Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:54:46

Як створити оптимальну та якісну мережу освіти в громаді?

07.11.2022   11:11Агенцiя

«Підвищення якості освітніх послуг має бути основним стимулом у формуванні освітньої мережі громади», ‒ напевно це основний меседж семінару «Забезпечення освітнього процесу в освітніх закладах територіальних громад за умов війни. Формування локальної освітньої політики».

Черговий тренінг для очільників територіальних громад та їх заступників пройшов у Чернігові 3–4 листопада 2022 р. в рамках проєкту «Підвищення ефективності та результативності діяльності територіальних громад за умов війни: виклики та відповіді». Його реалізують Чернігівський регіональний центр підвищення кваліфікації та Сіверський інститут регіональних досліджень за підтримки фонду Ганнса Зайделя.

«Ми не можемо відбирати в дітей дитинство. Так само ми не маємо права позбавляти їх можливості отримати якісну освіту в своїй громаді. Теж саме стосується і забезпечення гідних умов життя в громаді. Тому не втрачаємо нагоди збиратися разом, обмінюватися досвідом, удосконалюватися всупереч тим подіям, що відбуваються. Бо тільки так ми зможемо розвиватися та рухатися далі», ‒ наголосила перша заступниця голови обласної ради  Ніна Лемеш.

«Економічний розвиток громади тісно пов’язаний з освітою. Впродовж останніх років приділяється значна увага її реформуванню, забезпеченню шкіл новим обладнанням, запровадженню Нової української школи в навчальний процес, інклюзивної освіти та інше. Однак війна внесла свої корективи, а тому на порядку денному стоїть диверсифікація ризиків в освітній сфері, облаштування укриттів, відбудова пошкоджених або зруйнованих будівель. Об’єднання наших зусиль та залучення підтримки міжнародних партнерів дозволить подолати ці виклики», ‒ підкреслив заступник начальника обласної військової адміністрації Дмитро Іванов.

«Стратегія розвитку освіти має бути вмонтована в загальну стратегію розвитку громади. Формуючи освітню мережу громади маємо чітко визначитися, у що вкладати – в приміщення, планшет чи автобус? Наше завдання – забезпечити замінність та освіченість майбутніх поколінь, підвищити якість дистанційного навчання, незважаючи на війну. Якість освіти має стати одним із основних аргументів, які спонукають учнів залишатися та реалізовуватися потім у власній громаді», ‒ наголосила голова ГС «Ре: Освіта», міністр освіти і науки України у 2016–2019 рр. Лілія Гриневич.

Під час дискусій та ділових ігор впродовж двох днів учасники семінару напрацювали практичний досвід щодо:

-  проведення SWOT–аналізу стану системи освіти в громаді;

-  формування локальної освітньої політики;

-  проведення оптимізації шкільної мережі;

-  підготовки проєктів планів відновлення та розвитку освіти в громаді за напрямками цифровізації освіти, впровадження НУШ, системи професійного розвитку вчителів, інклюзивності та безпеки освітнього середовища тощо.

Наостанок представники громад дізналися про можливості щодо залучення додаткових ресурсів на розвиток освіти, які надають міжнародні організації, зокрема ті, що мають представництва в Чернігівській області.

З учасниками зустрічі працювали також експерт Шведсько-українського проєкту «Підтримка децентралізації вУкраїні» Олег Фасоля та керівниця операційного напрямку БФ SavEd Анна Пуцова.

Як наголосили експерти, формування ефективної освітньої мережі – це спільна робота представників місцевого самоврядування, освітньої сфери та жителів громади. Пріоритет – якісна освіта для дитини, що означає вміння застосовувати набуті знання на практиці, знаходити саме свою професію і працювати на користь своєї громади.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини