Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 01:25:43

Від якості вирішення питання поводження з твердими побутовими відходами залежить збереження здоров’я населення Чернігівщини

19.07.2013   08:32

Проект Програми поводження з твердими побутовими відходами Чернігівської області на 2013–2020 роки розглянули та обговорили на розширеному засіданні Регіонального комітету з економічних реформ, яке провів голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.

Відкриваючи засідання, голова облдержадміністрації зазначив, що на сьогодні вирішення проблеми поводження з твердими побутовими відходами є одним із пріоритетів як на загальнодержавному, так і на місцевому рівні.

“Як наголошує Президент України Віктор Янукович, найпершим завданням повинно бути створення дієвої системи поводження з відходами, ефективна координація та прийняття дієвих управлінських рішень для попередження і нейтралізації загроз національній безпеці в екологічній сфері”, – зауважив керівник області.

Він також відзначив, що підвищення ефективності державного регулювання у цій сфері має забезпечити раціональне використання природних ресурсів та рівень екологічної безпеки.

Про основні шляхи та напрямки вирішення проблемних питань сфери поводження з твердими побутовими відходами в області доповів директор Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури обласної державної адміністрації Петро Головач.

За його словами, на сьогодні у сфері санітарного очищення населених пунктів задіяно 47 підприємств різних форм власності. Кількість осіб, які працюють у підгалузі, становить 374 чол., у тому числі 324 чол. – на підприємствах комунальної форми власності.

Загальна кількість сміттєвозів становить 94 одиниці. Зношеність парку сміттєвозів в середньому по області – 78,8 відсотків.

Щороку в середньому накопичується більше 1 млн м? твердих побутових відходів. При цьому відбувається процес їх збільшення (2011 рік – 1,240 млн м?, 2012 рік – 1,264 млн м?).

Захоронення відходів здійснюється на 26 полігонах та 808 звалищах, з яких 401 одиниця загальною площею 409 га обслуговується комунальними підприємствами.

Петро Головач підкреслив, що особливо проблемним є стан по санітарному очищенню, збиранню та вивезенню відходів у сільських населених пунктах. Покращенню даної ситуації значною мірою сприяло б розроблення графіків збору та маршрутів вивезення побутових відходів.

У цілому проблеми у сфері поводження з твердими побутовими відходами передусім викликані складним фінансово-економічним станом житлово-комунальної галузі та обмеженими можливостями місцевих бюджетів, в частині фінансування розвитку та утримання об’єктів поводження з твердими побутовими відходами.

Як зазначалося, разом з проблемами забруднення довкілля останнім часом набули актуальності питання оцінки ресурсного потенціалу, пов’язаного з твердими побутовими відходами. Зокрема, це стосується вкрай недостатнього використання побутових відходів як джерела вторинної сировини та в енергетичних цілях.

Ефективне вирішення комплексу питань, пов’язаних із поводженням з твердими побутовими відходами, передбачається розв’язати шляхом реалізації основних завдань і заходів, визначених Програмою поводження з твердими побутовими відходами Чернігівської області на 2013–2020 роки, яка враховує сучасний стан та перспективи розвитку у цій сфері.

Як повідомив директор Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації Сергій Горонович, основну складову в загальній масі відходів, що утворюються в області, займають тверді побутові відходи та виробничі відходи 4 класу небезпеки.

За його словами, у районних центрах Чернігівської області вживаються певні заходи з організації збирання ресурсно-цінних відходів, на території громад функціонують пункти прийому вторинної сировини, подекуди визначено місця розміщення контейнерів для збирання побутових відходів від населення, розробляються регіональні програми поводження з побутовими відходами, але комплексний підхід у вирішенні проблем не простежується.

Через відсутність на території області сміттєпереробних та сортувальних комплексів, на полігони та сміттєзвалища потрапляє значна частина відходів, які мають ресурсну цінність і підлягають переробці та утилізації.

Сергій Горонович відмітив, що найкращу організацію системи вилучення ресурсноцінних відходів створено в м. Ніжин, де побудовано 5 пунктів по збору ТПВ з розсортуванням їх для подальшої переробки та утилізації корисних компонентів. Досвід Ніжина впроваджено і в м. Прилуки, але через брак коштів побудовано лише 2 пункти збору відходів. Основна маса відходів населеного пункту збирається за унітарною планово-pегуляpною системою.

Що стосується ситуації в обласному центрі, то тут створено розгалужену система збору твердих побутових відходів від населення. Її основу складають більше 100 відкритих контейнерних майданчиків, але система роздільного збирання відходів досі не впроваджена.

“Питання будівництва сміттєпереробних комплексів є досить актуальним для регіону, і його вирішення, в певній мірі, дало б вагомий поштовх для зменшення навантаження на довкілля та підвищення економічного потенціалу відповідних територій”, – наголосив директор Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації.

Підбиваючи підсумки засідання Регіонального комітету з економічних реформ, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко зазначив, що для вирішення проблем у сфері поводження з твердими побутовими відходами необхідно активізувати в подальшому роботу за такими напрямами:

– впровадження сучасних методів і технологій;

– повного охоплення населення якісними послугами із вивезення побутових відходів;

– організації роздільного збирання побутових відходів з наступним їх переробленням та утилізацією;

– залучення дешевих екологічних кредитів та інвестицій;

– організації інформаційної кампанії екологобезпечного поводження з побутовими відходами;

– посилення контролю до цієї сфери з боку органів місцевого самоврядування із залученням громадськості.

“Окремо прошу звернути увагу на поводження з твердими побутовими відходами у сільських населених пунктах. Керівники місцевих органів влади усіх рівнів мають усвідомити, що від якості вирішення цього важливого питання значною мірою залежить збереження здоров’я населення нашого Чернігівського краю”, – наголосив Володимир Хоменко.

 

 

  

 

 

  

 

 

  
 

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини