Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 20:15:37

Обговорено питання реформування галузі охорони здоров’я

23.05.2014   08:03

22 травня голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко провів нараду, на якій розглянуто проблемні питання реформування галузі охорони здоров’я. Зокрема, обговорено питання функціонування створених центрів надання первинної медико-санітарної допомоги.

Пріоритетний розвиток первинної ланки охорони здоров'я є незмінним у політиці держави у галузі охорони здоров'я. Впровадження сімейної медицини дасть змогу реально поліпшити профілактичну спрямованість, підвищити якість, доступність та безперервність медичної допомоги, залучити до розв’язання проблем охорони здоров`я широке коло громадськості, що дасть можливість знизити рівень захворюваності, інвалідності та смертності населення. Розвиток первинної допомоги на засадах сімейної медицини є найефективнішим засобом досягнення справедливого розподілу та якісного використання коштів, підвищення результативності роботи галузі охорони здоров’я.

Як зазначалося на нараді, лікарями загальної практики-сімейної медицини обслуговується більше половини всього населення області - 56,7%, в т.ч. 10,7% дитячого населення. У сільській місцевості медичну допомогу на засадах загальної практики-сімейної медицини отримують 88,2% населення.

В регіонах області сесіями місцевих рад прийняті рішення щодо створення 26 центрів первинної медико-санітарної допомоги, з яких 22 - як окремі юридичні структури.

Кадрова ситуація у закладах первинної ланки потребує покращення, серйозною проблемою є неукомплектованість закладів охорони здоров'я, особливо сільської місцевості.

З метою покращання кадрового забезпечення шляхом поліпшення соціального захисту медичних працівників у всіх районах та містах області прийняті програми «місцевих» стимулів для медичних працівників, якими передбачено забезпечення житлом, земельними ділянками, надання пільгових кредитів, навчання у вищих навчальних закладах за рахунок місцевих бюджетів, введення місцевих надбавок до заробітної плати та інших стимулюючих заходів.

За нормативами, доведеними Міністерством охорони здоров'я України, в області необхідно відкрити додатково 163 лікарські амбулаторії, з них 45 у сільській місцевості. Розвиток мережі амбулаторій передбачено завершити до 2020 року, досягнувши нормативів забезпеченості амбулаторіями у сільській місцевості – 3,3 та у містах – 2,05 на 10 тисяч населення.

Шляхами здійснення реформування первинної медичної допомоги є:

• юридичне та фінансово-економічне розмежування первинної допомоги та медичної допомоги інших рівнів з пріоритетним розвитком первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини;

• чітке розподілення рівнів надання медичної допомоги з визначенням обсягу допомоги для кожного з них;

• територіальне наближення первинної допомоги до місць проживання населення як у сільській місцевості, так і у містах;

• першочергове кадрове забезпечення медичними працівниками сільських закладів охорони здоров’я;

• раціональне використання кадрових та матеріально-технічних ресурсів;

• забезпечення якісною медичною допомогою мешканців сільської місцевості в повному обсязі;

• запровадження механізмів реалізації права пацієнта обирати сімейного лікаря;

• приведення матеріально-технічної бази закладів первинної допомоги у відповідність до табелю оснащення;

• запровадження нових методів оплати праці медичного персоналу у відповідності до виконаного обсягу та якості наданих послу;

• запровадження порядку фінансування суб’єктів надання первинної медико-санітарної допомоги за подушним принципом.

Отже, дотримання основних принципів реформування забезпечить ефективне функціонування системи надання первинної медико-санітарної допомоги та її доступність і якість для кожного мешканця області.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.