Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 11:01:56

Школи у Чернігівській області допоможуть відбудувати фіни

24.05.2022   10:00Агенцiя

Одна з найвідоміших фінських публічних гуманітарних міжнародних організацій Finn Church Aid відкрила свій офіс у Києві, а ще бере під опіку пошкоджені школи у Чернігівській області.

Тим паче, попри деокупацію та деблокацію регіону - від російських авіаударів і досі страждають заклади освіти. Свіжий приклад - зруйновані внаслідок обстрілів школи у Новгород-Сіверській громаді. Тож, протягом травня представники фінської організації організації побували у школах у Чернігові.

«Ми вважаємо, що таргетування на школи як бойові мішені негуманно та прямо заборонено гуманітарним правом», — рішуче говорить Йоуні Хемберг, виконавчий директор Finn Church Aid. «Напад на школи означає недотримання правил війни, а також, очевидно, що такі дії негативно впливають на цивільне населення та перспективи дітей та молоді».

Освіта в умовах гуманітарних криз є центральним напрямком діяльності Finn Church Aid. Організація веде освітню роботу в 11 країнах на 3 континентах.

Навчання в надзвичайних ситуаціях можна розглядати як діяльність, яка рятує життя. Школи привносять рутину та відчуття нормальності в повсякденне життя дітей, які живуть на війні або в якості біженців. Школи також можуть поширювати важливу інформацію, наприклад, про нерозірвані міни та боєприпаси; в Україні велика кількість вибухонебезпечних предметів через поточні та минулі конфлікти.

Психосоціальна підтримка також є важливою частиною освітньої роботи в умовах гуманітарної кризи. Організація Finn Church Aid має тривалий досвід у цій сфері у всіх країнах, які входять до програми, наприклад, забезпечення необхідної підготовки вчителів із психосоціальної підтримки. В Україні багато дітей, які потребуватимуть багаторівневої підтримки через довгострокові психологічні наслідки війни, і це стане ключовою частиною роботи Finn Church Aid в регіоні.

Тож, організація переходить до своєї програми екстреної допомоги в Україні; це включає підтримку сектору освіти, який постраждав від війни. Роботи розпочнуться у Чернігові, місті, розташованому приблизно за 150 кілометрів на північний схід від Києва. Своє прагнення та заяву в організації ілюструють і фіксують світлиною зруйнованої внаслідок бомбардувань чернігівської школи #18. Фото Дімітара Дількоффа у фотобанку Getty Images облетіло усі найвідоміші медіа планети.

Йоуні Хемберг наголошує, що Finn Church Aid хоче підтримати повернення українських дітей до школи.

«Скоро літні канікули; школи мають бути відремонтовані, щоб діти, які повертаються до рідних районів, могли повернутися до уроків восени», – пояснює він. «Наразі на північ від Києва мало тих, хто опікується освітою, тому ми йдемо туди зі своєю роботою».

У березні/квітні російські війська вийшли з району Києва та сусідньої Чернігівщини. Після боїв, бомбардувань та окупації школи в цьому районі перебувають у поганому стані. У цьому районі є боєприпаси та міни, які не розірвалися.

«Команда Finn Church Aid відвідала цей регіон і оцінила стан шкіл після окупації та їх пошкодження», – продовжує Хемберг. «Більшість шкіл так чи інакше постраждали, а більшість з тих, які досі стоять, були розбиті багатьма способами; навіть двері та вікна вкрали».

Наталія Малець, директорка школи #20, одного із освітніх закладів міста, який зазнав уражень внаслідок обстрілів, ділиться у фейсбуці враженнями від спілкування із фінськими експертами, зауважуючи, що закладу ця підтримка - надзвичайно важлива.

- Сьогодні нашу школу відвідали представники та  менеджер організації «Finn Church Aid» в Україні Янніком Георісом. Це фінська організація, яка акумулює  ресурси, щоб допомагати громадам, які потерпають від конфліктів та війн, що на жаль сталося і з нашим містом та школою. Зараз основний напрям її діяльності на Чернігівщині — сфера освіти.

«Finn Church Aid» планує сприяти влаштуванню літнього дозвілля для школярів, допомагати відновити школи, які зазнали невеликих пошкоджень, аби там з вересня могло початися навчання, а також допомагати зруйнованим навчальним закладам з пошуком локацій для організації освітнього процесу.

На початку травня фінська делегація разом з Янніком Георісом відвідали і чернігівську школу #3. На щастя, заклад вцілів. Мало того, установа справила настільки яскраве враження на фінських гостей, що ті заявили, що цей заклад один з кращих, що вони будь-коли бачили, гордо пише у фейсбуці директорка школи Олена Яковчук.

- Повітряна тривога щодня… вчора по всій Україні… а у нас в школі - гості на поріг! І це ознака миру, що (вірю!) не за горами. Обмінялися ідеями вдосконалення дистанційного навчання, поділилися пережитими емоціями під час активних бойових дій, показали школу, роботу вчителів в умовах віддаленого режиму, відео про наслідки війни в Чернігові, про життя в двох сховищах школи…Говорили про втрати найціннішого для світу, для освіти, для школи, для родини - людей…Говорили про біль дітей, про зламані долі і про те, як важливо нині підтримати кожного.

Безмежно вдячні гостям за:

1) те, що відвідали наше місто й школу
2) комплімент від гостя: «Був в багатьох школах 55 країн світу. Ви ТОП! Одна з кращих шкіл, що бачив!».
3) подарунки: чудові книги.

У Чернігові внаслідок російських бомбардувань зазнали різних ступенів ушкоджень 27 із 34 шкіл та 37 із 52 дитсадків, інформує управління освіти Чернігівської міської ради. 18-ту та 21-шу школи потрібно буде відбудовувати з нуля. Вночі 12 травня російська армія завдала авіаударів по школі #2 та школі-інтернату імені Ушинського у м. Новгород-Сіверському. Тоді загинуло троє людей.

Час Чернігівський

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.