Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 17:23:41

Розвиток дуальної освіти - дієвий спосіб підвищення якості кадрового потенціалу

12.04.2021   13:35Агенцiя

Дуальна система професійної освіти і навчання набуває все більшої популярності в усьому світі та Україні зокрема. Серед її переваг — гнучка форма організації професійного навчання, адже відсутній розрив між теорією і практикою, освітою та виробництвом. І як результат — значне підвищення якості підготовки кадрів з урахуванням вимог роботодавців.

З 2018 року на Чернігівщині впроваджують елементи дуальної форми навчання при підготовці кваліфікованих робітників. На базі Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту почали готувати робітників спеціальності «електрозварник ручного зварювання», а на базі Ічнянського професійного агарного ліцею — «апаратник пастеризації та охолодження молока» та «оператор лінії у виробництві харчової продукції».

На сьогодні фахівці Управління освіти і науки ОДА та обласного Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти спільно з підприємствами розробили «дорожню карту» розвитку в області дуальної освіти.

Наразі 4 заклади професійно-технічної освіти у співпраці з 7 підприємствами – потенційними роботодавцями, здійснюють підготовку 143 кваліфікованих робітників з елементами дуальної освіти з 6 професій. У 2021/2022 навчальному році планується запровадження дуальної форми навчання у 6 закладах освіти з 10 робітничих професій.

Чернігівська обласна служба зайнятості у підготовці спеціалістів робочих професій також використовує дуальний підхід. Так, минулого року за її направленням 16 осіб навчалися за індивідуальними планами, а професійні навички здобували безпосередньо на виробництві. Серед залучених закладів освіти — Чернігівський професійний будівельний ліцей, Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту, Ніжинський професійний аграрний ліцей, ТОВ «Чернігівський обласний навчально-курсовий комбінат».

Нині за дуальною системою навчаються зареєстровані безробітні за професіями: «слюсар з ремонту колісних транспортних засобів» у Чернігівському вищому професійному училищі, «кухар» та «перукар» у Ніжинському професійному аграрному ліцеї.

Окрім того, Чернігівською обласною службою зайнятості ведеться робота з популяризації робітничих професій, які мають попит на ринку праці регіону.

Так, фахівці Центрів зайнятості надають інформаційно-консультаційні послуги, ознайомлюють з переліком актуальних вакансій, перспективами працевлаштування на місцевих підприємствах, при необхідності пропонують пройти професійну перепідготовку, відвідати тренінги та семінари. Також часто практикуються так звані «економічні екскурсії», коли безробітні безпосередньо на підприємстві можуть ознайомитися із робітничими професіями в реальних умовах, дізнатися про умови та оплату праці, вимоги до працівників, перспективи розвитку виробництва тощо.

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини