Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:55:07

Школи у Чернігівській області допоможуть відбудувати фіни

24.05.2022   10:00Агенцiя

Одна з найвідоміших фінських публічних гуманітарних міжнародних організацій Finn Church Aid відкрила свій офіс у Києві, а ще бере під опіку пошкоджені школи у Чернігівській області.

Тим паче, попри деокупацію та деблокацію регіону - від російських авіаударів і досі страждають заклади освіти. Свіжий приклад - зруйновані внаслідок обстрілів школи у Новгород-Сіверській громаді. Тож, протягом травня представники фінської організації організації побували у школах у Чернігові.

«Ми вважаємо, що таргетування на школи як бойові мішені негуманно та прямо заборонено гуманітарним правом», — рішуче говорить Йоуні Хемберг, виконавчий директор Finn Church Aid. «Напад на школи означає недотримання правил війни, а також, очевидно, що такі дії негативно впливають на цивільне населення та перспективи дітей та молоді».

Освіта в умовах гуманітарних криз є центральним напрямком діяльності Finn Church Aid. Організація веде освітню роботу в 11 країнах на 3 континентах.

Навчання в надзвичайних ситуаціях можна розглядати як діяльність, яка рятує життя. Школи привносять рутину та відчуття нормальності в повсякденне життя дітей, які живуть на війні або в якості біженців. Школи також можуть поширювати важливу інформацію, наприклад, про нерозірвані міни та боєприпаси; в Україні велика кількість вибухонебезпечних предметів через поточні та минулі конфлікти.

Психосоціальна підтримка також є важливою частиною освітньої роботи в умовах гуманітарної кризи. Організація Finn Church Aid має тривалий досвід у цій сфері у всіх країнах, які входять до програми, наприклад, забезпечення необхідної підготовки вчителів із психосоціальної підтримки. В Україні багато дітей, які потребуватимуть багаторівневої підтримки через довгострокові психологічні наслідки війни, і це стане ключовою частиною роботи Finn Church Aid в регіоні.

Тож, організація переходить до своєї програми екстреної допомоги в Україні; це включає підтримку сектору освіти, який постраждав від війни. Роботи розпочнуться у Чернігові, місті, розташованому приблизно за 150 кілометрів на північний схід від Києва. Своє прагнення та заяву в організації ілюструють і фіксують світлиною зруйнованої внаслідок бомбардувань чернігівської школи #18. Фото Дімітара Дількоффа у фотобанку Getty Images облетіло усі найвідоміші медіа планети.

Йоуні Хемберг наголошує, що Finn Church Aid хоче підтримати повернення українських дітей до школи.

«Скоро літні канікули; школи мають бути відремонтовані, щоб діти, які повертаються до рідних районів, могли повернутися до уроків восени», – пояснює він. «Наразі на північ від Києва мало тих, хто опікується освітою, тому ми йдемо туди зі своєю роботою».

У березні/квітні російські війська вийшли з району Києва та сусідньої Чернігівщини. Після боїв, бомбардувань та окупації школи в цьому районі перебувають у поганому стані. У цьому районі є боєприпаси та міни, які не розірвалися.

«Команда Finn Church Aid відвідала цей регіон і оцінила стан шкіл після окупації та їх пошкодження», – продовжує Хемберг. «Більшість шкіл так чи інакше постраждали, а більшість з тих, які досі стоять, були розбиті багатьма способами; навіть двері та вікна вкрали».

Наталія Малець, директорка школи #20, одного із освітніх закладів міста, який зазнав уражень внаслідок обстрілів, ділиться у фейсбуці враженнями від спілкування із фінськими експертами, зауважуючи, що закладу ця підтримка - надзвичайно важлива.

- Сьогодні нашу школу відвідали представники та  менеджер організації «Finn Church Aid» в Україні Янніком Георісом. Це фінська організація, яка акумулює  ресурси, щоб допомагати громадам, які потерпають від конфліктів та війн, що на жаль сталося і з нашим містом та школою. Зараз основний напрям її діяльності на Чернігівщині — сфера освіти.

«Finn Church Aid» планує сприяти влаштуванню літнього дозвілля для школярів, допомагати відновити школи, які зазнали невеликих пошкоджень, аби там з вересня могло початися навчання, а також допомагати зруйнованим навчальним закладам з пошуком локацій для організації освітнього процесу.

На початку травня фінська делегація разом з Янніком Георісом відвідали і чернігівську школу #3. На щастя, заклад вцілів. Мало того, установа справила настільки яскраве враження на фінських гостей, що ті заявили, що цей заклад один з кращих, що вони будь-коли бачили, гордо пише у фейсбуці директорка школи Олена Яковчук.

- Повітряна тривога щодня… вчора по всій Україні… а у нас в школі - гості на поріг! І це ознака миру, що (вірю!) не за горами. Обмінялися ідеями вдосконалення дистанційного навчання, поділилися пережитими емоціями під час активних бойових дій, показали школу, роботу вчителів в умовах віддаленого режиму, відео про наслідки війни в Чернігові, про життя в двох сховищах школи…Говорили про втрати найціннішого для світу, для освіти, для школи, для родини - людей…Говорили про біль дітей, про зламані долі і про те, як важливо нині підтримати кожного.

Безмежно вдячні гостям за:

1) те, що відвідали наше місто й школу
2) комплімент від гостя: «Був в багатьох школах 55 країн світу. Ви ТОП! Одна з кращих шкіл, що бачив!».
3) подарунки: чудові книги.

У Чернігові внаслідок російських бомбардувань зазнали різних ступенів ушкоджень 27 із 34 шкіл та 37 із 52 дитсадків, інформує управління освіти Чернігівської міської ради. 18-ту та 21-шу школи потрібно буде відбудовувати з нуля. Вночі 12 травня російська армія завдала авіаударів по школі #2 та школі-інтернату імені Ушинського у м. Новгород-Сіверському. Тоді загинуло троє людей.

Час Чернігівський

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини