Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:32:46

Не допустити розповсюдження африканської чуми свиней на інші райони області

13.10.2014   17:19Агенцiя

Вже вдруге на Чернігівщині зафіксовано спалах африканської чуми свиней. Тепер небезпечну хворобу виявили у приватному господарстві жителя с. Крути Ніжинського району.

Про це повідомив в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман 13 жовтня під час засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації.

- Ця смертельно-небезпечна для свиней хвороба завдає колосальних збитків економіці країни. Саме тому, всім відповідним підрозділам необхідно докласти максимум зусиль аби не допустити її розповсюдження в інших районах Чернігівщини, - підкреслив Сергій Журман, відкриваючи засідання.

За інформацією начальника головного управління ветеринарної медицини в області Віктора Кульбако, факт спалаху хвороби був підтверджений Чернігівською регіональною державною лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи і Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи в м. Києві. Вже 11 жовтня завдяки злагодженим діям було розроблено та затверджено план заходів з локалізації та ліквідації захворювання.

Наразі в селі Крути встановлено карантин та ветеринарно-міліцейські пости на всіх основних в’їздах і виїздах з населеного пункту. Робоча група, до складу якої входять працівники УМВС, ДСНС, ветеринарної служби, розпочала вилучення та знищення всіх 266 голів свиней у селі. На сьогодні процес подворових обходів з метою виявлення, вилучення та знищення тварин, ще триває. Протягом 12 жовтня було вилучено та знищено шляхом спалення у двометрових ямах лише 23 голів свиней. Адже місцеві жителі, не розуміючи масштабів загрози, чинять спротив співробітникам із забезпечення карантинних та ветеринарно-санітарних заходів. Так, африканська чума свиней не шкодить людям та іншим тваринам. Але вражає саме поголів’я свиней і наносить величезних економічних збитків. Ефективних методів лікування хворих на АЧС тварин немає, як і вакцин для профілактики. Збудник хвороби дуже стійкий і, за словами фахівців, може зберігатися у замороженому м’ясі більше 3-х років. А через зростання популяції диких тварин може дуже швидко розповсюджуватися територіями.

- За погодженням із в.о. голови обласної державної адміністрації Сергієм Журманом, прийнято рішення про відшкодування коштів жителям села Крути, в яких вилучили та знищили свиней. Для цього будуть задіяні кошти зі спеціального фонду, - запевнив Віктор Кульбако.

Навколо осередку захворювання, а це с.Крути і 3-кілометрова зона навколо нього встановлено карантинну зону. Введено обмеження руху транспортних засобів, заборонено вивіз за територію села продуктів і сировини тваринного походження, кормів та інших вантажів для чого виставлено три ветеринарно-міліцейські пости. Працюють і дезбар`єри. Віктор Кульбако наголосив, що заходи з недопущення розповсюдження смертельно-небезпечної для свиней хвороби триватимуть як мінімум 45 днів, до її повної локалізації та ліквідації.
 

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини