Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:07:35

Непогашені борги за спожиті енергоносії можуть коштувати посад керівникам міст і районів області

27.06.2014   07:50

Про це голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко попередив голів райдержадміністрацій та міських голів-боржників під час наради щодо розрахунків за спожиті енергоносії та забезпечення теплопостачання в умовах припинення експорту в Україну природного газу з Російської Федерації.

За інформацією директора Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Петра Головача, найбільші борги мають міста Чернігів, Ніжин та Прилуки, а також Козелецький, Ніжинський, Новгород-Сіверський та інші райони.

Така ситуація, підкреслив Володимир Івашко, говорить про те, що керівники на місцях не працюють у даному напрямку, очікуючи допомоги від держави.

Очільник області наголосив, що згідно з чинним законодавством голови місцевих державних адміністрацій несуть персональну відповідальність за часткове або повне припинення газопостачання, що сталося внаслідок несвоєчасного проведення розрахунків за спожитий природний газ.

«Люди не повинні відповідати за вашу бездіяльність та неспроможність забезпечити комфорт у їхніх оселях. На часі підготовка до опалювального сезону та нового навчального року. Ситуація дуже складна. Тому підкреслюю: ми не будемо чекати відключення об’єктів соціальної сфери від теплопостачання.

Якщо за місяць не буде позитивної динаміки по зменшенню боргів – буде догана керівнику. Через два місяці боржника очікуватиме подання про звільнення із займаної посади», - пообіцяв голова облдержадміністрації.

Загальна кількість котелень підприємств теплоенергетики, промислових підприємств та власних котелень бюджетних установ (без врахування джерел теплопостачання, де використовуються побутові котли та пічне опалення) становить 941 од., із них працюють на природному газі 561 од., твердому паливі – 357 од., рідкому паливі (мазут) – 1 (Ічнянський район, смт Дружба, військове містечко).

В середньому областю споживається 750,0 млн м куб. природного газу. Населення споживає 59,0%, теплопостачальні підприємства – 27,2%, бюджетні організації – 4,0%, промислові споживачі – 9,8%.

Найбільша частка у паливному балансі теплопостачальних підприємств належить природному газу.

Упродовж 2013 року для забезпечення виробництва теплової енергії спожито 233,7 млн м куб. природного газу.

Для забезпечення належного функціонування об’єктів теплопостачання проводяться роботи щодо реконструкції та капітального ремонту із встановленням сучасного котельного і насосного обладнання. Технічне переоснащення об’єктів підприємств теплоенергетики минулого року забезпечило зниження споживання природного газу на 10% (з 226,1 млн м куб до 203,8 млн м куб).

Роботи з реконструкції котелень і мереж та їх технічного переоснащення тривають і важливо завершити їх в період підготовки житлово-комунального господарства до осінньо-зимового періоду.

Важливою складовою у забезпеченні стабільного енергопостачання є розрахунки за спожиті енергоносії та житлово-комунальні послуги.

Рівень розрахунків всіма категоріями споживачів за електричну енергію станом на 23.06.2014 року становив 95,4%, в тому числі безпосередньо населенням – 99,4%, установами, які фінансуються з державного бюджету – 71,7%, установами, які фінансуються із місцевих бюджетів – 40,4%.

Рівень розрахунків за спожитий природний газ безпосередньо населенням становить 119,5%, установами, які фінансуються з державного бюджету – 104,0%. Борг установ, які фінансуються із місцевих бюджетів на даний час становить 6,5 млн грн., порівняно з початком місяця заборгованість зменшилася на 1,7 млн гривень.

Значною є заборгованість бюджетних установ за використану теплову енергію – 21,2 млн грн., з них державний бюджет – 3,8 млн грн., місцевий бюджет – 17,4 млн гривень.

За словами голови облдержадміністрації, враховуючи ситуацію, яка склалася з припиненням Російською Федерацією природного газу в Україну, іншого шляху як провести оптимізацію використання енергоресурсів та зниження споживання природного газу немає.

«Ваші основні завдання на місцях – посилити роботу щодо підвищення рівня розрахунків за спожиті енергоносії, взяти під особистий контроль споживання природного газу в межах доведених лімітів та вжити заходів щодо переведення котелень на альтернативні види палива. Опалювальний сезон 2014-2015 років має пройти без ускладнень», - підбив підсумки Володимир Івашко.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини