Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 00:27:26

Лікар Валерій Зуб йде в депутати заради змін у медицині

23.10.2014   10:28Агенцiя

Кандидат медичних наук, завідувач поліклінічного відділення Чернігівського обласного онкологічного диспансеру, член Міжнародної та Європейської асоціацій гінекологічних онкологів, голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоровя та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Валерій Зуб знає проблеми медичної галузі сповна і зсередини.

Відтак усвідомлює, що реформування медицини повинно відбуватися, винятково у правовому полі. На часі прийняття важливих законів і відміна застарілих міністерських наказів. Доля системи охорони здоров’я  - в руках законотворців, у числі яких мають бути медики, покликані зберегти власне галузь, розбудувати її до європейського рівня і забезпечити населення країни якісними новітніми медичними послугами. Заради позитивних змін у медицині й балотується Валерій Олексійович  до Верховної Ради України в одномандатному виборчому окрузі № 209.

-Валерію Олексійовичу, передусім розкажіть, будь ласка, якого Ви роду – племені? Як стали медиком?

- Народився у мальовничому селищі Варва. Після закінчення  зі срібною медаллю місцевої середньої школи вступив до Полтавського медичного стоматологічного інституту. Рятувати людей від хвороб – родинна справа. «Інфікувався» медициною ще в шкільні роки – від двоюрідного брата Миколи Петровича Дейкуна, нині заслуженого лікаря України,  кандидата медичних наук, головного лікаря Чернігівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом. Рідна сестра Валентина – медсестра. До слова, мій старший син Олександр теж став лікарем.

У студентські роки набував практичного досвіду, працюючи медичною сестрою у пульмонологічному відділенні Полтавської міської лікарні №1,  інтернатуру проходив у лікувальних закладах Чернігова – міському пологовому будинку та обласному  онкологічному диспансері, який згодом стане моєю, образно кажучи, постійною «гаванню». За 15 років роботи  прооперовано понад 7 тисяч пацієнток.

- Вас називають лікарем із «золотими руками й серцем».  Фахівець добре знаний далеко за межами  області.  Хворі прагнуть потрапити на прийом неодмінно до «Лікаря року», головного онколога Чернігова,і Ви не відмовляєте нікому – консультуєте, лікуєте, оперуєте. Як вдається викроювати час ще й на громадську роботу?

-Безперечно, як і в моїх колег – онкологів, трудові будні напружені. Як писала геніальна Ліна Костенко, «і не встигати не встигаю, хоча й хвилиночки не гаю». Участь у багатьох вітчизняних і міжнародних семінарах та конференціях з проблем онкології, променевої терапії – джерело теоретичних знань, добра школа професійного росту. Спілкування із зарубіжними колегами стає поштовхом до нововведень у практичній діяльності. Чимало складних операцій за новітніми технологіями ми з колегою і другом Юрієм Шенем зробили першими в Україні.

Частенько цитую і перефразовую англійську королеву Єлизавету, що є більш талановиті, знамениті й заслужені. Я дуже люблю свою роботу і поспішаю на поміч кожному, кого підстерегла хвороба. Вступаю в двобій з недугою навіть тоді, коли, здавалося б, жодного шансу на порятунок людини немає. Сміливо оперую безнадійно хворих, вириваючи їх із пазурів смерті. Не боюся ризикувати й експериментувати, ігноруючи стандарти, застосовуючи сучасні технології оперування й методи лікування. Депутатська діяльність – можливість через органи місцевого самоврядування обстоювати інтереси людей, за сприяння депутатського корпусу розв’язувати найпекучіші проблеми медицини Придесення.

-Не потребує реклами й Медичний центр ранньої діагностики онкологічних захворювань і  сімейної медицини «СімМед», створений спільно із депутатом обласної ради Юрієм Шенем. У закладі завдяки сучасному обладнанню роблять найрізноманітніші обстеження, найскладніші операції, даруючи пацієнтам надію і головне – роки життя.

-Імуноферментна лабораторія, виїзди бригад спеціалістів у райони області, пластичні й реконструктивні операції – все заради зцілення хворих. Така підступна недуга як рак атакує не тільки наш край ( щороку до онкодиспансеру звертається за допомогою в понад 80 тисяч пацієнтів), а й молодіє. Очолювана мною депутатська комісія вивчала питання надання онкологічної допомоги жителям області і відзначила, що ефективність лікування онкологічнохворих, передусім, залежить від своєчасної діагностики захворювання. Основна проблема – проведення ранньої діагностики злоякісних новоутворень в лікувально – профілактичних закладах і підрозділах первинного та вторинного рівнів надання медико – санітарної допомоги через відсутність системи обов’язкових профілактичних оглядів. Онкологічні профогляди проводяться переважно під час звернення пацієнтів з приводу інших захворювань. Частина сільських мешканців не з’являється на такі огляди, десь 30% жінок щороку не оглядаються навіть акушеркою. Якщо щось болить – непокоїть селянки терплять і зволікають зі зверненням до лікарні до останнього.

- Валерію Олексійовичу, і обиралися депутатом – і до Чернігівської міської, і двічі - до обласної ради. Мені не раз доводилося бути присутньою на засіданнях очолюваної Вами комісії і спостерігати за гарячими дискусіями й полемікою депутатів. У ході дебатів визрівали правильні рішення і, насамперед, тому, що голова надавав можливість кожному члену комісії висловити власне бачення проблем і шляхи їх розв’язання, посперечатися з колегами. Толерантний, стриманий і водночас такий наполегливий.

-До складу комісії входять авторитетні чернігівські медики з багаторічним практичним досвідом. Їх точка зору, поради й пропозиції дуже важливі. Практикуємо переважно виїзні засідання, розглядаємо врай нагальні питання в розрізі районів. Депутати побували в ряді лікарень області, на фельдшерсько – акушерських і фельдшерських пунктах, сільських амбулаторіях, вивчали стан справ на місцях, допомагали вирішити наявні проблеми. Окрім того, за наполяганням членів комісії на сесіях не тільки розглянуто низку важливих питань, а й прийнято кілька соціально значимих регіональних  програм, спрямованих на покращання надання медичної допомоги населенню нашого краю.

Це і програма реалізації стратегії демографічного розвитку Чернігівської області (смертність в регіоні втричі перевищує народжуваність), протидія захворюванню на туберкульоз,  охорона материнства і дитинства, забезпечення житлом працівників гуманітарної сфери на селі (кадрова криза – біда сьогодення), забезпечення санітарним автотранспортом центральних районних лікарень та закладів охорони здоров» я сільської місцевості. Зокрема, за кошти обласного бюджету було придбано більше сотні автомобілів для медичних закладів, і в сільських медиків з» явилася можливість швидко дістатися на виклики, не місивши багнюку навесні й восени, не загрузаючи взимку в снігових кучугурах. А головне – за потреби негайно до транспортувати хворого до лікарні, бо в порятунку людини нерідко дорогою буває кожна хвилина. Реформування служби швидкої медичної допомоги внесло корективи  в надання невідкладної допомоги, і полегшивши й водночас подекуди ускладнивши ситуацію. Чернігівщина – область специфічна, хутірська, велика за територією із низькою щільністю населення. Не всі міністерські стандарти нам підходять. Зв»язує медикам руки й загрожує знищенням мережі сільських медичних закладів і застарілий вкрай наказ МОЗУ №33. Його відміна – потреба дня.

-Очевидно, й балотуєтесь до парламенту із намірами оновлення законодавчої бази для ефективної діяльності медичної галузі?

-Не було жодної сесії обласної ради, де б не розглядалося бодай одне (як кажуть, «мале») питання щодо охорони здоров» я жителів Придесення або їх соціального захисту. Та є чимало проблем загальнодержавного рівня чи законодавчої площини. Реформування системи охорони здоров’я потребує зваженості, а не швидких темпів. Мають відбутися реальні зміни із обов’язковим врахуванням місцевих реалій. Негайно треба прийняти і закон про страхову медицину, який обговорюється і, м’яко кажучи, модернізується всі 23 роки Незалежності. Треба  чітко розмежувати сфери діяльності охорони здоров’я і системи медичної допомоги населенню. Ці два терміни й досі достатньо не обґрунтовані чинним законодавством. Фінансування цільових державних програм, тендери із закупівель ліків, благодійні внески – все потребує правового поля й швидкого вирішення. Посягну й на святе – зміни до Конституції щодо безоплатної медицини. Держава неспроможна сповна забезпечити задекларовані права: подекуди жодної копійки із державного бюджету не виділяється сільським медичним закладам на придбання препаратів. Не зовсім комфортно працювати в системі, недостатньо організованій. Один із сучасних  основоположників менеджменту сказав, що «немає бідних країн, є країни, погано керовані». Тільки за допомогою нормативів можна регулювати медичною галуззю: зменшити, розширити, збільшити. Парадокс: нормативна база підпорядкована Міністерству охорони здоров’я України, а реформи мають здійснюватися у регіонах.

-Номер Вашого мобільного телефону добре знайомий багатьом варвинчанам, і кожен житель району може звернутися за допомогою. Оберуть Вас люди народним депутатом і…?

-З небайдужості до чужої біди, зі щирого вболівання за хворого, з прагнення здолати підступну недугу, по – моєму, формується авторитет лікаря й шана людська. Ніколи не боявся відповідальності та змін. Пошук, впровадження сучасних методів і міжнародних стандартів – все заради порятунку пацієнтів. Нові рубежі – прагнення зробити більше для вітчизняної медицини, для жителів округу, для кожного виборця. Впевнений, що зможу виправдати довіру людей.

Розмовляла Ольга Чернякова

PR

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.