Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 15:55:44

З центральної площі Ніжина пропонують прибрати Леніна

16.01.2014   08:04Агенцiя

Останнім часом в Україні було пошкоджено або знищено одразу декілька пам'ятників В.І.Леніну. Зокрема, вождю пролетаріату «не пощастило» в Охтирці Сумської області, Бердичеві Житомирської області, Ватутині Черкаської області, Херсоні, Шахтарську на Донеччині, Дніпродзержинську Дніпропетровської області, Решетилівському районі Полтавської області та на Одещині.

В Києві пам'ятник Леніну знесли 8 грудня. Після того правоохоронці Чернігівщини кілька ночей посилено охороняли постаменти «вождю» в більшості райцентрів області. Аби не чекати моменту падіння Леніна, депутати Ніжинської міськради вирішили діяти на випередження.

«Ми запропонували депутатському корпусу вирішити питання законним способом, - каже голова фракції «УДАР» у Ніжинській міській раді Анатолій ЛІННИК, – доручити профільній комісії вивчити питання про зняття пам’ятника і надання пропозицій, куди саме його перенести. Ми опиралися на розпорядження голови Чернігівської облдержадміністрації від 2001 року, в якому говориться про демонтаж пам’яток тоталітарної доби». Більшість депутатів пропозицію ударівців підтримала.

«Вождя світового пролетаріату» хочуть прибрати з центральної площі міста, яку тривалий час називали іменем Леніна. На початку березня минулого року міські депутати повернули головному майдану Ніжина його історичну назву - імені Івана Франка. Пам’ятник Володимиру Іллічу розташований біля будівлі міськвиконкому.

Комісія Ніжинської міської ради з питань депутатської діяльності та етики, регламенту та захисту законних інтересів громадян врахувала пропозицію депутатів і на офіційному сайті Ніжинської міської ради опублікували проект рішення «Про перенесення пам’ятника В.І. Леніну з центральної площі міста Ніжина».

«У зв’язку з підготовкою до проведення реконструкції центральної площі міста Ніжина, керуючись ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада вирішила: демонтувати пам’ятник В.І. Леніну, встановлений на площі Івана Франка міста Ніжина, і встановити пам’ятник В.І. Леніну на прилеглій території Ніжинського міського краєзнавчого музею», - йдеться у проекті.

Секретар Ніжинської міської ради Олег Кірсанов каже, що пам’ятник Леніну знятий з балансу пам’яток архітектури, тому рішення депутатського корпусу – цілком законне. «Нині міська рада визначається з місцем, куди в перспективі перенесуть постамент, - пояснює міський чиновник. – Є кілька варіантів – або сквер Великої Вітчизняної війни, або подвір’я краєзнавчого музею. Попередньо визначене місце у проекті рішення – це одна з пропозицій».

Олег Кірсанов також повідомив, що до нього зверталися представники місцевого осередку Компартії. «Вони категорично висловилися проти перенесення Леніна, - каже секретар Ніжинської міськради. – Комуністи заявили, що будуть активно включатися в роботу депутатської комісії та відвідувати сесії міської ради».

Втім, рішення про перенесення Леніна з центральної площі Ніжина поки що залишається на папері, адже під цю процедуру мають бути закладені кошти в міському бюджеті, який у зв’язку з ситуацією в країні досі не затвердили.

До речі, також ніжинські депутати пропонують перейменувати перетин низки міських вулиць на площу Героїв Крут. Проект відповідного рішення «також розміщено на сайті міської ради.


http://www.day.kiev.ua/uk/news/150114-z-centralnoyi-ploshchi-nizhina-proponuyut-pribrati-lenina

 

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.