федерацією; надання необхідної допомоги батальйонам територіальної оборони Чернігівщини, військовим частинам Збройних Сил України та іншим добровольчим формуванням, які виконують військовий обов'язок в зоні проведення АТО тощо.

Доповідач підкреслив, що обласна рада першою в Україні ще в березні минулого року прийняла Звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо запровадження в Чернігівській області пілотного проекту по реформуванню місцевого самоврядування. Як результат, Міністерство регіонального розвитку підтримало область, прийнявши відповідну постанову. І на сьогодні, завдяки співпраці обласної ради, Мінрегіонбуду та Програми розвитку ООН, в трьох районах області – Ніжинському, Семенівському та Сосницькому відповідно до Закону України «Про співробітництво територіальних громад» заплановано втілення низки проектів щодо розвитку соціальної інфраструктури.

Оголошений курс на запровадження в області пілотного проекту з реформування місцевого самоврядування знайшов підтримку у низки дипломатичних представництв європейських держав у нашій країні, зокрема від Латвії, Словаччини, Польщі та Естонії.

Як підкреслив виступаючий, за сприяння та безпосередньої участі обласної ради, протягом звітного року здійснено: передислокацію з м. Феодосія (АРК) до м. Чернігова Державного науково-випробувального центру Збройних сил України; відновлено роботу державного підприємства «171-й Чернігівський ремонтний завод»; розпочато роботи з відновлення цивільно-військового аеродрому «Півці» та формування в м. Чернігові управління оперативного командування «Північ» Збройних Сил України. Вирішено та зрушено з місця немало інших справ і наболілих проблем.

У своєму виступі Микола Звєрєв також окреслив інші напрацювання та проблемні питання в діяльності обласної ради та її структурних підрозділів. В тому числі і комунальних підприємств та закладів, підпорядкованих управлінню комунального майна обласного органу представницької влади.

За підсумками фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств обласної ради, у 2014 році обсяги виробленої ними продукції (наданих послуг, товарообігу) перевищили 400 млн грн, що на 50 млн грн більше 2013 року. Чистого прибутку отримано 7,3 млн грн, або на 4 млн грн більше, чим у попередньому році.

Та головне, що комунальні підприємства у звітний період удвічі наростили рівень інвестування у власний розвиток.

На модернізацію і розширення їх виробництва було спрямовано 11 млн грн, що на 6 мільйонів більше попереднього року.

В числі найбільш значимих, сучасних і економічних новацій, доповідач відзначив введення в дію автономної модульної дахової котельні комунальним підприємством обласної ради «Готельно-туристичний комплекс «Придеснянський», що дозволить мати економію витрат на опалення в середньому 500 тис. грн. на рік.

Відзначив й інноваційні процеси комунального підприємства «Чернігівоблагроліс, яке інвестувало на придбання нової техніки та обладнання 6,2 млн грн.

Свій інвестиційний внесок у проведення ремонтних робіт та закупівлю обладнання для аптечних закладів майже 1 млн грн зробило і КП обласної ради «Ліки України».

Серед пріоритетних напрямків роботи обласної ради були і питання забезпечення ефективного використання земельних, водних, лісових та інших природних ресурсів.

Завдяки рішенням обласній раді мережу природно-заповідного фонду Чернігівської області було розширено на цілих 961 га. Заодно було вирішене і багаторічне наболіле для Чернігівської міської громади питання стосовно Ялівщини. Обласна рада прийняла рішення про створення регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» (площею 168,7га) та комунального закладу обласної ради «РЛП «Ялівщина».

І подібних позитивних справ, здійснених протягом звітного року, зафіксовано немало. В їх числі і створення комунального підприємства обласної ради «Консалтинговий центр «Сіверщина», яке, менше чим за рік, розробило бізнес-плани економних і ефективних інвестиційних проектів. Зокрема: з виробництва деревного палива із відходів лісозаготівлі на базі Щорського та Ріпкинського райагролісогоспів; з виготовлення паливних гранул з деревини та лісозаготівельних відходів на базі Городнянського райагролісгоспу; з генерації електричної та теплової енергії шляхом заміни газових котлів на опалювачі, які працюватимуть на біомасі, у містах Городня та Бахмач та інші.

Ще одним із важливих напрямків спільної депутатської роботи Микола Звєрєв назвав інформаційну політику обласної ради. У звітний період вона була спрямована на поглиблення прозорості і публічності її діяльності, а також – на реалізацію низки заходів щодо зміцнення безпеки в інформаційному полі в умовах військової та інформаційної агресії проти України

У зв'язку з цим депутати направили до Кабінету міністрів України, РНБУ та Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення відповідні звернення з низкою конкретних пропозицій. І вже отримано позитивні реагування, а частина пропозицій вже реалізується на практиці. Виступаючий висловив велику надію, що невдовзі жителі прикордонних районів області отримають повноцінний доступ до загальнонаціонального та регіонального телерадіомовлення.

Плани і напрацювання у нас є, прийняті правильні рішення. Отож, головне – забезпечити їх виконання, аби реформи здійснилися, а мир та спокій і надалі панували на Чернігово-Сіверській землі і в Україні, - наголосив на завершення свого звіту Микола Звєрєв.

Першого заступника голови облради не обрали – депутату Сергію Биконі, якого запропонував голова, для перемоги не вистачило голосів. З 67 зареєстрованих у залі депутатів, «за» кандидатуру Сергія Биконі проголосувало 32 депутати, «проти» - 33. Іншої кандидатури від депутатів запропоновано не було.

А далі депутати прийняли рішення «Про звіт про виконання обласного бюджету і витрачання коштів резервного фонду обласного бюджету за 2014 рік» та затвердили два галузеві акти: Програму фінансової підтримки органічного виробництва в Чернігівській області на 2015-2020 роки та Програму фінансової підтримки органічного виробництва в Чернігівській області на 2015-2020 роки. А заодно внесли зміни до Програми покращання матеріально-технічного забезпечення військових частин, що дислокуються на території Чернігівської області, військовозобов'язаних, призваних за мобілізацією, та добровольців, які беруть участь в антитерористичній операції на 2015 рік, затвердженої рішенням обласної ради від 23 січня 2015 року.

Були також прийняті рішення:
- Про затвердження переліку видатків, що здійснюються за рахунок коштів, які надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва на 2015 рік.
- Про затвердження переліку видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2015 рік.
- Про включення до Переліку об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області нерухомого майна.
- Про продовження терміну дії договору купівлі-продажу об'єкта незавершеного будівництва – комплексу будов та споруд районної лікарні, що розташований за адресою: Чернігівська область, м. Прилуки, вул. Перемоги, 161, від 15 лютого 2007 року
- Про надання управлінню комунального майна Чернігівської обласної ради повноважень на здійснення заходів, пов'язаних з виготовленням технічної документації та проведенням державної реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна.
- Про створення тимчасової контрольної комісії обласної ради по дотриманню гарантій і прав громадян на своєчасне отримання державних житлових субсидій та по вивченню законності підвищення тарифів на комунальні послуги для населення.
- Про безоплатну передачу у спільну власність територіальних громад сіл, селища Куликівського району будинку відпочинку.
- Про збільшення статутного капіталу комунального підприємства «Чернігівкіно» Чернігівської обласної ради.
- Про реорганізацію комунального комерційного підприємства «Облавтосервіс» Чернігівської обласної ради шляхом приєднання до комунального підприємства «Діловий центр» Чернігівської обласної ради та ще близько чотирьох десятків рішень. В їх числі чотири стосуються передачі транспортних засобів соціальним, навчальним та лікувальним закладам; кілька рішень - про зменшення орендної плати неприбутковим та окремим комунальним і державним організаціям, прийнято чотири Звернення до центральних органів влади з проблем, які вимагають вирішення, а також близько двох десятків рішень з кадрових питань та запитах депутатів.

У роботі сесії взяли участь народні депутати України Владислав Атрошенко, Олександр Кодола, Олег Купрієнко та Олександр Черненко.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини