Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 22:39:47

Комунальна преса Чернігівщини підтримує реформування ЗМІ. Із застереженнями

03.04.2013   10:37Агенцiя

Більшість комунальних видань Чернігівської області позитивно ставляться до роздержавлення засобів масової інформації. Це з’ясувалося під час засідання “круглого столу” на тему “Перспективи комунальної преси Чернігівщини у процесі реформування державних і комунальних ЗМІ”, який відбувся 2 квітня у Чернігові.

Захід був організований та проведений громадською організацією “Асоціація регіональних ЗМІ” спільно з Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації. Участь у засіданні “круглого столу” взяли керівники 23 комунальних газет Чернігівщини, а також представники органів влади, місцевого самоврядування, ЗМІ Чернігова.

Як зазначив директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Андрій Подорван, після доручення Президента України Віктора Януковича від 25 березня 2013 року щодо роздержавлення ЗМІ процес реформування комунальної та державної преси помітно активізувався. Глава держави доручив при розробці відповідного законопроекту врахувати пропозиції трудових колективів, професійних об’єднань, усіх тих, кого безпосередньо стосується реформа.

Андрій Подорван також запевнив, що обласна державна адміністрація забезпечить усі необхідні умови для ефективного функціонування інформаційного простору Чернігівщини і впровадження реформ після ухвалення законопроекту Верховною Радою.

Голова Асоціації регіональних ЗМІ Олександр Назаренко проінформував, що наразі є два законопроекти про реформування комунальної і державної преси. Один з них, розроблений групою народних депутатів України, вже зареєстрований у парламенті. Інший, напрацьований Державним комітетом телебачення і радіомовлення, – знаходиться на завершальній стадії і найближчим часом також буде поданий на розгляд Верховної Ради.

Позицію Національної спілки журналістів України озвучив голова обласної організації НСЖУ Анатолій Тютюнник. Він зазначив, що спілка журналістів не тільки активно просуває ідею роздержавлення, але й бере безпосередню участь у розробці законопроектів, відстоюючи інтереси трудових колективів редакцій. У законопроекті Держкомтелерадіо враховано більшість пропозицій НСЖУ щодо захисту майнових і соціальних прав працівників ЗМІ.

Медіаексперт Юрій Паперний поділився з колегами інформацією про можливі ризики, які очікують журналістів у процесі реформування. Особливо наголосив на необхідності вчитися працювати в нових умовах, запроваджувати ефективний менеджмент, продукувати конкурентоспроможний інформаційний продукт.

Під час активного обговорення більшість редакторів комунальних газет висловилися на підтримку роздержавлення, зазначивши, що законопроект, розроблений Держкомтелерадіо, є найбільш прийнятним для комунальної преси.

Разом з тим були озвучені й і певні застереження. Зокрема, редактор газети “Новини Городнящини” Леонід Якубенко зауважив, що майно комунальних редакцій нині абсолютно незахищене, а тому знаходяться бажаючі “поділити” його на свою користь. Редактор коропської газети “Нові горизонти” Людмила Ковальчук вважає, що у малих районах без допомоги преса може опинитися у фінансовому зашморгу. А керівник газети “Життя Семенівщини” Катерина Дика навпаки переконана, що реформа дозволить редакціям більш вільно почуватися і у фінансово-економічному плані.

Загалом прозвучали точки зору від “роздержавлення треба проводити якнайшвидше” до “з реформою поспішати не варто”. Однак категоричних заперечень стосовно необхідності реформування комунальної преси під час обговорення висловлено не було.

За підсумками дискусії ухвалено заяву Асоціації регіональних ЗМІ. Пропозиції та зауваження до законопроектів передані розробникам.

http://arzmi.org/komunalna-presa-chernihivschyny-pidtrymuje-reformuvannya-zmi-iz-zasterezhennyamy/

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.