Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:04:05

Президент України виступив із зверненням до народу

19.02.2014   08:29Агенцiя

Президент України Віктор Янукович звернувся до українського народу. Він висловив співчуття сім'ям загиблих і закликав співвітчизників зупинити конфликт. Приводим повний текст звернення президента.

Дорогі співвітчизники!

У нас з вами були різні випробування. Але сьогоднішнє, мабуть, найважче з них. Сталася біда - загинули люди. І це велика біль і трагедія для кожного з нас. Однак і це ми разом повинні пережити і подолати.
З самого початку нинішнього протистояння я закликав до діалогу, будучи категоричним противником силових варіантів, а тим більше - кровопролиття. Це мій життєвий принцип - жодна влада не варто і краплі пролитої за неї крові. Саме цим принципом я керувався в 2004-му році, коли зупинив своїх прихильників від зіткнення з прихильниками мого опонента. Тому і в нинішньому конфлікті я робив ставку на діалог. Господь дав людині мову для того, щоб вона могла знайти спільну мову з іншою людиною.

Повинен сказати, що певний діалог все-таки відбувся. Ми реалізували дві амністії - першу після грудневих подій. І другу, яка вступила в дію 17 лютого. Треба ж було опозиційним лідерам так зробити, що вже на наступний день, 18 лютого, вони закликали радикальну частину площі до збройної боротьби. Опозиціонери не тільки не дочекалися відкриття засідання парламенту, на якому повинні були голосувати закони, які змінили Україну. Вони навпаки - заблокували Верховну Раду, не давши можливості прийняти ці зміни. Вимагали - всю вл ду опозиції і негайно. Не маючи на це мандата народу, незаконним чином, порушуючи Конституцію України, ці, з дозволу сказати, політики, вдаючись до погромів, підпалів і вбивств, намагалися захопити владу.

Опозиційні лідери знехтували основним принципом демократії - влада набувають не на вулицях або площах, а тільки на виборчих дільницях. Я не раз говорив їм - скоро вибори. Якщо народ довірить вам - будете у влади. Якщо не довірить - не будете при владі. Але і те, і інше має відбутися законно, так, як велить Конституція України.

Вони перейшли Кордон, коли закликали людей до зброї. А це - кричуще порушення закону. І законопреступников повинні постати перед судом, який і визначить їм міру покарання. Це не моя примха, це мій обов'язок як гаранта Конституції - забезпечити мир у країні, спокій громадян і справедливість стосовно кожного.

Виходячи з цього, я ще раз закликаю лідерів опозиції, які стверджують, що вони прагнуть мирного врегулювання, негайно відмежуватися від тих радикальних сил, які провокують кровопролиття і зіткнення з правоохоронними органами. Або, у випадку, якщо вони не бажають йти - визнати, що вони підтримують радикалів. І тоді з ними буде інша розмова.

Скажу відверто, у мене бувають радники, які намагаються мене схилити до жорстких варіантів - застосування сили. Але я завжди вважав застосування сили помилковим підходом. Є кращий і ефективний спосіб - знайти спільну мову. Піти на компроміс. Домовитися. Я вже казав не раз, що в такому випадку втратить владу. Втратить і опозиція. Але виграє Україна.

Я наполегливо закликав утриматися від радикальних дій. Але мене не почули.

Повторюю і звертаюся знову. Ще не пізно прислухатись. Ще не пізно зупинити конфлікт.

Так, ми вже не повернемо загиблих. Так, ми вже заплатили занадто високу ціну за амбіції тих, хто рветься до влади. Але щоб ціна не була ще вище, закликаю - схаменіться! Треба сідати за стіл переговорів і рятувати Україну. Тому прийдешні покоління нам не пробачать, якщо ми зруйнуємо держава, має належати їм - нашим нащадкам.

Дорогі співвітчизники! Дорогі люди, які втратили рідних і близьких у цьому безглуздому конфлікті, дозвольте мені висловити вам співчуття. Я знаю, що словами горю не допоможеш. Я розумію, яка страшна трагедія спіткала вас. Але я хотів би, щоб ви відчували в ці хвилини мою підтримку і моє щире співчуття.

Зараз ми всі повинні усвідомити одне - навіть саме жорстке протистояння закінчиться. А Україна повинна залишитися навіки. В цьому наше завдання. І це - наша головна і сама мета.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини