Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:55:45

Міфічність реформи в прокуратурі та збір підписів за повернення екс-прокурора Чернігівщини Дмитра Чібісова – результати круглого столу

23.04.2015   08:53Агенцiя

21 квітня в дискусійному клубі «Експертна думка» відбувся круглий стіл на котрому представники громадських організацій Чернігова обговорили реальність та необхідність впровадження реформи прокуратури.

25 квітня мала б розпочатися реформа генеральної прокуратури – реорганізація структури, скорочення, конкурсний набір робітників та підвищення заробітної платні. Оновлений закон «Про прокуратуру» парламентарі прийняли ще 14 жовтня 2014 року, але більшість його положень мали запрацювати саме 25 квітня 2015 року. Однак, підготовка до запуску реформи зірвана і можливо її впровадження відкладуть ще на декілька місяців чи й більше.

«Якщо реформу прокуратури буде відкладено, то Україна втратить шанс стати по-справжньому демократичною та правовою державою, винні в злочинах проти активістів Євромайдану не будуть покарані, не вдасться, також, повернути мільйони сім’ї Януковича», - вважає керівник «Об’єднання «Самопоміч» у м. Чернігові Ольга Хоніч. На її думку, індикатором ефективності діяльності прокуратури для суспільства є конкретні вироки, на жаль, на сьогодні жодна справа не доведена до кінця. Своїми кадровими призначення пан Шокін йде тим самим шляхом, що й пан Ярема.

Дійсно ефективних, принципових та порядних керівників прокуратури за дивних обставин усувають від виконання своїх обов’язків. Так сталося і в нашій області, Дмитра Чібісова, котрий за 2 місяці перебування на посаді прокурора Чернігівщини, відновив закриті і забуті його попередниками справи, було переведено на іншу посаду. Що й не дивно, в цих справах фігурували високопосадові особи органів державної влади та місцевого самоврядування, керівники комунальних підприємств м. Чернігова та області, котрих підозрювали в реалізації корупційних злочинних оборудок, внаслідок котрих місцевим та державному бюджетам буди завдані багатомільйонні збитки.

Однак, Олег Рябець впевнений, що зміни в роботі прокуратури слід відтермінувати ще мінімум на рік. Реформувати правоохоронну систему, на думку представника «Народного фронту» та екс-працівника прокуратури, необхідно комплексно, змінивши й деякі закони, бо наразі немає відомств, котрі могли б взяти на себе хоча б частково функції, що їх планують позбавити прокуратуру.

Сергій Нестеренко, юрист, діючий адвокат, дав вкрай негативну оцінку юридичній обізнаності працівників прокуратури та міліції, зазначивши, що абсолютна більшість з них не знає законів та працює за інструкцією, а спеціалістів з економічних злочинів, корупційних схем взагалі одиниці. «Система некваліфікованих робітників», - таке визначення дав органам прокуратури та міліції юрист. Вихід з подібної ситуації він бачить в проведені відкритих конкурсів для бажаючих працювати в згаданих структурах, і тільки на основі знань робити висновок про доцільність перебування такого фахівця, зокрема, в прокуратурі.

«Висококваліфіковані, високооплачувані працівники – майбутнє прокуратури та міліції», - впевнений також і Олександр Підгорний. Експерт зазначає, що, поки прокуратура та міліція працює на кількісні показники, в якості своєї роботи вони не зацікавлені. А якість роботи виражається в доведенні справи до суду та оголошення по ній позитивного для прокуратури рішення.

«Молодь зневірилася», - висловив своє враження від аналізу настроїв та очікувань молоді по відношенню будь-яких реформ та змін в країні, Микита Вікторов, адміністратор молодіжної інтернет-спільноти «Типовий Чернігів. На думку керівника «Типового Чернігова», ця категорія населення з радістю сприймає позитивні зміни в країні, але, через відсутність віри в доведенні реформ до кінця, може піти на крайні міри і взяти на себе караючу роль правоохоронних органів – подібна ситуація виникла колись в одній з країн Південної Америки, коли населення боролося з наркокартелями та поліцією, що відкрито демонструвала бездіяльність. На думку, Микити Вікторова в Чернігові таке навряд чи можливе через пасивність населення, але випробовувати терпіння громадян не варто.

Присутні на круглому столі активісти, а саме: Ольга Хоніч керівник «Об’єднання «Самопоміч» Чернігів, Оксана Рубан, представниця ГО «Жіноча волонтерська сотня Самооборони Чернігівщини», Костянтин Смалій та Михайло Булигін, представники «Об’єднання «Самопоміч» м. Ніжин, Володимир Поліщук та представник ГО «Чернігівська національна громада» висловили своє занепокоєння звільненням Дмитра Чібісова, наразі екс-прокурора Чернігівської області, котрий відразу після його призначення на цю посаду 2 місяці тому, розпочав активно працювати на справами чернігівського Євромайдану, випадків корупції та зловживання владою у владних органах, зокрема розпочав гучну справу проти мера міста Олександра Соколова. Саме під час судового провадження в справі пана Соколова, прокурор був переведений на інше місце роботи.

Громадські організації почали збір підписів за повернення пана Чібісова на посаду прокурора Чернігівщини, адже тільки за його керівництва прокуратура області дійсно почала працювати, працювати в інтересах громадян, чим можливо Дмитро Олегович і викликав незадоволення представників влади. Всі бажаючі можуть поставити свої підписи під зверненням, що буде передане Генеральному прокурору Віктору Шокіну в приймальні «Об’єднання «Самопоміч» в Чернігові за адресою: Проспект Перемоги, 87.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини