Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:16:58

Відбулася дев’ятнадцята сесія обласної ради шостого скликання

29.03.2014   07:46

В роботі пленарного засідання, яке провів голова обласної ради Микола Звєрєв, взяли участь очільник обласної державної адміністрації Володимир Івашко, керівники районів і міст, структурних підрозділів виконавчої та представницької влади області, ЗМІ.

Перед тим як розпочати сесію, депутати заслухали повідомлення військового комісара обласного військового комісаріату Костянтина Нікуліна та помічника начальника Чернігівського прикордонного загону, керівника прес-служби військової частини Олександра Дудка про ситуацію в області у зв’язку з концентрацією російських військ на українському кордоні. Силовики її назвали контрольованою та відносно стабільною.

За словами Костянтина Нікуліна, в області триває часткова мобілізація до Збройних Сил України. Зараз 1-а танкова бригада у Гончарівському та інші військові частини області готуються до реальних бойових дій і, у разі потреби, мають захистити кордони України від військової інтервенції.

Також військовий комісар поінформував про прийнятий Верховною Радою України Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації». Цим Законодавчим актом врегульовано питання призову на військову службу при мобілізації приватних підприємців без припинення їх підприємницької діяльності, збереження за призовником основного місця роботи, окрім цього, підвищуються соціальні гарантії військовозобов'язаних, які призиваються на військову службу при мобілізації, встановлено недопущення зменшення соціальних гарантій офіцерам запасу, які під час мобілізації будуть призначені на нижчі посади та інші.

Доповідаючи про ситуацію на державному кордоні, який проходить по території Чернігівської області, помічник начальника Чернігівського прикордонного загону, керівник прес-служби Олександр Дудко зазначив, що оперативна обстановка останнім часом зазнала суттєвих змін. З початку березня відмічено прибуття у прикордонні райони Брянської області значної кількості військової техніки та особового складу. Зокрема, за наявною інформацією, у Клімовському, Новозибківському районах Брянської області зосереджено до 100 танків та БМП, 1,5 -2 тисячі особового складу, у районі Трубчевська та Чаровичів встановлено радіолокаційні станції. Найбільша концентрація техніки зафіксована на аеродромі Клімово, злітно-посадкову смугу, якого відремонтовано 10 днів тому.

Олександр Дудко наголосив, що Чернігівський прикордонний загін із 7 березня приведений у повну бойову готовність. Охорона державного кордону здійснюється у посиленому режимі. Організовано цілодобову службу на блокпостах спільно із співробітниками УМВС України в області. В межах прикордонної смуги введено додаткові режимні обмеження. Також обмежено пропуск через державний кордон громадян РФ, за виключенням окремих випадків. Загалом не допущено в’їзд на територію нашої держави 118 громадян Російської Федерації, із них 16-м заборонено в’їзд до України. На завершення виступаючий наголосив, що морально-бойовий дух військовослужбовців прикордонного загону високий і запевнив, що особовий склад готовий виконати свій конституційний обов’язок, захищаючи державний кордон та територіальну цілісність нашої держави. Інформацію військового комісара та помічника начальника Чернігівського прикордонного загону депутати до відома.

Далі народні обранці перейшли до безпосереднього розгляду порядку денного. Спочатку вони заслухали звіт про виконання обласного бюджету за 2013 рік. Доповідаючи по ньому, директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко повідомив, що доходи основного фінансового документа області виконані у розмірі 2293879,7 тис.грн, що менше відповідного минулорічного періоду на 155851,8 тис. грн або на 6,4%.

Порівняно з 2012 роком доходи загального фонду зменшилися на 147383,1тис. грн (6,3%) через обмеження отриманих обсягів трансфертів з Державного бюджету: субвенцій у сумі 55459,0 тис. грн, додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на вирівнювання фінансової забезпеченості та інших додаткових дотацій - у сумі 225112,4 тис. грн. Власних доходів загального фонду обласного бюджету отримано 335863,5 тис. грн, що у співставних умовах більше надходжень 2012 року на 10451,9 тис. грн або на 3,2%. Податку на доходи фізичних осіб надійшло 288075,0 тис. грн, уточнені бюджетні призначення виконано на 96,9%.

За словами директора Департаменту фінансів, видатки обласного бюджету за 2013 рік виконано у сумі 2263942,2 тис. грн, що відповідно до доходів менше видатків 2012 року на 156485,5 тис. грн або на 6,9%. Фінансування видатків здійснено відповідно до затверджених бюджетних призначень із врахуванням пропозицій головних розпорядників коштів обласного бюджету.

Рішення про використання коштів резервного фонду обласного бюджету у 2013 році не приймалося.

Заслухавши звіт, депутати затвердили його:

- по доходах у сумі 2293879,7 тис. грн., у тому числі по доходах загального фонду обласного бюджету у сумі 2209841,7 тис. грн. та по доходах спеціального фонду обласного бюджету у сумі 84038,0 тис. гривень;

- по видатках у сумі 2263942,2 тис. грн., у тому числі по видатках загального фонду обласного бюджету у сумі 2182952,4 тис. грн. та по видатках спеціального фонду обласного бюджету у сумі 80989,8 тис. гривень;

- по кредитуванню у сумі 1870,6 тис. грн., у тому числі по кредитуванню загального фонду у сумі 1871,8 тис. грн., кредитуванню спеціального фонду у сумі -1,2 тис. гривень.

Наступним рішенням на пленарному засіданні було затверджено Програму фінансової підтримки підприємств агропромислового комплексу Чернігівської області через механізм здешевлення кредитів, що використані для придбання сільськогосподарської техніки та виробничого обладнання на 2014-2016 роки,а також Програму формування регіональних ресурсів продовольчого зерна Чернігівської області на 2014-2015 маркетинговий рік.

Програмою, яка має на меті стабілізацію внутрішнього ринку зерна, впровадження ефективного механізму його регулювання через інтервенційні поставки борошна, передбачена закупівля продовольчого зерна регіональних ресурсів за рахунок обласного бюджету, власних коштів заготівельних, переробних підприємств і залучених кредитних ресурсів комерційних банків на поворотній основі для стабільного забезпечення населення регіону соціальними видами хліба та регулювання цін на хлібобулочні вироби.

Своїм рішенням депутати створили регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» площею 168,7 га. Його утворено за рахунок земель запасу комунальної власності Чернігівської міської ради без їх вилучення з метою розширення мережі об’єктів і територій природно-заповідного фонду області. При цьому було враховано наукову, історичну, освітню і рекреаційну цінність природних комплексів і ландшафтів та значну роль «Ялівщини» у підтриманні природного режиму м. Чернігова. Прийняття такого рішення є необхідним для збереження і відтворення цінних природних комплексів, генофонду рослинного і тваринного світу

Черговим рішенням обласна рада також доручила обласній державній адміністрації спільно з постійною комісією обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів до кінця 2014 року визначитись щодо підпорядкування та фінансування регіонального ландшафтного парку «Ялівщина».

Крім того, депутати прийняли рішення «Про створення комунального підприємства «Консалтинговий центр «Сіверщина» Чернігівської обласної ради». Цей підрозділ створено з метою впровадження інвестиційних проектів, інноваційних програм і механізмів для забезпечення економічного та соціального розвитку територіальних громад. Цим же рішенням затверджено статутний капітал Консалтингового центру «Сіверщина» у розмірі 100 тис. грн. та призначено Наталію Каменську на посаду його директора.

Народні обранці порушили перед Кабінетом Міністрів України клопотання про безоплатну передачу із державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області майнового комплексу готелю «Слов’янський» в м. Новгород-Сіверський, що перебуває в господарському віданні державного комерційного підприємства «Готель «Слов’янський» м. Новгород-Сіверський Чернігівської області. У разі надання згоди Кабінетом Міністрів України на передачу вищезазначеного майнового комплексу він буде прийнятий до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області.

Сесія підтримала Звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо запровадження в Чернігівській області пілотного проекту по реформуванню місцевого самоврядування. У документі враховано ініціативи Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, а також рекомендації Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради, які включають і пропозиції, висловлені міськими та селищними головами області.

Усього ж на пленарному засіданні прийнято більше 40 рішень. Зокрема, в їх числі кадрові призначення, питання комунальної власності та інші.

По завершенню сесії відбувся підхід Миколи Звєрєва до преси, під час якого керівник відповів на запитання журналістів. Коментуючи підсумки сесії, керівник, зокрема, наголосив, що виклики сьогодення об’єднують депутатів. Підтвердженням цього є одностайність з якою вони голосували по більшості ключових питань. Це говорить про те, що ми на правильному шляху і започаткована нами реформа місцевого самоврядування буде реалізована.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини