Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 07:49:21

Мешканці Менської ОТГ на Чернігівщинідолучились до "картування" екологічних проблем громади

02.12.2020   08:33Агенцiя

Активні мешканціз сіл Дягова, Ліски, Феськівка, Величківка та Макошине Менської ОТГ долучились до екологічного картування громади, організованого ГО Центр «Доброчин» в рамках проєкту «Ефективне комплексне управління охороною довкілля в Менській ОТГ».

Еко-картування громад – це процес визначення поточного екологічного стану громади, до якого залучаються не тільки влада і експерти, але й мешканці.

Керівник проєкту Олександр Підгорний зазначив, що метою цих зустрічей було отримання детальнихданих про існуючі екологічні проблеми в громаді, зокрема не тільки в центральній садибі, але і в приєднаних селах.

Під час зустрічей, учасники відповідали на наступні питання та позначали відповіді на карті селища.
•    Якими є екологічні проблеми вашої території?
•    Які шляхи вбачаєте у їх вирішенні?

На думку учасників серед основних екологічних проблем Менської громади є
•    розорювання прибережних захисних смуг, заплавних земель, лугів, сінокосів, пасовищ;
•    зниження рівня води водних об'єктів (річок, струмків, озер, ставків, каналів, а також водоносного горизонту), в тому числі зниження рівня води у колодязях, з яких споживає воду частина населення;
•    забруднення води водних об'єктів по причині господарської діяльності аграрних та інших підприємств: використання хімікатів під час обробітку полів, злив у водойми відходів діяльності підприємств; в тому числі забруднення води у колодязях, з яких споживає воду частина населення;
•    виснаження земель сільськогосподарського призначення (втрата родючості) по причині господарської діяльності аграрних підприємств: посів ресурсоємнихрослин та неправильну сівозміна;
•    випалювання сухої трави, зазвичай місцевим населенням, що призводить до забруднення повітря, пожеж в населених пунктах;
•    знищення лісів та лісосмуг;
•    забруднення рідкими та твердими побутовими відходами.

Учасники відзначили, що вони таки можуть вплинути на екологічний стан в громаді. Однозначно, це мають бути комплексні рішення, які включають виховання екологічної свідомості, корпоративну соціальну відповідальність бізнесу, пропагування «еко» продуктів та товарів, посилення відповідальності за забруднення, співпраця влади з місцевим населенням, тощо.

Успішна та сучасна екологічна політика не може бути результатом дій лише місцевої влади. Це результат взаємодії та співпраці ОМС та громади, а також різних суспільних груп. Тому відповідальність за екологічні питання лежить не лише на ОМС, але й на громаді.
Адже чим більше громада усвідомлює види екологічних проблем та їх масштабність, тим активніше намагається їх вирішити. Така діяльність забезпечує активну участь мешканців Менської громади до визначення основних еко-проблем в ОТГ.

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини