Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 11:16:38

ВИБОРИ 2014: Міліція Чернігівщини до проведення виборів готова

22.05.2014   07:59

В приміщенні УМВС України в Чернігівській області відбулася прес-конференція за участю виконуючого обов'язки начальника міліції громадської безпеки УМВС України в Чернігівській області Олександра Малиша. Олександр Анатолійович розповів присутнім журналістам, що 25 травня відбудуться позачергові вибори Президента України.

Відповідно до чинного законодавства міліція Чернігівщини повинна забезпечити належну охорону громадського порядку та безпеку громадян під час проведення виборів на території області, для цього розроблений відповідний план заходів.

Так, в Чернігівській області створено 6 виборчих округів, 1104 виборчі дільниці (1061 звичайна та 46 спеціальних) із загальною кількістю виборців - 873 тисячі 774 громадянина.

Всього для охорони приміщень виборчих дільниць буде задіяно близько 2200 співробітників, з розрахунку по два працівники міліції на одну дільницю. Також будуть залучені члени громадських формувань у кількості 537 громадян для підтримання правопорядку на територіях, прилеглих до будівель, у яких розміщуються окружні та дільничні виборчі комісії, з них 130 - «Народної самооборони».

Перед виїздом проводяться ретельні інструктажі особового складу, на яких особлива увага звертається на зовнішній вигляд, наявність посвідчень, табельної зброї та спецзасобів. У системі службової підготовки відділом професійної підготовки з особовим складом підрозділів та служб проведені заняття щодо дій міліціонерів у екстремальних умовах. Відпрацьовувалися дії правоохоронців в разі ускладнення обстановки на дільниці.

В четвер розпочинається доставка приданих сил УМВС області на місця несення служби. Попередньо проведені зустрічі з головами кожної виборчої комісії на території обслуговування, узгоджено питання про час отримання бюлетенів в територіальному виборчому окрузі.

З моменту завезення бюлетенів до територіальних виборчих округів міськрайвідділам області будуть направлені придані сили з числа співробітників спецпідрозділу УМВС, які повинні забезпечувати їх цілодобову охорону.

Після доставки на виборчу дільницю бюлетенів та іншої виборчої документації працівники міліції беруть її під цілодобову охорону. Бюлетені та виборча документація мають зберігатися в сейфах або металевих шафах, які до проведення виборів опечатуються стрічкою з підписом усіх присутніх членів комісії і скріплюється печаткою голови комісії.

У день виборів 25 травня 2014 року кожен наряд міліції по забезпеченню охорони громадського порядку на виборчих дільницях до 8 години цього дня проведе ретельне обстеження території, прилеглої до виборчої дільниці, її приміщень на предмет виявлення сторонніх предметів, спільно з головою комісії перевірить наявність майна та цілісність опечатаних приміщень та сейфів з виборчою документацією.

Під час проведення виборів (з 8 до 20 години) наряд міліції забезпечує охорону громадського порядку та безпеку на території, прилеглій до будівлі виборчої дільниці, поза межами приміщення для голосування. В приміщення для голосування працівник міліції може зайти лише після відповідного рішення дільничної виборчої комісії.

Охорона приміщень виборчих комісій, приміщень для голосування, а також виборчих бюлетенів та іншої виборчої документації здійснюється органами внутрішніх справ згідно частин 2 та 11 статті 73 Закону України «Про вибори Президента України».

У разі вчинення на виборчій дільниці протиправних дій, у тому числі тих, що можливі не лише під час виборів (хуліганство, крадіжка тощо), працівники міліції будуть діяти у визначених законодавством межах і реагувати відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України, Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших актів законодавства України.

Доречним буде нагадати усім учасникам виборчого процесу, що за порушення законодавства про вибори Президента України передбачена як адміністративна так і кримінальна відповідальність.

Стаття 157 Кримінального кодексу України - Перешкоджання здійсненню виборчого права - карається обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на строк від двох до чотирьох років.

Стаття 158 Кримінального кодексу України - Неправомірне використання виборчих бюлетенів, підлог виборчих документів або неправильний підрахунок голосів чи неправильне оголошення результатів виборів - карається обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на строк до трьох років.

Стаття 159 Кримінального кодексу України - Порушення таємниці голосування - карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від одного до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певного діяльністю на строк до трьох років.

Стаття 161 Кримінального кодексу України - Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії (умисні дії, спрямовані на розпалювання національної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності) - караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних Мінімумів доходів громадян або виправними роботами на ' строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Стаття 259 Кримінального кодексу України - Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності - карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Стаття 293 Кримінального кодексу України - Групове порушення громадського порядку - караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

Наприкінці зустрічі журналісти мали змогу задати Олександру Анатолійовичу ряд запитань, на які отримали змістовні відповіді.
 

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.