Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:58:58

Міністерство інфраструктури закликає міську раду Чернігова забезпечити гарантоване право медиків на заробітну плату, а громадян - на медичну допомогу

08.04.2015   08:43

Місцеві органи влади Чернігова та Житомира саботують процес передачі залізничних лікарень з балансу залізниць місцевим громадам. Це призводить до виникнення у медичних закладів заборгованості по зарплаті, комунальним та іншим платежам. А також ставить під загрозу процес надання медичних послуг жителям міст і, зокрема, залізничникам, від своєчасного обслуговування яких досить часто залежить безпека залізничних пасажирських і вантажних перевезень. Міністерство інфраструктури закликає місцеву владу забезпечити гарантоване право медиків на заробітну плату, а громадян – на медичну допомогу.

01.01.2015 набрав чинність Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин», який вимагає у місячний строк забезпечити передачу з державної власності у комунальну 79 медзакладів Укрзалізниці. Проте, органи місцевого самоврядування Чернігова в особі міського голови Соколова О.В відмовили вузловій лікарні станції «Чернігів» у відкритті рахунку в Казначействі та виділенні будь-якого фінансування закладу. Через це 77 співробітників лікарні з січня 2015 року не отримують заробітну плату. 13 березня 2015 прокуратурою Чернігівської області заявлено позов до суду з вимогою зобов'язати міську владу прийняти в комунальну власність чернігівської громади вузлову лікарню станції Чернігів Південно-Західної залізниці.

Згідно з рішенням виконавчого комітету Житомирської міської ради вузлова поліклініка станції Житомир Південно-Західної залізниці була передана до комунальної установи «Центральна міська лікарня №1» як окремий структурний підрозділ. 37 працівникам поліклініки надали можливість працевлаштування, але заробітну плату за січень-лютий 2015 року міська влада платити відмовилась, незважаючи на те, що кошти від держави, необхідні на забезпечення нормальної роботи медзакладу, до місцевого бюджету надійшли.

Міністерство інфраструктури заявляє, що відмова у фінансуванні закладів є грубим порушенням вимог законодавства, а саме статті 49 Конституції України, статті 16 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» та інших нормативно-правових актів. Такі неправомірні дії міських органів влади Чернігова та Житомира призводять до заборгованості по заробітній платі перед працівниками медичних закладів, утворення та зростання заборгованості з виплати загальнообов'язкових внесків, комунальних платежів, чим ставлять під загрозу роботу медзакладів, і як наслідок – безпеку руху поїздів.


Довідкова інформація.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» визначено перелік усіх залізничних медичних закладів, які передаються на баланс місцевих органів самоврядування. З дня набрання чинності Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» у місячний строк необхідно забезпечити передачу з державної власності у комунальну власність 79 медзакладів Укрзалізниці.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23.01.2015 № 11 затверджено Порядок та умови надання медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, відповідно до якого обласні та районні державні адміністрації зобов’язані забезпечити проведення своєчасної та у повному обсязі оплати праці працівників бюджетних установ і розрахунків за енергоносії та комунальні послуги, які споживаються бюджетними установами сфери охорони здоров’я, не допускаючи жодного прострочення заборгованості.

Станом на 02.04.2015 відкрито рахунки для 90% лікарень, отримано медичні субвенції на суму 111,6 млн. грн. Частина відомчих медичних закладів залізничного транспорту знаходиться в зоні активних бойових дій Луганської та Донецької областей і тому зі зрозумілих причин порядок фінансування та перепідпорядкування до місцевих органів влади не може бути забезпечений повністю. Винятком є вузлові лікарні станцій Чернігів та Житомир, де процес включення цих медзакладів до мережі управління МОЗ на місцевому рівні блокується місцевими та обласними радами.


http://www.mtu.gov.ua/uk/news/49985.html

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.