Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:43:49

Протистояти антиукраїнській інформаційній війні

12.11.2014   08:39

Про особливості антиукраїнської інформаційної війни, інформаційну безпеку держави та формування соціальної основи, що протистоятиме викликам сьогодення, розповів голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький, спілкуючись 11 листопада з представникам регіональних ЗМІ.

Насамперед Василь Костицький нагадав, що Національна комісія - це державно-громадський орган, члени якого працюють на громадських засадах. А головним завданням комісії, яка складається з 38 осіб, є проведення експертизи інформаційної продукції на вміст пропаганди війни, національно-релігійної ворожнечі, посягання на територіальну цілісність держави або конституційний лад, пропаганду алкоголізму, тютюнопаління, наркоманії, порнографію, насильства.

Говорячи про особливості антиукраїнської  інформаційної війни, він зокрема, зазначив, що держава у попередні роки не надавала значення проблемам безпечного інформаційного простору і практично програла її. А  розпочалось усе із захоплення інформаційного простору, шляхом витіснення з західно-європейського, американського культурного простору українського продукту, включаючи книжки і газети.

Наступний етап цієї війни полягав у масовій інформаційній роботі, спрямованій на формування "нових стандартів" життя, збудованих на алкогольному способі життя, насильництві і героїзації корупції. Усе це призвело до різкого збільшення інформаційного продукту, який містив національно-релігійну ворожнечу.

Із подіями на Майдані змінилися і акценти інформаційної війни. Тепер вони  ґрунтувалися на територіальних претензіях щодо України, пропаганді війни.

Останній етап інформаційної війни полягав у тому, що почалася жорстка психологічна агресія. Зокрема, навіювання страху, неспроможність українців створювати державу, антипатріотична пропаганда тощо. Але, в українському суспільстві сформувалась соціальна основа, яка протистоїть цій інформаційній війні, демонструючи не тільки великий патріотизм, а й єдність і згуртованість.

- Українська влада, навіть в умовах інформаційної війни, демонструє відданість принципам правової держави. Вона продовжує працювати в рамках визначеного законодавством механізму, - підкреслив Василь Костицький. Державна політика в Україні, за його словами, не містить якихось деструктивних або обмежувальних фактів щодо розвитку різних національних общин, які мешкають в країні.

- Держава досить жорстко проводить політику щодо проявів українофобії, русофобії, антисемітизму, посягань на національні почуття нацменшин, - зауважив голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

Разом з тим, він констатував різке збільшення кількості матеріалів, що надходять до Комісії як від органів державної влади, так і від громадян для здійснення експертизи щодо наявності чи відсутності в матеріалах антиукраїнської пропаганди.  Тільки за 9 місяців цього року Комісія розглянула 31 тисячу інформаційних матеріалів.

Відповідаючи на запитання, щодо формування громадської свідомості, Василь Костицький наголосив:
- Ми не можемо допускати цензуру в державі. Ми намагаємося формувати громадську свідомість. Завдяки нашій роботі у суспільстві сформувався запит на моральність. Адже українське суспільство вже не хоче бачити аморальних політиків, депутатів, бізнесменів.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини