Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:19:20

Володимир Хоменко: “День незалежності України – це величне свято, яке єднає всю соціальну спільноту нашої молодої країни, надихає на нові звершення”

24.08.2013   09:23

На цьому керівник області наголосив під час виступу на урочистому зібранні з нагоди Дня незалежності України, яке пройшло у Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім.Т.Г.Шевченка.

“Становлення державності в Україні – довгий шлях, сповнений історичного самоутвердження, інколи жорстокого протистояння, тяжких втрат та людських страждань, славетних перемог.

І на кожному історичному етапі Чернігівська земля, її славні сини та доньки відігравали доленосну роль у становленні України як суверенної, незалежної держави”, – наголосив Володимир Хоменко.

Очільник області зауважив: з прадавніх часів Чернігово-Сіверський край вважається колискою державності Київської Русі. На Чернігівщині, у древньому Любечі, відбулася подія величезної історичної та політичної ваги – з’їзд давньоруських князів 1097 року. Ще й досі не оцінена повною мірою історична значимість Батурина – гетьманської столиці та осередку культурного життя XVIII століття.

Звитяжною і трагічною віхою боротьби за волю та незалежність увійшла в новітню історію України битва під Крутами.

Вже за часів незалежності було зроблено кроки по увічненню цих подій. Відроджено Гетьманську цитадель та відбудовано Палац Розумовського у Батурині. Меморіал пам’яті Героїв Крут став місцем для щорічного проведення заходів на державному рівні, об’єднуючи патріотів з усієї України. Продовжуються роботи з реконструкції пам’яток історико-археологічного комплексу “Древній Любеч”.

“Усі ці та багато інших символів державотворення стали невід’ємною частиною нашої національної пам’яті, без якої важко уявити сучасну Українську державу”, – зазначив голова облдержадміністрації.

Володимир Хоменко наголосив: ініційовані Президентом України Віктором Януковичем реформи стали ґрунтовною відповіддю на кризові явища, що зачепили майже всі галузі економіки. А метою реформ було визначено побудову сучасної, відкритої й конкурентоспроможної економіки, професійної й ефективної системи державного управління, підвищення добробуту кожної української родини.

Регіональним втіленням президентських реформ стала стратегічна програма “Чернігівщина–2015. Спільний шлях до добробуту”. Програма покликана об’єднати зусилля місцевої влади, депутатського корпусу, бізнесу та громадськості для виконання завдань та доручень Глави держави щодо збалансованого соціально-економічного розвитку регіону та зростання якості життя населення.

Останні роки позначились для Чернігівщини відновленням позитивної динаміки майже в усіх галузях економіки. Обсяг реалізації промислової продукції за три роки зріс майже у півтора рази.

Голова облдержадміністрації особливо відзначив введення у дію ряду потужностей, які стали знаковими для області. Наприклад, цех по збагаченню кварцового піску ТОВ “Папернянський кар’єр скляних пісків”, новий завод ТОВ “Пласт-бокс–Україна” по випуску упаковки з пластмас, виробничі потужності по розливу безалкогольних напоїв ТОВ “Адам компані” у Бобровицькому районі та інші.

Спільними зусиллями вдається вирішувати і проблеми, які протягом тривалого часу вважались безнадійними. Відновлено роботу Чернігівського заводу “ЧеЗаРа”. Після майже трьох років бездіяльності запрацював Прилуцький завод “Білкозин”, де вже створено 520 робочих місць, а до кінця року заплановано близько 700.

На черзі відкриття виробництва на Ніжинському заводі “Сільмаш”, на якому збиратимуть трактори. Розширюється спектр виробництва на Чернігівському автозаводі, де за підтримки керівництва держави має бути запущено виробництво тролейбусів.

Одним із шляхів втілення соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича є реалізація житлових програм. Область досить активно працює над виконанням програм “Доступне житло”, здешевлення вартості іпотечних кредитів, житлового кредитування молоді, “Власний дім” та інших.

За останні роки в області введено в експлуатацію майже 400 кілометрів місцевих газопроводів, газифіковано 14 населених пунктів. Більш ніж на 130 кілометрів збільшилась протяжність мереж зовнішнього освітлення.

Що стосується сільськогосподарської галузі, то тут за останні роки досягнуто показники, вищі за всю 80-річну історію області. Минулого року сільгоспвиробниками зібрано рекордний урожай зернових – понад 2,9 млн. тонн, отримано достатньо вагомий валовий збір картоплі, інших видів рослинницької продукції.

Взявши курс на відродження тваринництва, влада прикладає максимум зусиль, щоб отриманий врожай максимально використовувався на розвиток цієї галузі. Певні напрацювання вже є: щороку вводяться в дію нові молочні комплекси, а їх загальна кількість вже сягає за тридцять.

Головне ж завдання, яке послідовно переводиться у площину реалізації, це замкнені виробничі цикли як у молочному, так і м’ясному напрямах. Місцеві племінні суб’єкти, свої виробництво та кормова база, і обов’язково – власна переробка за схемою „від поля – до столу”.

“Ми ставимо за мету вивозити за межі області та країни не сировину, а готову продукцію. Тоді матимемо не лише просте відтворення виробництва, а й отримаємо додаткову додану вартість, збільшимо кількість робочих місць та відрахування до бюджетів усіх рівнів”, – зауважив керівник області.

Загалом же у 2012 році аграрний сектор Чернігівщини продемонстрував вагомі здобутки. За темпами росту галузі регіон посів 5 місце в Україні, а за обсягом виробництва – 9 місце.

Обласна влада стала ініціатором підвищення соціальної відповідальності бізнесу перед сільськими територіями. Внаслідок взяття агробізнесом додаткових зобов’язань в цьому році буде спрямовано понад 300 млн гривень для розвитку сільських та селищних територіальних громад.

Володимир Хоменко відзначив, що у 2011-2012 роках в регіоні проведена широкомасштабна робота по очищенню території області від застарілих та непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. Повністю очищено від отрутохімікатів територію 14 районів області. Після проведення уточненої інвентаризації залишків пестицидів та виділення додаткових коштів найближчим часом планується остаточно вирішити це питання.

Здійснюється комплекс заходів, спрямованих на демографічний розвиток області, забезпечення умов для розвитку сімей, підтримки соціально вразливих категорій дітей.

У рамках обласної Програми розвитку дошкільної освіти упродовж двох останніх років запрацювало 43 дошкільні заклади. У цьому році на виконання нових соціальних ініціатив Президента України “Діти –майбутнє України” планується відкриття ще 13.

Минулого року відкрито два новозбудовані сучасні навчальні заклади у сільській місцевості – Седнівський навчально-виховний комплекс у Чернігівському районі та Ново-Басанську школу в Бобровицькому районі.

І цього року продовжується будівництво, реконструкція та ремонт об’єктів соціальної інфраструктури. На ці та інші заходи щодо соціально-економічного розвитку окремих територій з державного бюджету передбачена субвенція обласному бюджету у сумі майже 70 млн гривень.

“Спрямовуючи зусилля органів влади на подолання наслідків світової економічної кризи, Глава держави наголошував, що основною метою започаткованих реформаційних перетворень є поліпшення соціального забезпечення і захисту наших громадян. Саме на це були спрямовані соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича, проголошені у 2012 році”, – наголосив Володимир Хоменко.

На виконання цих ініціатив в області проведені перерахунки більше трьохсот тисяч пенсій. Середній розмір підвищення пенсій склав 114 гривень, додаткові виплати становлять близько 43 млн гривень на місяць.

Висунуті у цьому році нові соціальні ініціативи Глава держави “Діти – майбутнє України” передбачають збільшення державної підтримки, насамперед, дітей з особливими потребами, дітей-сиріт та сімей, які виховують таких дітей. Проводиться цілеспрямована робота щодо влаштування дітей-сиріт до сімейних форм виховання. Протягом поточного року зберігається позитивна тенденція збільшення кількості дітей, усиновлених українськими сім’ями.

На виконання національного проекту “Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства” в області триває підготовча робота щодо створення перинатального центру. Запроваджена система раннього виявлення та медичної реабілітації дітей з вродженими вадами розвитку.

“Системно реалізуючи усі ці заходи, ми прагнемо нарешті подолати негативну тенденцію до зменшення населення, яка дісталась у спадок нашій області ще з кінця 70-х років минулого століття”, – зазначив голова облдержадміністрації. Багатогранна духовна спадщина Чернігово-Сіверського краю знаходить відображення у різноманітних культурно-мистецьких заходах та громадських ініціативах, які сприяють налагодженню співпраці у культурній площині.

Зростанню позитивного іміджу області, розширенню міжрегіонального та міжнародного співробітництва сприяли міжнародні, обласні творчі фестивалі та конкурси, відзначення державних свят та знаменних дат.

Яскравим прикладом є традиційний Міжнародний молодіжний фестиваль “Слов’янська єдність” біля Монументу Дружби на кордоні України, Білорусі і Росії. Для Чернігівщини, яка в цьому році була приймаючою стороною. Темою фестивалю було визначено 1025-ліття хрещення Русі, а Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир удостоїв його своєю присутністю.

Також щороку в Чернігові проходить Міжнародний фольклорний фестиваль національних культур “Поліське коло”, в якому беруть участь культурні товариства та творчі колективи не тільки з України, а й з багатьох зарубіжних країн.

“В цей урочистий день кожен із нас має замислитися над потребою консолідації суспільства задля розвитку і процвітання рідного краю, оцінити свій особистий внесок у зміцнення і розбудову незалежної Української держави.

Від щирого серця вітаю усіх вас з наступаючим величним святом Незалежності України. Незалежності – як нового шляху до кращого майбутнього, як нових можливостей натхненно працювати на благо українського народу”, – наголосив очільник області.

Також Володимир Хоменко вручив державні нагороди.

На завершення учасники урочистостей переглянули святковий концерт.
 

Останні новини Чернігівщини

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини