Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 01:39:20

Варто попереджати забруднення довкілля, а не боротися з наслідками

25.12.2014   08:10Агенцiя

На цьому наголосив заступник голови облдержадміністрації Костянтин Лубенцов під час засідання територіальної міжвідомчої комісії з питань моніторингу довкілля Чернігівської області, яке відбулося 23 грудня.

— Стратегія екологічної політики має бути спрямована на перехід від моделі, що орієнтована на ліквідацію наслідків екологічних порушень, до моделі, яка базується на прогнозуванні та попередженні забруднення довкілля і покращенні його стану. Це характерно для більшості Європейських країн, — зазначив він.

Представники Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, суб'єктів моніторингу довкілля області, депутати Чернігівської обласної ради, громадських організацій та науковці обговорили екологічну ситуацію в області.

Як зазначалося, сьогодні продовжується робота зі створення системи моніторингу довкілля Чернігівщини. Наразі триває виконання Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки. Вона передбачає фінансування освітніх та природоохоронних заходів, визначення вмісту забруднюючих речовин у повітрі, воді та ґрунті.

У поточному році за кошти природоохоронного фонду відбувалося будівництво та реконструкція каналізаційних колекторів, полігонів сміття, тампонаж не діючих артезіанських свердловин, закупка контейнерів для сміття в містах та районах Чернігівщини.

Важливим завданням є впровадження у систему охорони довкілля геоінформаційних технологій, що дозволяють візуалізувати та моделювати екологічну ситуацію в області. Так, за результатами досліджень, в останні роки спостерігається тенденція до зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Радіаційний фон має низьке значення. Загалом, як зазначають екологи, Чернігівщина має задовільний стан довкілля.

В області також ведуться наукові дослідження щодо розширення територій заповідників. На сьогодні статус заповідних територій має 7,7% площі регіону. У 2015 році передбачається збільшення природного заповідного фонду до 10% території області. Зокрема, розробляються проекти з утворення заповідної території загальнодержавного значення "Замглай", гідрологічного заказника "Крюково", урочища "Липів Яр", парків "Рубіжанський" та "Козацький", поліфункціональних об'єктів на кордоні з Білоруссю.

Деснянським басейновим управлінням водних ресурсів проводиться моніторинг поверхневих вод за 38-ми гідрохімічними показниками. За даними досліджень, хімічний склад поверхневої води в цілому відповідає параметрам природного фону.

В області, також, триває робота з регулювання викидів в атмосферне повітря, паспортизація місць видалення твердих побутових відходів, очисних споруд та полів фільтрації.

Учасники засідання ухвалили рішення про здійснення обміну в електронному вигляді екологічною інформацією між суб'єктами державної системи моніторингу.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.