Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:18:21

На Чернігівщині "Свобода" вшанувала пам'ять жертв голодоморів та політичних репресій

26.11.2014   08:13Агенцiя

22 листопада активісти Чернігівської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" долучилися до вшанування пам'яти жертв голодоморів та політичних репресій. На заходах були присутні представники влади, громадських організацій, учасники АТО та містяни.

У Чернігові захід розпочався з поминального спільного богослужіння, яке очолив Владика Євстратій (Зоря). Після цього відбувся траурний мітинг і хвилина мовчання.

Захід продовжили скорботним ходом зі свічками до пам'ятного знаку Борцям за волю і незалежність України, що зібрав найбільшу кількість учасників ніж вшанування усіх попередніх років. Після завершення акції учасники виклали з лампадок хрест пам'яти за невинно убієнними українськими душами.

"Найжахливіший штучно спланований кремлівською владою геноцид був цілеспрямованою розправою над волелюбним українським селянством, аби воно вже ніколи не могло заявити претензій на власну державність. І нинішня російсько-путінська влада й досі не визнала Голодомор фактом геноциду. Сьогодні також чиниться агресія проти України, її територіяльної цілісности. Але перемога буде за нами, бо ми на своїй, Богом даній землі. Дух свободи веде нас до перемоги", – зазначила свободівка Ольга Миненок.

До дня пам'яти жертв голодоморів у селищі Мена в сквері біля пам'ятника жертвам голодоморів відбувся мітинг-реквієм. Серед присутніх були й активісти місцевого осередку партії та мешканці селища.

У Бобровиці місцеві націоналісти влаштували хід з центральної площі, де розміщено банер, присвячений пам'яти Небесної сотні, до пам'ятника жертвам Голодомору. Потім була звершена молитва за душами невинно замордованих.

О 16:00 в Прилуках присутні доєдналися до загальноукраїнської хвилини мовчання, запаливши свічки пам'яти на спомин про невинно убієнних. Вже традиційно захід відбувся на площі біля Собору Різдва Пресвятої Богородиці (УПЦ КП) з поминальної молитви, яку розпочав настоятель собору протоієрей Віталій Юрочко.

У Козельці біля пам'ятного знака загиблим під час Голодомору 1932–1933 років на території собору Різдва Богородиці козельчани зібралися ушанувати пам'ять жертв голодоморів. На заході були присутні керівники району, члени громадських організацій, духовенство, школярі навчальних закладів.
До учасників мітингу-реквієму звернувся голова райдержадміністрації свободівець Сергій Андреєв, який підкреслив, що день пам'яти жертв голодоморів – це день глибокої скорботи і туги за мільйонами обірваних життів наших співвітчизників.

"Голодомор, забравши мільйони життів українців, став масштабною національною трагедією, геноцидом нації. Збираючись на цьому місці з року в рік, згадуємо гіркі моменти нашої історії саме для того, щоб усвідомити цінність й унікальність нашої нації, яку винищували, щоб унеможливити спротив антинародній, бездуховній, злочинній владі. Голод – це не тільки смерть, а й духовна руїна, знищення здорової моралі, втрата ідеалів, занепад культури, рідної мови, традицій. Маємо усвідомити жахливі уроки історії та не допустити їх повторення знову", – зазначив у своєму виступі Сергій Андреєв.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини