Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:11:16

Заява голови Чернігівської облради Миколи Звєрєва щодо перевірки законності рішення Чернігівської міськради

30.04.2014   17:01

Заява голови Чернігівської обласної ради Миколи Звєрєва щодо перевірки законності рішення Чернігівської міської ради про відчуження на користь приватних осіб земельних ділянок на території лісопарку «Ялівщина».

З метою розширення мережі об’єктів і територій природно-заповідного фонду області, збереження та відтворення цінних природних комплексів, генофонду рослинного і тваринного світу 28 березня 2014 року на дев’ятнадцятій сесії обласної ради, відповідно до статей 5, 23, 24, 51-53 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», керуючись пунктом 24 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», було прийнято рішення «Про створення регіонального ландшафтного парку «Ялівщина». 

Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» створено за рахунок земель запасу комунальної власності Чернігівської міської ради без їх вилучення площею 168,7 га.
«Ялівщина» має виключно важливе значення як територія археологічної спадщини, історичного розвитку міста Чернігова з часів XVII століття, як осередок дикої природи, що оточений забудовами міста.

Традиційно парк «Ялівщина» є місцем еколого-просвітницької роботи і екологічного виховання. На його території було створено екологічну стежку, яка використовується для організації навчальних практик студентів хіміко-біологічного факультету ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка та учнів шкіл, прилеглих до території урочища.

«Ялівщина» сприятлива для розвитку екологічного туризму на розроблених науково-пізнавальних маршрутах, для екскурсійної діяльності та проведенню роботи з екологічного виховання жителів міста Чернігова. На її окремих ділянках, проводяться змагання з туризму, спортивного орієнтування та краєзнавства для школярів міста і області.

Слід зазначити, що «Ялівщина» виконує й багатокомпонентні природоохоронні функції. Вона необхідна Чернігову як цінна зелена зона, «легені міста», джерело оздоровлення та позитивних емоцій. Окрім того, урочище «Ялівщина» є одним з найулюбленіших місць відпочинку людей у різні пори року.

23 квітня 2014 року в обласній раді відбулося засідання робочої групи по моніторингу рішень щодо створення РЛП «Ялівщина» на якому були розглянуті ініціативи громадських організацій та жителів обласного центру.

За результатами цього засідання Громадською радою при Чернігівській обласній адміністрації, з метою недопущення знищення або руйнування господарської діяльності цінної для заповідання природної території лісового парку «Ялівщина» та трьох археологічних пам’яток, у тому числі пам’ятки національного значення – городища «Ялівщина», було прийнято звернення до Чернігівської міської ради щодо запровадження тимчасового мораторію на передачу у власність, оренду та зміну цільового призначення земель лісопарку «Ялівщина».

Проте, 25 квітня 2014 року на 40-ій сесії Чернігівської міської ради було прийнято рішення про виділення у приватну власність двох земельних ділянок загальною площею понад 3 га, розташованих на території лісопарку «Ялівщина».
Даним рішенням нехтується право територіальної громади міста Чернігова та його гостей повноцінно користуватися заповідним парковим урочищем.

Зважаючи на важливість та суспільний резонанс даного питання, звертаюся до правоохоронних органів області з проханням надати правову оцінку прийнятим рішенням Чернігівської міської ради та вжити всіх необхідних заходів щодо недопущення порушення чинного природоохоронного законодавства.
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.