Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:58:00

Закриття школи = ліквідація села

05.06.2014   15:54Агенцiя

Заява правління обласного товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка від 5 червня 2014 року.

Начальник обласного управління освіти і науки Анатолій Заліський озвучив намір влади закрити до початку нового навчального року 12 шкіл. Причиною названа їх малокомплектність та значні витрати на утримання цих шкіл.

Правління обласного товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка прикро здивоване, що зі зміною влади продовжується стара політика міністра - агента російського впливу Дмитра Табачника, за якого було найбільше в часи незалежності України ліквідовано сільських шкіл. Адже всім відомо: закриття школи однозначно веде до вимирання села.

В той же час, коли влада повторює старі мантри про великі фінансові витрати на утримання шкіл (які значно менші за кошти на утримання чиновнмицьких дач, за пенсії суддів і прокурорів), не називаються цифри затрат на перевезення дітей, на лікування школярів, що потерпають від транспортування в негоду, не говориться про моральні втрати батьків і самих дітей від перебування школярів молодших класів в середовищі старшокласників та чужої школи. Міфом є і твердження про вищу якість освіти у звезених школах.

Також нова влада зі старими кадрами й старими підходами не ставить завдань реформування освіти, щоб налагодити інтерактивне навчання дітей у малих школах – адже живемо у час новітніх комп’ютерних технологій і маємо досвід навчання дітей віддалено у Канаді, країнах Скандинавії, Естонії, що не веде до закриття шкіл. Звісно, ненормальною є ситуація, коли на 11 школярів припадає 10 вчителів. Українські чиновники активно їздять у європейські країни, схоже, не для переймання передового досвіду, а лише для дегустації віскі та інших чужинецьких напоїв і страв.

Правління обласного товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка вимагає дотриматися норм закону про згоду громади села на закриття шкіл і розпочати реформу освіти з тим, щоб зберегти всі сільські школи задля збереження самих сіл.


Василь ЧЕПУРНИЙ, голова обласного товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини