Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:14:53

Освітня субвенція у 2020 році для Чернігівщини збільшена на 36,66 млн. грн

19.02.2020   10:44Агенцiя

Уряд спрямував місцевим бюджетам кошти на освіту та підтримав позицію Асоціації міст України щодо врахування реального контингенту учнів.

«Мінфін та Міносвіти нарешті підтримали пропозицію органів місцевого самоврядування та врахували саме реальний контингент учнів під час обрахунку обсягів освітньої субвенції на 2020 рік. Завдяки уточненому розподілу освітня субвенція для органів місцевого самоврядування Чернігівщини буде додатково збільшена на 36,66 млн. грн.

Крім того, безумовно позитивним є затвердження порядку та умов надання субвенції на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів» та вдосконалення порядку за програмою “Нова українська школаˮ.

При цьому наразі не знайшла відображення пропозиція Асоціації міст України щодо вдосконалення механізму закупівлі обладнання для навчальних кабінетів та STEM-лабораторій, який би передбачав розподіл коштів між громадами та самостійну закупівлю органами місцевого самоврядування. Тож найбільш імовірно, що придбання даного обладнання будуть здійснювати обласні державні адміністрації централізовано", - зазначив Микола Силенко, консультант з бюджетних питань Чернігівського РВ АМУ.

За інформацією сайту АМУ, серед схвалених Урядом рішень у сфері освіти:

1. Визначається порядок та умови надання субвенції на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів», що складає 3,5 млрд гривень. Ці кошти спрямовуватимуться на реалізацію проєктів, пов’язаних із завершенням розпочатих у попередніх періодах будівельних робіт з будівництва нових будівель і споруд комунальних закладів загальної середньої освіти, реконструкцією, капітальним ремонтом існуючих будівель, споруд закладів освіти та формуванням нового освітнього простору у закладах освіти. Використання субвенції здійснюватиметься на засадах співфінансування з місцевими бюджетами.

2. Вносяться зміни до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа». Так, понад 1 млдр грн буде спрямовано на закупівлю засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів початкової школи (або структурних підрозділів інших закладів освіти, що забезпечують здобуття початкової освіти), на закупівлю обладнання, інвентарю для фізкультурно-спортивних приміщень, засобів навчання, у тому числі навчально-методичної та навчальної літератури, зошитів з друкованою основою для закладів загальної середньої освіти, що беруть участь в експерименті з реалізації Державного стандарту початкової освіти, виділено 25 млн грн; на підвищення кваліфікації педагогічних працівників та проведення супервізії буде спрямовано 361 млн гривень.

3. Визначаються особливості використання залишків коштів за освітньою субвенцією на оснащення закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти. Йдеться про придбання обладнання для навчальних кабінетів та STEM-лабораторій. На ці потреби буде спрямовано у 2020 році 802 млн гривень. Закупівля обладнання здійснюватиметься централізовано й контролюватиметься Міністерством освіти і науки України.

4. Збільшено освітню субвенцію шляхом розподілу коштів між місцевими бюджетами з урахуванням уточненого параметра кількості учнів усіх типів закладів загальної середньої освіти становить на 5 вересня 2019 року. Усього бюджетам громад буде додано 2,5 млрд гривень.

Офіс реформ у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини