Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 07:08:36

"За" і "проти" європейського вибору України

14.11.2013   10:35Агенцiя

Сьогодні, як то кажуть, на порядку денному нашого життя стоїть одвічне питання «бути чи не бути?». Саме такими словами можна охарактеризувати ситуацію, яка склалася навколо підписання Угоди про асоціацію.

 «Не підписана Угода — це не кінець світу. Я схиляюсь до думки, що, можливо, нам варто почекати, аби не заплатити за нашу присутність у ЄС завелику ціну», — каже керівник громадської організації «Фонд сприяння демократичним виборам» Володимир Сизих. «Нещодавно Прем'єр Микола Азаров вже заявив про майже фантастичну суму у 160 мільярдів, яку має «заплатити» Україна за підписання Угоди. Навіть найбільш обережні підрахунки економістів говорять про 3-5 мільярдів євро можливих втрат у перші роки дії Угоди. Також називаються галузі, які можуть найбільше постраждати: авіаційна, машинобудівна, вугільна, металургійна, хімічна тощо».
Володимир Сизих вважає, що через  обмеження імпорту до Росії, українські виробники можуть зазнати значних  збитків. А Україні поки що не запропонували механізму компенсації втрати російського ринку. Крім того, помиляються ті, хто вважає, що Угода про асоціацію обернеться негайною  фінансовою допомогою Україні з боку ЄС: європейська фінансова модель надто неповоротка і забюрократизована, а з моменту прийняття рішення про фінансування проектів до надання перших траншів проходять довгі місяці.
 
Угоду про асоціацію  з ЄС Україна планує підписати  на саміті Східного партнерства у  Вільнюсі 28—29 листопада. До складу української делегації, яка буде присутня у Вільнюсі на саміті, увійде віце-президент Українського Союзу промисловців та підприємців, президент групи компаній «Провіант», депутат Чернігівської облради Валентин Запорощук.
«Я повірю у підписання угоди лише тоді, коли побачу це на власні очі», - ділиться думками Валентин Анатолійович. «Адже дуже багато ситуацій склалося навколо цього: митний союз, питання Юлії Тимошенко... З приводу Тимошенко вважаю, що це втручання у внутрішні державні справи.»
«Україна прагне до ЄС, але чомусь умови вступу для нас відрізняються від умов, які були представлені іншим державам (наприклад, Польщі).
Якщо ми не підпишемо угоду, то виникне пауза, яка зіграє проти нас. У разі підписання Угоди — Україною зацікавляться інвестори, і сусідніх держав також.
Під час нещодавньої зустрічі Президента із представниками УСПП та Федерації профспілок підприємці казали, що їм потрібен час для переобладнання їхнього виробництва для роботи за європейськими стандартами. Я розумію їх занепокоєння. Дійсно, деяким галузям потрібен для цього не один рік. Однак особисто я переконаний: якщо Угоду не підпишемо, то від цього постраждає економіка України».

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.