Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 20:37:28

У громаді під Черніговом для вчителів історії проведено методичний семінар

06.11.2022   12:40Агенцiя

4 листопада в селі Старий Білоус під Черніговом у місцевому ліцеї проведено методичний семінар про застосування у практичній роботі вимог та рекомендацій Українського інституту національної пам’яті щодо оновлення змісту експозицій шкільних музеїв в посібнику «Революція в музеї» для вчителів історії шкіл Новобілоуської сільської ради Чернігівського району.

Його організатори: чернігівське представництво Північно-Східного міжрегіонального відділу Інституту національної пам’яті спільно з відділами освіти й культури, сім’ї, молоді, спорту та туризму сільської ради.

«У посібнику вміщені методичні рекомендації, які стануть у пригоді під час оновлення експозицій шкільних музеїв відповідно до вимог українського законодавства, зокрема Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки. Це навчально-методичне видання містить також підбірку інформаційних і довідкових матеріалів про Українську революцію 1917– 1921 років і пропозиції з прикладами їх застосування в музейній педагогіці. Воно надзвичайно корисне й для створення виставок, тематичних стендів, проведення заходів інформаційної боротьби з російськими міфами з історичної тематики, насамперед часів Української революції 1917– 1921 років», — повідомив учасникам Сергій Горобець, кандидат історичних наук, співробітник Північно-Східного міжрегіонального відділу.

Він у своїй доповіді представив книгу колег, досвідчених практиків, співробітників Українського інституту національної пам’яті, кандидата історичних наук Ганни Байкєніч та кандидата філософських наук Олени Охримчук «Революція в музеї: посібник щодо оновлення змісту експозицій шкільних музеїв».

Після доповідей та обговорення змісту цього видання співробітники Північно-Східного міжрегіонального відділу презентували та передав в школи об’єднаної громади електронні та друковані примірники видань Українського інституту національної пам’яті. Серед них назвімо:

— «Воля України або смерть (До 100-річчя Холодноярських та Медвинських республік)»,

— Книга-каталог виставки «Спротив Геноциду»,

— Анастасія Лисовець «Скажи про щасливе життя»,

— Ірина Рева «Воїни Дніпра: цінності, мотивації, смисли»

— Книга «Пам’ять роду».

Також представники Інституту національної пам’яті запропонували освітянам за участю учнів  організувати збір матеріалів для підготовки майбутньої хроніки російсько-української війни на території громади.

«З 24 лютого ми багато взнали не тільки про російського агресора вже з власного досвіду, а насамперед про самих себе, про близьких, сусідів, колег, громаду, весь наш народ. І виявилося, що ми набагато кращі, ніж думали раніше… Час минає. Фотокартки того буремного часу на телефонах мешканців можуть зникнути, а подробиці подій кожного дня життя в період бойових дій на території громади поступово забуваються під тиском нових викликів та випробувань. Закарбувати та зберегти пам’ять у спогадах, фото-, відео- та фонодокументах про цей час надзвичайно важливо. Це основа майбутніх стендів та виставок у школах, закладах культури, друкованих видань», — так аргументував Сергій Бутко, представник Інституту в Чернігівській області, пропозицію про цей проєкт.

 

Олександр Чаус, Новобілоуська територіальна громада

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини