Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 17:37:44

Оздоровлювати річку Стрижень в Чернігові тепер будуть ще й забудовники

21.06.2013   07:24

Чернігівська міська влада в особі начальника управління ЖКГ В.Г. Кривенка оголосила про наміри покращити екологічний стан річки Стрижень шляхом розчищення її русла вздовж лівого берега від проспекту Перемоги до кінця нової забудови від мулу, побутового та будівельного сміття, розчищення берегів від аварійних дерев, стихійних чагарників, очерету й іншого болотного різнотрав’я.

Крім того, за рахунок ТОВ “Житлобудсервіс” буде побудовано набережну із освітленням. Далі (невідомо за чиї кошти) до вулиці Гетьмана Полуботка буде збудовано пішохідна доріжка та її освітлення.

Про це заплановане чергове “покращення” екологічного стану річки Стрижень чернігівці можуть довідатися з заяви про екологічні наслідки діяльності, розміщеної в газеті “Чернігівські відомості” №25 від 19 червня 2013 року.

Всі ці будівельні роботи, звісно, здійснюються владою з метою “зупинити процес деградації р. Стрижень, її екосистеми”.

Зокрема, в заяві про екологічні наслідки діяльності стверджується, що ці будівельні роботи спрямовано “з одного боку, на зниження антропогенного тиску на річку та заплавні екосистеми, і, з іншого – на відтворення природних властивостей русла, заплави і природних систем живлення річки”.

У зв’язку з цим варто нагадати загалу як оздоровлювали річку Стрижень за кошти екологічного фонду.

Судіть самі.

Минуло майже три років із часу завершення робіт з першої черги так званого “оздоровлення” р. Стрижень під назвою “Реконструкція шахтного водоскиду в гирлі річки”. Вартість цього “оздоровлення” склала майже 1,5 млн. грн., які було виділено з міського природоохоронного фонду. Як наслідок, можливість спуску води для зручного ведення будівельних робіт у заплаві річки.

Наступний етап робіт розпочався у 2011 році з реконструкції русла р. Стрижень від вул. Г. Полуботка до проспекту Перемоги.

Однак, замість “реконструкції русла” Стрижня на цій ділянці, як обіцяла міська влада, на початку літа 2011 року відбулися скандальні вирубки дерев під забудову від проспекту Перемоги до вул. Г. Полуботка. Сьогодні тут, на березі Стрижня, ТОВ “Житлобудсервіс” збудовано мікрорайон 10-типоверхових офісно-житлових будинків. Це – 392 квартири, загальною площею у 28000 кв. метрів та приміщення громадського призначення, загальною площею у 2600 кв. метрів. Вартість збудованого складає щонайменше 10-15 мільйонів доларів США.

У 2012 році було розпочато реалізацію чергового проекту від Управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради щодо “розчищення русла” Стрижня. На проведення робіт для розчищення русла річки на ділянці 625 метрів від проспекту Перемоги до вулиці Київської було заплановано з природоохоронного фонду біля двох мільйонів гривень.

Однак, головною метою “реконструкції русла Стрижня” зразка 2012 року, як з’ясувалося, було упорядкування будівельного майданчика фірми “Гелиодор” житлово-офісного комплексу з магазином і підземним паркінгом по вул. Горького, 51-В. З цією метою було вирубано десятки дерев, збільшено територію забудови за рахунок поглиблення і спрямлення русла Стрижня.

Виникає питання: при чому тут екологія і оздоровлення річки?

Не має сумніву, що всі ці “реконструкції русла Стрижня”, здійснені за рахунок екологічного фонду, були підготовчими будівельними роботами для забудови заплави річки Стрижень в центрі міста Чернігова.

На жаль, все це відбулося і відбувається під демагогічні базікання чиновників у підконтрольних ЗМІ щодо захисту нашого рідного і багатостраждального Стрижня. Насправді ж влада при потуранні, колишнього Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області (нині департамент облдержадміністрації), правоохоронних органів розтринькала не за цільовим призначенням мільйони гривень з природоохоронного фонду не на поліпшення санітарно-екологічного стану річки Стрижень, а для обґрунтування “законної” забудови його заплави.

Тепер до “оздоровлення” річки Стрижень долучили ще й небідні інвестори-забудовники.
 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.