Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:58:41

Зона вільної торгівлі з ЄС: очікування Чернігівщини напередодні підписання Угоди про Асоціацію

09.10.2013   13:13

У Чернігові проходить обговорення очікувань регіону напередодні підписання Угоди про Асоціацію ЄС і України. Захід організований Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень.

Обговорення розпочалося із вступного слова керівника Фонду Геннадія Максака, який повідомив, що подібні круглі столи відбудуться у 14 областях України. Основна мета – визначити та обговорити ризики та можливості для кожного регіону, позитивні ефекти і можливі напрями інвестицій і співпраці. По результатам дискусій буде підготовлено звіт та рекомендації для України з врахуванням напрацьованого матеріалу.

Про економічні наслідки підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС поінформував присутніх представник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Віктор Гречин. У своїй доповіді він зупинився на трьох вимірах. Перший – поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі, другий – співпраця і зближення України та ЄС у різних сферах життя (громадське здоров’я, підприємництво, співпраця в аграрному секторі, транспорт та інші сфери). Третій регіональний вимір Віктор Гречин присвятив Чернігівщини. Серед основних ризиків для нашої області експерт визначив низький рівень ділової та інвестиційної активності регіону, один з найнижчих рівнів заробітної плати в Україні та високий рівень безробіття.

З позитивних ефектів для Чернігівської області пан Гречин назвав покращення умов для підприємницької діяльності, збільшення прозорості влади, інвестиції, співпраця у розвитку сільськогосподарського господарства. Серед можливостей та потенціалу регіону він також назвав туристичний потенціал, родовища корисних копалин (особливо нафта і природний газ), співпраця може бути у деревообробній промисловості, розвитку сільськогосподарських територій та АПК.

Представниця Торгово-промислової палати у свою чергу додала, що вступ до ЄС призведе до збільшення проблем, але ці проблеми призведуть до збільшення роботи і це добре. За її словами є чернігівські підприємства, які працюють з країна ЄС і працюють успішно. Тобто якість продукції влаштовує європейців.
 
Думки підприємців щодо асоціації дещо розійшлися. Підприємець Олег Мороз вважає, що для наших виробників – це не дуже добре. «Нас завалят голландской морковкой и картошкой. Единственный плюс от подписания – это то, что будут трудности. А это всегда стимулирует к деятельности и повышает активность», - зазначив підприємець.

Олена Варнакова вважає, що асоціація з ЄС – це стимул для того, щоб працювати і розвиватися. Пані Олена згадала часи, коли польські цукерки вважалися кращими, а потім наші підприємства почали виготовляти цукерки набагато кращі. Так само було з соняшниковою олією та іншою продукцією. Українські підприємства мають потенціал, а коли є виклик – то ще і працюють. «Есть другая проблема, которая мешает развиваться малому бизнесу. Законодательство. Если приведем в соответствие и адаптируем законодательство к европейскому, то будет лучше работать малому и среднему бизнесу. На сегодня самым большим тормозом являются налоги на зарплату. Но малый бизнес заставляет власть шевелиться. Я не вижу проблем. Это работа. Хотим жить хорошо – надо работать», - сказала підприємиця.

За словами Олександра Савченка підприємствам буде важко, але ще важче буде селянам, та все одно потрібно працювати, бо іншого шляху немає. В Європі відсутній селянський сектор, а в Україні 95% картоплі вирощується селянами. Те ж стосується і молока та сільськогосподарської продукції. Він наголосив: «Виживе сильніший, а хотілось би щоб вижили всі».

В ході дискусії учасники заходу прийшли висновку, що прогнози економістів мають певні похибки, потрібно гармонізувати умови, вивчити всі загрози та можливості і працювати над якістю продукції, товарів і послуг.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини