Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:19:06

Привиди руїн поліцейської стайні

07.02.2013   14:04Агенцiя

На першу поточного року сесію Чернігівської міської ради прийшло так багато місцевих журналістів, що навіть правоохоронці почали питати: що ж повинно трапитись на буденній сесії на яку не винесено практично жодних цікавих питань? Місцеві газетярі тільки знизували плечами й мовчали, як партизани. Адже в чернігівському «повітрі» вже досить тривалий час «літали» всілякі чутки про те, що нашому міському голові Олександрові Соколову «погано пишуть із дому». Й готують на нього серйозну атаку. Для початку стрілочниками обрали деяких керівників управлінь та заступників міського голови, котрі нібито «знищили» комунальне майно (будівлю колишньої станції швидкої допомоги) й тепер хочуть його просто списати. Оцінивши у смішні гроші.

Варто сказати, що Олександр Соколов, зрозуміло, знав про майбутню депутатську атаку й приготувався її відбити у звичному для себе стилі. Але сталося все дещо інакше.

«Бунт на кораблі»

 П’ятим пунктом порядку денного стояло питання списання пограбованої будівлі станції швидкої допомоги. За залишковою вартістю. Всього за 294 тисячі гривень. Та передача цих руїн разом із земельною ділянкою в оренду комунальному підприємству «Чернігівбудінвест». Майже всі депутатські комісії перед проведенням сесії просили зняти це питання з розгляду. Перед відкриттям сесії відповідне звернення народного депутата Валерія Дубіля зачитав депутат міськради Олег Русін.

 Також депутати (29 осіб) додатково просили внести до порядку денного ще кілька питань: створення тимчасової контрольної комісії з цього приводу; встановлення системи для електронного голосування та виділення коштів із бюджету міста на потреби наших обранців (депутатський фонд). Варто сказати, що до такого розвитку подій міський голова вочевидь був готовий. І, за звичним дещо набридлим сценарієм, від щирого серця збирався дати можливість депутатам «випустити пару», тобто «помолоти язиком» (попрацювати на телекамери), потім зняти питання з порядку денного, дозволивши з «царського плеча» створення комісії, яка б кілька місяців засідала та, як зазвичай, згодом таки б видала «на гора» якесь рішення. Вже абсолютно нікому не потрібне. При цьому всі прочуханки чиновникам давали б на комісії. Без присутності широкої публіки.

 Але новостворена неофіційна депутатська більшість, до якої увійшли однопартійці мера (більша частина фракції Партії регіонів), вічні опозиціонери з фракції «Батьківщина», частина комуністів та фракція «Рідне місто», піднесла міському голові Чернігова несподіванку. Стала в позу (у відверту опозицію) до Олександра Соколова. Його однопартієць Ігор Москаленко заявив, що комісії передумали знімати питання з розгляду. Більше того, вимагають уже нині звіту дійових осіб, «винних» у розкраданні майна в приміщенні колишньої станції швидкої допомоги (вулиця Любецька, 29).

Олександр Буцко у черзі перший?

Депутатський «наїзд» розпочався з питання: хто все це зробив? Треба терміново розібратися з цим питанням і, крім ТКК, підключити до розгляду питання правоохоронні органи, висловився Ігор Москаленко. За його словами, це офіційна заява депутатів. Адже була вже в місті схожа ситуація з банкрутством РБД. За яке ніхто з чиновників не відповів. Була ситуація зі спортивною залою Чернігівського колегіуму №11 — винних і досі не названо. Тому пора починати відповідати за майно громади. Відтак пан Москаленко звернувся з питанням до заступника мера Олександра Буцка: з якого дива фонд комунального майна не звертав уваги на ці будівлі після переїзду?
 Депутати почали вимагати встановити розмір збитків, особу чи осіб, винних у цьому, а також — хто з них компенсує збитки громаді. Називали таку політику чиновників мерії злочинним господарюванням, свідомим знищенням нашої спільної власності й вимагали дати по руках невідомо кому.

 Добровільні пояснення Олександра Соколова, такі, як ось ці: «Тим приміщенням, де колись розташовувалися поліцейські стайні — 156 років. Рано чи пізно довелося б вирішувати питання про будівництво нової споруди, що потребує чималих коштів. Знайти на ці приміщення нового господаря, на жаль, не вдалося. Можливо, хтось із депутатів захоче викупити їх або знайдеться інвестор. Ми із задоволенням проголосуємо це питання. А утримання приміщень у функціональному стані вимагає багато коштів, яких у бюджеті міста немає», — були депутатам «до лампочки».

 Обранці просто вимагали, і то — терміново, стрілочника та, не зважаючи на величезний спротив мера, викликали на трибуну начальника управління охорони здоров’я міськради Юрія Бойка. З його слів стало зрозуміло, що стрілочником він не буде. Бо й так зробив багато такого, що жодним чином не входило до його компетенції.
 Нагадаємо: стан цієї будівлі справді був доволі критичним. Швидше за все, ще однієї сніжної зими покрівля станції швидкої допомоги не пережила б. І коли вийшло розпорядження міського голови щодо переїзду в нове приміщення, медики зробили все від них залежне, аби так переїхати, щоби мешканці міста не відчули на собі жодних збоїв у роботі швидкої допомоги.

 Переїхали. До колишніх приміщень цікавість виказав облздороввідділ. Та, не знайшовши справді великих коштів на ремонт будівель, відмовився від ідеї розмістити там судово-медичну експертизу. Варто сказати, що наші доблесні міські чиновники й (дуже смішно) ті ж самі нинішні бунтівні депутати тоді просто «плюнули» на ці приміщення. Ніхто й слова не сказав про те, що всі договори на опалення й тому подібне були практично розірвані. А ми всі добре знаємо, що трапиться з будівлями, які не опалюються взимку. Ще потрібно подякувати медикам, які, не маючи грошей, кілька місяців зрідка туди приїздили, аби впевнитися, що нічого поганого там не відбувається.
 Та, зрозуміло, когось таки зацікавили приміщення з замками на дверях. І туди увійшли за допомогою болгарки та вкрали трохи брухту (батарей опалення тощо). Правоохоронці знайшли злодюжок, але, крім «аналізів», з них взяти нічого.

 Зрозумівши з виступу Юрія Бойка, що потрібно шукати іншого стрілочника, депутати напали на Олександра Буцка: а чому це фонд комунального майна не прийняв у медиків комунальне майно? Згідно із протоколом (актом прийняття-передачі). Можете сміятись, але ті ж самі депутати влітку прийняли Положення про те, що комунальне майно не передається з однієї сфери до іншої. На це вказав депутат Валерій Солдатов і сам здивувався, що наші обранці практично навіть не цікавляться змістом документів, які самі ж приймають на сесіях. Зрозуміло, якщо це не стосується їхніх шкурних інтересів.

 Попереливавши ще трошки з пустого у порожнє, депутати все-таки створили тимчасову контрольну комісію щодо питання забезпечення та ефективного використання комунального майна територіальної громади Чернігова у складі дев’яти осіб на чолі з Олександром Мельником. Але від своїх планів тиску на міського голову та тримання на гачку його заступників не відступили.

 Депутати затвердили особливий порядок звітування міського голови разом із заступниками. Нагадаємо: Олександр Соколов зазвичай звітує (згідно з законодавством, він сам обирає форму звіту), як-то кажуть, за себе й за того хлопця. А заступники мера живуть доволі спокійно, адже за їхні промахи відбивається міський голова, й тільки він може покарати чи помилувати. Тепер же ситуація дещо змінюється і, при нагоді чи чиємусь замовленні, деякі заступники легко можуть стати «цапами-відбувайлами».

Під шумок

 У питанні «Про встановлення електронної системи голосування в Чернігівській міській раді» депутати з мером «не збіглися» у термінах. Знову ж, депутати показали свої «м’язи» і наполягли на тому, аби систему для голосування встановили до 15 квітня поточного року. При цьому питання, у скільки це задоволення виллється і чи взагалі доречно викинути на це майже два мільйони гривень (орієнтовно), нікого особливо не цікавило. Тим більше, що, на переконання Олександра Соколова, термін 15 квітня є нереальним. Адже сенс не в тому, щоб роздати депутатам планшети, почепити екрани й тому подібне, а в тому, щоби обладнати залу конференц-системами та мікрофонами на кожному депутатському місці. Проте доволі переконливі аргументи мера щодо іміджу нашого міста та приклад Гомеля не допомогли.

 «Розгулявшись», депутати здійснили те, що не вдалося протягнути на бюджетній сесії: зробили депутатський фонд у розмірі два з половиною мільйони гривень (по п’ятдесят тисяч кожному). Варто сказати, що й міський голова, й начальник юридичного відділу, й головний фінансист міста спробували чинити опір. Адже сьогодні ми маємо дефіцит міського бюджету в розмірі 65 мільйонів гривень. І, зрозуміло, знову восени будемо мати головний біль з виплатою заробітної плати освітянам, медикам та працівникам культури. Крім того, — чекатимемо милості від «природи» (держави), аби допомогли грошима й на підтримку життєдіяльності міста. Бо наявність власних коштів на виконання більшості міських програм нам не світить.

 А депутати, бачте, забажали мати депутатський фонд. І справа тут у тому, що за минулої каденції багато хто з обранців використав кошти так, як заманулося. За наші з вами гроші й зуби собі вставляли, й костюми шили. Хоча папери всі були належно оформлені — не підкопаєшся. Це вони навчилися робити. Швидше за все, депутати й ці грошики витратять на себе коханих. Хоча деякі, можливо, ще не втратили рештки совісті. Принаймні депутат В’ячеслав Лебідь тричі не наважився назвати розмір цього фонду журналістові міського телебачення.

 Сесія завершилася, депутати та чиновники розбіглися по своїх робочих місцях, а мешканцям міста варто все-таки очікувати ще кількох не для всіх приємних подій. Продовження цієї «гри м’язів» обов’язково буде. Тим більше, що в такому протистоянні зацікавлені доволі багато місцевих політично-бізнесових гравців. Кожен з яких має свої шкурні інтереси.

 Як на мене, чи буде від цих подій хоча б якийсь позитив для нашого рідного Чернігова та його жителів — достеменно невідомо. Адже коли зазвичай пани сваряться, у пересічних громадян чуби тріщать.


Олександр Шило

http://www.hvilya.com/news/prividi_rujin_policejskoji_stajni/2013-02-07-1850

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини