Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 08:34:42

За підтримки Держінформнауки розроблені портативні інтелектуальні електрокардіографи

01.04.2013   17:45Агенцiя

В Україні смертність від серцево-судинних захворювань складає 62,5%. При цьому кількість захворювань на ішемічну хворобу серця постійно зростає. Ефективність лікування цієї хвороби залежить від здійснення своєчасної діагностики патологічних змін у серцевому м’язі на найбільш ранніх стадіях.

Найбільш доступним і дешевим методом діагностики такого роду хвороб є ЕКГ, але її чутливість і специфічність станом на сьогодні вже є недостатніми. Саме тому з кожним роком все більшої уваги та підтримки потребує розвиток електрокардіографії 4-го покоління, нові методи якої базуються на основі цифрової обробки ЕКГ-сигналу з використанням складних характеристик і параметрів, що дає змогу суттєво підвищити точність обстеження та виявити патологічні зміни на самих ранніх стадіях.

За підтримки Держінформнауки ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Метекол» (м. Ніжин Чернігівської області) створено 45 дослідних зразків портативних інтелектуальних 6/12-канальних ЕКГ комплексів «КАРДІОПЛЮС-П».

Науково-технічній рівень цієї розробки відповідає сучасному світовому рівню; при її створенні застосовувались найбільш сучасні технології аналізу ЕКГ 4-го покоління, що значно підвищує діагностичну та прогностичну цінність ЕКГ обстеження; комплекс має найкращі масо-габаритні характеристики, що дає підстави вважати його дійсно «кишеньковим електрокардіографом»; і головне – він дешевший від відомих вітчизняних і російських аналогів (в найпотужнішій модифікації) в 2-3 рази, а аналогів з далекого зарубіжжя – у 10-15 разів.

Основними економічними показниками такого комплексу є наступні: пропускна здатність – не менше 20 пацієнтів у зміну; мінімальний беззбитковий річний випуск – 100 виробів на рік, ємність ринку України – 50 тис. штук, потенційна річна потреба – біля 5 тис. штук.

Можливість застосування цього приладу не лише в стаціонарі, а й в амбулаторних умовах та для індивідуального застосування, надає змогу його широкого запровадження у клінічну практику.

У 2012 році було проведено медичні випробування створених дослідних зразків під час тренувального процесу у молодіжній збірній України по хокею з шайбою та у лікувальному процесі при лікуванні хворих з гострим коронарним синдромом. За їхніми результатами отримано позитивні висновки від Українського медичного центру спортивної медицини, Федерації хокею України, та Київської міської клінічної лікарні № 5.

Впродовж 2013 року, після проведення технічних та клінічних випробувань виробів у зацікавлених медичних закладах, ТОВ НВП «Метекол» може розгорнути їхнє виробництво обсягом до 500 шт. на рік, а у 2014 році – до 1-2 тисяч.

Для врахуванням потреб ринку України передбачено 3 модифікації:
1) 12-канальна з інтерпретацією ЕКГ 4-го покоління – переважно для клінічної медицини (вартість 13 тис. грн.),
2) 6-канальна з інтерпретацією ЕКГ 4-го покоління – для медицини спорту і праці та первинної ланки охорони здоров’я (вартість 7 тис. грн.),
3) 6-канальна з елементами інтерпретації ЕКГ 4-го покоління – переважно для індивідуального використання (вартість 4 тис. грн.).


Прес-служба Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.