Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 23:10:08

В деяких районах Чернігівщини дефіцит медичних кадрів становить 40 відсотків

13.08.2014   12:12Агенцiя

Де знайти лелеку, який приносить лікарів?

Загублене в чернігівських лісах маленьке село із жителями пенсійного віку. До центральної садиби — кілька недосяжних кілометрів, інколи по бездоріжжю. Автобус не ходить, на магазині — замок. Лише ФАП — осередок допомоги. Спеціально не пишу назву населеного пункту, тому що на Сіверському Поліссі ситуація характерна для багатьох з них. Саме ота розгалуженість — розкидані на багато кілометрів невеличкі сільця і хутори є головною проблемою надання медичної допомоги громадянам області.

Тож випадки, коли жителі того чи того депресивного села рятували свій медичний заклад від закриття, — непоодинокі. Та наразі зрозуміло, що не все так просто. Мало зберегти приміщення і ставку медичного працівника, треба ще мати фахівця. А якщо ФАП працює без нього і обслуговує по 50—100 жителів силами медичного працівника нижчої ланки, про яку якість надання медичної допомоги можна говорити?

В області укомплектованість медичних закладів лікарями становить близько 80%. Є райони, де цей показник лише 60%. Нині ситуація ускладнилася ще й тим, що місцями єдиного на всю округу лікаря мобілізовано до армії. «Лікарі також мають виконувати свій громадянський і професійний обов’язок», — зауважив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш. На його думку, найліпший вихід із ситуації з дефіцитом медичних кадрів — все-таки робити ставку на потужні лікувальні заклади.

При цьому наголошує, що первинна ланка має достатню кількість точок екстреної медицини: при сільських лікарських амбулаторіях створені пункти тимчасового та постійного базування її бригад, котрі практикують 20-хвилинний термін доїзду до пацієнта. Нині тут налічується 111 «швидких». Однак цей показник далекий від позитивного, оскільки 36% машин за технічним станом підлягають списанню, 24,6% потребують капітального ремонту. Ситуація складна, але не безнадійна. Цього року Чернігівщина отримує 35 нових автомобілів для центрів екстреної медичної допомоги. Із них 27 вже курсують сільськими дорогами.

Медицина є однією з найголовніших складових такого поняття, як якість життя населення. Оскільки нині в країні непроста ситуація з бюджетним фінансуванням, фахівці наголошують, що заклади охорони здоров’я в глибинці мають стати учасниками виробничого процесу. Все просто: виробники, котрі працюють на землях сільської громади, повинні розуміти: конкурентоспроможними в сучасних умовах є здорові люди. Отже, про медичні заклади слід піклуватися не менше, ніж, скажімо, про сучасне технологічне оснащення. Там, де це розуміють, ФАП чи сільська амбулаторія — мов добра господиня, в якої все до ладу.

Попри численні труднощі, галузь охорони здоров’я в області інколи маленькими кроками, інколи — ривками, та все-таки рухається вперед. Дуже важливою, враховуючи складну демографічну ситуацію в області, стала програма «Здоров’я жінок України», котра стартувала на Придесенні й працює за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку. За словами координатора проекту в Чернігівській області Юлії Завгородньої, жінки й чоловіки мають змогу отримати якісне консультування та вибрати для себе сучасні методи планування сім’ї.

Велику тривогу викликає також рівень захворюваності на туберкульоз. Та й тут в області напрацювали позитивні моменти. Лікарі-фтизіатри розповідають, що Чернігівщина — перша область, де почали застосовуватися новітні діагностичні процедури «джен-експерт» — спеціальне генно-молекулярне дослідження, що встановлює діагноз упродовж доби. Обласний центр може похвалитися ще й обладнанням для нейрофізіологічних обстежень передовсім дітей з дефіцитом уваги, аутизмом та іншими поведінковими розладами. У полі зору медиків та держави також хворі на цукровий діабет та гіпертонію, забезпечення доступу ВІЛ-інфікованих дорослих та дітей до антиретровірусної терапії, яку здійснюють працівники обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом.

 

КОМПЕТЕНТНО

Петро ГАРМАШ,
начальник управління
охорони здоров’я Чернігівської
облдержадміністрації:

— Якщо говорити про фінансування медичної галузі, то з цим маємо зрозумілі в нинішній ситуації проблеми. Так, у цьому році в область надійшли кошти у розмірі 960 мільйонів гривень з потрібних 1,36 мільярда гривень. Але медичні працівники докладають максимум зусиль, аби надати населенню області якісні послуги.


http://ukurier.gov.ua/uk/news/v-deyakih-rajonah-chernigivshini-deficit-medichnih/
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.