Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 14:43:56

У Чернігові цього року продовжать рятувати каштани

19.03.2013   10:03

У Чернігові цього року на боротьбу з балканською міллю, що знищує каштани, витратять майже 400 тис. грн. Про це повідомив журналістам керівник комунального підприємства “Зеленбуд” Володимир Брайко.

За його словами, з бюджету міста виділено кошти на порятунок від шкідників 1500 каштанів – половини з тих, які ростуть в обласному центрі Чернігівщини. В.Брайко уточнив, що минулого року фахівці врятували від молі 800 дерев, і нині цю роботу продовжать. Зокрема, планується і надалі використовувати біологічні методи боротьби, нешкідливі для людей. Йдеться, насамперед, про розміщення на каштанах феромонних пасток, що дозволять знищити самців молі, розповсюдження природних ворогів балканської – трихограм, а також підживлення дерев. Ці заходи за сезон будуть проводитися 3-4 рази.

“На порятунок одного дерева за сезон плануємо витратити 250-260 грн.”, – уточнив В.Брайко. Він додав, що у першу чергу рятуватимуть каштани у центрі Чернігова та на Валу.

Успіхи Чернігова у боротьбі з міллю відзначили науковці, а також колеги з інших міст України.


Довідка: У 1985 році у районі балканського озера Охрид, яке знаходиться між Македонією й Албанією, був зафіксований перший сплеск розмноження на листах каштанів охридской молі. Протягом наступних років “каштанова” міль розповсюдилася по всій Центральній, Східній і Західній Європі, здобувши назву “балканської”. У 2002 році цей шкідник був навіть зафіксований на заході Англії та у північній частині Данії. З 2003 року каштанова міль стала розповсюджуватися в Україні. Нині ареал поширення балканської молі вже досягнув Москви, розповсюджуючись із швидкістю 100 км на рік. Уражене міллю листя жовкне та опадає.

Пошкодження каштанів міллю частіше носить винятково естетичний характер, однак у містах, де дерева додатково піддані впливу несприятливих факторів, наслідки можуть бути серйозніші. Ослаблені дерева стають уразливими до різних інфекцій, що, в остаточному підсумку, приводить до масової загибелі рослин.

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини