Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 10:28:49

Ми формуємо нове поважне ставлення до історії та держави – результати круглого столу "Крок до порозуміння поколінь" у Чернігові

09.04.2015   15:35Агенцiя

За місяць до 70-ряччя перемоги над фашизмом Благодійний фонд двічі Героя Радянського Союзу О.Молодшого ініціював проведення круглого столу на тему «Крок до порозуміння поколінь». В обговоренні взяли участь громадські активісти, історики, представники ЗМІ, представники обласної адміністрації, голова обласної ради.

Виступаючі актуалізували складну тему розмежування Дня пам’яті та примирення, що указом Президента відзначатиметься 8 травня, та Дня Перемоги, що традиційно святкується 9 травня.
Вшануванню пам’яті героїв, котрі пожертвували власним життям задля перемоги у Другій світовій війні, та вияву поваги, уваги до поодиноких учасників бойових дій 1941-1945 рр, а таких на Чернігівщині, за словами Андрія Подорвана, начальника управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської ОДА, залишилося всього 2900 чол, має приділятися особлива увага.
Микола Звєрєв, голова Чернігівської обласної ради, зауважив, що наше завдання увіковічнити пам’ять загиблих, облагородити пам’ятні знаки, могили невідомих солдат та кладовища. Але ще важливіше подбати про нині живих ветеранів. Фінансування на такі видатки в бюджеті недостатньо, а тому ще у січні обласною радою було створено фонд допомоги учасникам бойових дій в Другій світовій війні, куди всі працівники обласної ради перерахували свій одноденний заробіток. Ініціативу було запропоновано підтримати й іншим державним та приватним підприємствам, а тому Микола Звєрєв впевнений в тому, що жоден ветеран області не залишиться без уваги з боку молодших поколінь.

«Головним є перемога всіх антигітлерівських сил над фашизмом та нацизмом», - переконаний голова облради, додавши, що провідну роль в цьому належить Україні та є частиною її боротьби за незалежність.
Учасники торкнулися й відміни термінології щодо визначення воєнних дій 1941-1945 рр. Так, Андрій Подорван зауважив, що ветерани не в захваті від зміни назви Велика Вітчизняна війна на Друга світова, але все ж таки першочерговим для них є не термінологія, а соціальних захист, який вона визначає.
«Ми формуємо нове поважне ставлення до історії та держави – це екзамен для нас», - зробила акцент Ірина Соломаха, помічник-консультант народного депутата України. Ірина Григорівна вважає правильним рішення розділити дати вшанування подвигу загиблих 8 травня і святкування Дня Перемоги 9 травня : «Живі ветерани – це люди, а не цифри, і їм треба присвятити максимальну увагу». Хоча б зараз ми маємо почути і вшанувати людей, що нас захищали, а не шукати їх помилки та доводити хто краще чи гірше боровся за Україну. Це буде знаковим і для воїнів, котрі нині захищають українські землі на сході, вони бачитимуть приклад того, що народ пам’ятає героїзм людей, що стоять на варті спокою народу України, впевнена Ірина Соломаха.

Едієву Надію, представника Чернігівського громадського комітету захисту прав людини, вражає цинізм деяких молодих людей щодо 9-го травня, адже цю дату переважно пов’язують з СРСР. На думку експерта, таке сприйняття з’явилося через викривлення історичних фактів, відсутність прямого контакту з безпосередніми учасниками страшних подій Другої світової та їх родинами. Пані Надія розповіла, що два її прадідуся загинули на війні, і вона впевнена, що її діти, як і всі українці, мають знати подвиг своїх предків.
Кожна родина відчула на собі наслідки війни й завдання всього народу шанувати нині живих свідків тих далеких подій та дати впевненість, що їхня жертва буде пронесена у пам’яті майбутніх поколінь крізь століття.

«Необхідно припинити змінювати історію: доповнювати – так, переписувати – ні, - вважає Юрій Паперний. – У нас зараз теж ідуть бойові дії, і слід віддавати останню шану загиблим героям , але все ж говорити треба про подвиг героїв, про те, за що вони заслужили повагу та вдячність народу України». Також політичний експерт запропонував представникам влади звернути увагу на переселенців за східних регіонів – там також можуть бути ветерани.

Студенти ЧНПУ імені Т. Г. Шевченка, за словами Віталія Барбаша, начальника відділу зв’язків з громадськістю університету, в цьому році самі запропонували допомогти стареньким ветеранам по господарству чи впорядкуванню присадибних ділянок, а також планують провести вело-квест, присвячений перемозі у війні, аби нагадати і молодшим, і старшим поколінням про важливість цієї історичної події для всього світу.

Спікери висловили надію, що 8 та 9 травня буде позбавлене провокацій та маніпуляцій на тему перемоги у Другій світовій війні та популізму з боку представників різних політичних сил. Нині для України дуже актуальне питання миру, взаєморозуміння та злагоди, і лише пам’ятаючи історію попередніх поколінь, їх вклад, їх досягнення та помилки можна будувати власне майбутнє.

Останні новини Чернігівщини

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини