Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:21:09

Органи праці та соціального захисту населення області підбили підсумки роботи у 2012 році

21.02.2013   08:01Агенцiя

Під головуванням директора Департаменту Юрченко Лариси Михайлівни 19 лютого відбулося розширене засідання колегії Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації, на якому було розглянуто питання «Про підсумки роботи органів праці та соціального захисту населення області у 2012 році та пріоритетні завдання на 2013 рік».

У роботі колегії взяли участь: заступник голови Громадської ради, голова Комітету з питань соціальної політики та соціального захисту Мойсеєнко Анжела Вячеславівна; заступник директора Департаменту фінансів обласної державної адміністрації Федчук Володимир Олексійович; заступник директора обласного центру зайнятості Торжевський Максим Владиславович; директор обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Лось Ірина Іванівна; голова профспілки працівників соціальної сфери України в області Лисіч Віталій Григорович; голова Чернігівського обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля Сонник Євген Гаврилович; заступник голови Чернігівської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Анищенко Олександр Миколайович; начальники районних та міських управлінь праці та соціального захисту населення області; директори територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), інтернатних установ, центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів та керівник обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат та представники засобів масової інформації.

У 2012 році органами праці та соціального захисту населення області проводилась системна робота по реалізації завдань, визначених новими соціальними ініціативами Президента України, ключовими з яких є: підвищення соціальних стандартів для найбільш вразливих категорій населення, реформування системи соціальних послуг, адресність різних видів пільг та соціальних виплат, сприяння ефективній зайнятості, оплаті праці, створенню нових робочих місць.

В області є стійка тенденція зростання заробітної плати, причому як номінальної, вираженої в грошових одиницях за певний період часу, так і реальної, скоригованої щодо індексу споживчих цін.

Збільшення номінальної заробітної плати постійно випереджало зростання споживчих цін так, що приріст реальної зарплати за січень-грудень 2012 року становив більше 18 %, що в 3 рази вище за показник аналогічного періоду 2011 року.

Середньомісячна номінальна заробітна плата штатного працівника за січень–грудень 2012 року порівняно з аналогічним періодом минулого року зросла на 16,9 % і склала 2308 грн, що забезпечує рівень прожиткового мінімуму (1134 грн) більше ніж у 2 рази.

Загальну суму заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам підприємств, установ і організацій області (з урахуванням економічно неактивних) з початку 2012 року зменшено на 103,7 тис. грн або на 0,5 % і на 01.01.2013 її розмір склав 19,9 млн грн.

Послідовні дії обласної державної адміністрації з реалізації законодавства у сфері зайнятості, тісна співпраця з соціальними партнерами сприяли покращанню ситуації на ринку праці області.

У результаті вжитих заходів, спрямованих на збереження та створення нових робочих місць, річне завдання обласної програми зайнятості на 2012 рік (15,7 тис.) виконано на 128,0 %. У 2012 році в області за рахунок усіх джерел фінансування створено 20,2 тис. нових робочих місць. При цьому кількість ліквідованих робочих місць порівняно з 2011 роком скоротилася на 11,7 %.

З метою реалізації нових напрямів соціальної політики держави в частині посилення адресності пільг та соціальних виплат, станом на 1 січня 2013 року в органах праці та соціального захисту населення області державні соціальні допомоги отримує 76,4 тисяч осіб. На виплату всіх видів державних допомог за 2012 рік спрямовано 714 млн гривень.

Станом на 01.01.2013 в області 43 тисяч сімей отримують субсидію по оплаті за житлово-комунальні послуги. Перераховано коштів організаціям за надані послуги на суму 46,7 млн гривень.

У зв’язку з підвищенням розміру допомоги по догляду за психічнохворими інвалідами І та ІІ групи до рівня мінімальної зарплати, як передбачено соціальними ініціативами Президента України, а фактично в 10 разів (з 109,40 грн до 1134 грн на кінець 2012 року), чисельність одержувачів збільшилась в 15 разів і складає 1347 осіб.

На обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги станом на 01.01.2013 перебувало 375,7 тис. осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою.

Пільгами з оплати житлово-комунальних послуг у 2012 році скористались понад 162 тис. сімей, на придбання твердого палива та скрапленого газу – 36,6 тис. домогосподарств. З державного бюджету місцевим бюджетам на надання зазначених пільг спрямовано 158,2 млн гривень.

Залишається актуальним і питання організації безоплатного поховання учасників бойових дій, інвалідів війни. У минулому році на зазначені цілі було передбачено кошти в сумі 1,1 млн грн, що майже на 60 % більше ніж у 2011 році. Проведено поховання 676 осіб на суму 517 тис гривень.

У рамках виконання нових соціальних ініціатив Президента України посилено роботу щодо створення сприятливих умов для соціальної інтеграції осіб з особливими потребами.

У 2012 році на обліку для забезпечення санаторно-курортними путівками перебувало 4,2 тис. осіб із числа інвалідів та ветеранів війни. Упродовж минулого року для забезпечення вищезазначеної категорії осіб санаторно-курортним лікуванням надійшло 726 путівок, закуплених за кошти державного бюджету, та 119 путівок були закуплено управліннями праці та соціального захисту населення області за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

З метою забезпечення спецавтотранспортом на обліку перебуває 2543 інваліда, у 2012 році інвалідам видано 55 автомобілів.

Для отримання реабілітаційних послуг в обласному центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів, головним управлінням направлено за 2012 рік 513 дітей-інвалідів.

Реформування системи соціальних послуг у 2012 році продовжено, основною метою якого є створення конкурентного ринку соціальних послуг.

В області забезпечено функціонування 9 інтернатних установ та 26 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), якими надаються понад 50 різноманітних видів послуг для 50,3 тис. виявлених одиноких та одиноко проживаючих громадян похилого віку та інвалідам. Проводиться робота з розвитку нових видів соціальних послуг та інноваційних форм соціальної роботи.

Реалізується програма соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на виконання якої на 2012 рік з державного бюджету передбачено 52,6 млн грн, які були використані стовідсотково, на 2013 рік на соціальний захист постраждалих громадян передбачено 49,8 млн гривень.

Станом на 01.01.2013 статус постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС мають 84,3 тис. осіб, серед яких 15,7 тис. дітей, 10,3 тис. учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та 4,7 тис. інвалідів.

У продовж 2012 року обласною комісією надано статус постраждалих 2475 особам, упродовж 2011 року – 2952.

У 2012 році для санаторно-курортного лікування та оздоровлення постраждалого населення для області Міністерством соціальної політики України, яке є головним розпорядником коштів, виділено 2695 путівок, з них: 833 - для осіб старше 18 років (34,2 % від поданих заяв від осіб категорії 1 та 2), 1680 дитячих (33,2 % від поданих заяв) та 182 - для дітей у супроводі одного із батьків (39,2 % від поданих заяв).

З метою покращення соціально-правового та медичного захисту постраждалого населення від наслідків Чорнобильської катастрофи реалізується Меморандум про взаємодію та співпрацю, підписаний 14.11.2011 між Чернігівською обласною державною адміністрацією, Чернігівським обласним відділенням Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля, Чернігівською обласною організацією Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України».

На підтримку громадських організацій чорнобильців з обласного бюджету у 2012 році було виділено 100 тис. грн, у 2013 році передбачено на рівні минулого року.

За підсумками проведеного засідання, Колегією Департаменту визначено заходи по реалізації державної політики щодо підвищення ефективності системи захисту населення від соціальних ризиків, посилення адресності соціальних виплат, створення сприятливих умов для соціальної інтеграції осіб з особливими потребами та забезпечення підтримки працездатного населення.

 
За повідомленням Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини