Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:19:02

Президент підписав закон про фахову освіту: головні новації

06.07.2019   15:09Агенцiя

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про фахову передвищу освіту». У Міносвіти і науки розповіли, які зміни передбачає документ.

«Це означає: вже з 2020 року коледжі та технікуми готуватимуть фахових молодших бакалаврів – це буде рівень фахової передвищої освіти; освіта дорослих стане більш гнучкою – людина зможе отримати кілька професійних утворень за бюджетні кошти протягом життя; заклади отримають нову систему державного фінансування; студенти зможуть вільно вибирати форму навчання, зокрема, буде більше можливостей для дуальної освіти», – пояснили у міністерстві.

Серед інших новацій закону передбачено:
    компоненти корпоративного управління освітніми установами. Це допоможе вирішити конфлікт інтересів. Наглядова рада при закладі займеться стратегією розвитку установи, фінансуванням і зможе впливати на керівників.
    Призначення керівників передбачає рейтингове голосування колективу. Термін роботи на посаді буде обмежено
    Коледжі та технікуми готуватимуть професійних молодших бакалаврів або бакалаврів (якщо буде ліцензія)
    Держфінансування передбачає, що субвенція покриватиме отримання повної загальної середньої освіти та підготовку за спеціальностями, яким потрібна особлива підтримка
    Обмежень за віком студентів і кількості отриманих дипломів за бюджетні кошти немає
    Встановлено можливість створювати індивідуальні освітні напрямки і мати вибір форми освіти (мережева, дуальна, навчання на виробництві)

Освітню діяльність з підготовки за освітньо-професійною ступеня професійного молодшого бакалавра стартує у 2020 році, а вищі навчальні заклади I-II рівня акредитації отримають статус установ фахової передвищої освіти.

Закон «Про фахову передвищу освіту» народні депутати підтримали 6 червня. Документ вступає в силу через 1 місяць після опублікування.

Раніше уряд доопрацював та ухвалив проект закону про середню освіту, документ передбачає більшу автономію вчителів, педагогічну інтернатуру та низку інших змін.  У травні Верховна Рада України підтримала у першому читанні проект закону про повну загальну середню освіту. Він має продовжити процес реформування шкіл, розпочатий у 2017 році законом «Про освіту». Останній набув чинності 27 вересня 2017 року.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини